🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разбираме нуждите на клиентите и спецификите на бизнеса им

Ралука Попеску - директор "Корпоративно и инвестиционно банкиране" и член на управителния съвет на УниКредит Булбанк

Разбираме нуждите на клиентите и спецификите на бизнеса им
Разбираме нуждите на клиентите и спецификите на бизнеса им
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ралука Попеску е директор "Корпоративно и инвестиционно банкиране" и член на управителния съвет на УниКредит Булбанк oт ноември 2019 г. Тя е и член на надзорния съвет на УниКредит Лизинг и председател на борда на директорите на УниКредит Факторинг.

Ралука Попеску се дипломира от Факултета по банково дело и фондови пазари на Академията за икономически науки в Букурещ. Впоследствие завършва MBI в румънско-канадския MBA Business School към университета в Отава в Букурещ.

Тя започва кариерата си в банковия сектор през 2000 г. и се присъединява към екипа на УниКредит две години по-късно като мениджър "Международни клиенти" в УниКредит Банк Румъния. Между 2004г. и 2007 г. е старши мениджър "Международни клиенти" в HVB Румъния (по-късно УниКредит Tiriac Bank), а между 2007 и 2010 г. е директор на филиал в "Корпоративно и частно банкиране" в УниКредит Банк Румъния. През ноември 2010 г. тя става директор на Италианското бюро за корпоративни клиенти.

Ралука Попеску заема позицията директор на Международния център на УниКредит Банк Румъния в периода януари 2012 - юни 2015 г., а впоследствие надгражда своя професионален опит, заемайки позицията директор на Международния център в Унгария до края на септември 2019 г.

Как COVID-19 повлия на начина, по който вашите бизнес клиенти взаимодействат със своята банка?

Промените, които COVID-19 предизвика, намериха своето отражение в бизнеса на нашите клиенти и логично - във взаимодействието им с нас като техни финансови партньори. Използвахме последните месеци, за да се организираме по нов начин и да преподредим вътрешните си процеси и структури. За нас беше важно да се адаптираме, да подсигурим непрекъсваемост на бизнеса и да продължим да доставяме услуги с най-високо качество. Ролята ни на най-голяма корпоративна банка и водещ финансов партньор носи съответната отговорност и също беше от решаващо значение, особено в подобна ситуация. Останахме до клиентите си и отворени за бизнес и това е, което ние избираме като основна стратегия. В тази несигурна ситуация и предвид липсата на възможност за личен контакт инвестирахме много в подобряване на дигиталните решения за компаниите, като се стремим да сме все така близо до клиентите си. Благодарение на това УниКредит Булбанк вече предлага на своите корпоративни клиенти възможността за електронно подписване на документи. Това означава, че компаниите вече имат възможност да подписват, потвърждават и изпращат документи чрез сертифициран КЕП* или чрез мобилното приложение "Евротръст", разработено от "Евротръст Технолъджис" като доставчик на квалифицирани сертификационни услуги. Без хартия, по-малко усилия, по-добра история на документите и ускорен процес.

Така ли ще останат тези промени - какво ще остане дигитално и какво все пак ще се върне във физическите локации?

- Този период беше предизвикателен за цялостния начин на общуване и начина, по който правим бизнес, като ни насочи към още по-бързо развитие на дигиталните решения, още по-добра ефективност в среда на нарастващи ограничения. Компаниите променят предпочитанията си и очакванията, които имат към банката си. Неизбежно те променят и начина си на работа, като се интересуват все повече от отдалечени услуги без хартия - и ние сме щастливи да кажем, че сме подготвени и дори сме първи в предоставянето на повечето иновативни решения.

Имаме наистина интуитивно дигитално решение и за нашите факторинг услуги - e-факторинг, където сме пионери и сега повечето клиенти управляват своите факторинг операции изцяло дигитално. Освен това нашите корпоративни клиенти могат да управляват своите операции "Търговско финансиране" чрез "Модул" в "Булбанк Онлайн", което в много аспекти улеснява работата от разстояние, като все пак запазва добрата оперативност.

Повече от 85% от нашите корпоративни клиенти вече използват дигиталните канали за своите банкови операции. И няма да спрем дотук, а ще продължим в посока да направим преживяването им още по-добро. "УниКредит" ще продължи да инвестира в дигитални решения, за да спести време на клиентите и да сведе до минимум посещението им в банков клон.

Докато всички тези промени се приемат много добре от клиентите и може би наистина това ще бъде новият начин на правене на бизнес, аз все още вярвам, че умението да се консултират бизнес потребностите, задълбочената експертиза и физическите срещи с клиентите ще продължат да са в основата, да правят истинската разлика и да доставят високата добавена стойност към нашите банкови услуги.

Кредитният мораториум беше удължен, но сега е към своя край. Имат ли проблеми компаниите, които излизат от него, и какво може да предложи "УниКредит", за да им помогне?

- Пазарът е динамичен и дори след изтичането на срока на валидност на мораториума е налице значително количество налична ликвидност на пазарите - на местно и международно ниво. В действителност основните затруднения, с които се сблъскват нашите клиенти, са свързани с ограничените ресурси, ограничени количества и продължителни срокове за доставка, а също така и цените - на суровини, ресурси и т.н.

Затова с цел да подкрепим нашите клиенти ние правим възможно най-доброто, за да предложим финансови инструменти и продукти на местно и международно ниво, като често сме в основата на тяхното структуриране. Ще споделя и един от примерите - УниКредит Булбанк подписа споразумение с Българската банка за развитие (ББР) за присъединяване към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия, както и за големи компании, засегнати от пандемията COVID-19.

УниКредит Булбанк ще може да отпуска заеми до 300 хил. лв. по програмата. Клиентите ще могат да кандидатстват за ново финансиране на оборотни средства, както и да изразят интерес към включването на съществуващите заеми за инвестиции и оборотни средства в програмата. Кредитите са с дълъг гратисен период до 3 години и се отпускат при преференциални изисквания за обезпечение - покритие не повече от 20% от сумата на исканото финансиране.

Продължаваме да разработваме нашето портфолио от гаранционни схеми, като предоставяме гъвкави решения за бизнеса - за различни компании по размер и икономически сектор. Нашата основна цел е да продължим да бъдем лидер на пазара и да осигуряваме още по-гъвкави решения заедно с институционалните партньорства на най-големите банки гаранти - Европейска инвестиционна банка, Европейски инвестиционен фонд, Европейска банка за възстановяване и развитие, Национален гаранционен фонд, Българска банка за развитие и други.

В тази съвкупност можем да добавим и нашите експерти на местно ниво, широката ни международна мрежа, богатото продуктово портфолио от традиционно кредитиране до специализирани продукти за структурно финансиране, нашите продукти за управление на разплащанията, добре разпознаваема експертиза в управлението на операции, търговско финансиране, факторинг, валутни операции, хеджиране, лизинг, застраховки, оперативен лизинг с добавени услуги и нашите продукти за клиенти на банкиране на дребно.

Икономическата криза определено се отрази на кредитния пазар. Това се дължи основно на по-слабо търсене или по-строгото управление на риска от банките също играе роля?

- Докато ние останахме отворени за бизнес, както и за всякакви изисквания и потребности на клиентите, пазарът беше и все така е засегнат от двете гледни точки на търсенето и предлагането, като и двете срещат ръстове и спадове, както и непредвидими пречки и ограничения. Естествено подобно явление неминуемо предизвиква и ситуация на отлагане, ситуация на търпеливо изчакване от страна на взимащите решения в компаниите в комбинация с по-стриктно управление на стокови и финансови активи. Още повече че сме изправени пред тази ситуация в невиждана до момента макрокартина с почти двуцифрен ръст в ликвидността в сектора и среда с негативни лихвени нива. И така като резултат въпреки ръста в нашето кредитно портфолио от клиенти ние всъщност срещаме доста по-ниско ниво на усвояване през последните години.

Въпреки непредвидените ситуации ние останахме близо до бизнеса и запазихме позицията си на предпочитан партньор - не само финансово, но и с подкрепата на нашите висококвалифицирани и опитни колеги. Разбираме нуждите на нашите клиенти и спецификите на техния бизнес.

Виждате ли увеличение в кредитната дейност? Какви видове проекти ще финансира "УниКредит"?

- Макрорамката на местно и международно ниво е доста усложнена и динамична. Ние сме отворени за нови стратегически проекти на местно ниво, където да можем да допринесем с добавена стойност и с подкрепа. Но също така се надяваме да видим отново увереност в очите на нашите клиенти, за да инвестират в своите планове за развитие и развитието на плановете за следващи стъпки за бизнеса, като извличат най-доброто от конкурентните предимства, както и да имат смелостта да се впуснат и на международните пазари.

Без значение от фазата на икономически цикъл, в която се намираме, без значение от трудностите ние сме тук, за да подкрепяме икономиката и бизнеса, като продължаваме да предлагаме най-добрите услуги и още по-високата добавена стойност за нашите корпоративни клиенти. Радваме се, че днес можем да говорим с увереност за нов етап и да гледаме към по-интересни сделки, инвестиции и важни проекти за европейския пазар. Бизнесът, свързан с екологични, социални и управленски фактори (ESG), има все по-голямо значение за нас и ние се фокусираме все повече върху него. "УниКредит" вече играе важна роля от гледна точка на екологични, социални и управленски фактори (ESG) като лидер в устойчивия финансов сектор - в световен мащаб с банките от групата, в Европа и в България. Освен това целим да бъдем в челните редици на социалните промени и прехода към зелена икономика.

Следователно екологичните, социалните и управленските фактори (ESG) са все по-интегрирани в нашите процеси на вземане на решения, свързани с нашия бизнес и операции. Това ни помага да отстояваме и разпространяваме нашите ценности, с които се стремим да увеличим положителното си въздействие върху обществото и местната общност.

ПРОГРАМИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

ЗАЕМИ ПО ББР ЗА ФИРМИ, ЗАСЕГНАТИ ОТ COVID-19

Заеми по ББР за фирми, засегнати от COVID-19

Цел: Преодоляване на последиците за бизнеса от извънредното положение. Приложими за фирмите, изпитващи финансови затруднения след 31.12.2019 г., вследствие на епидемията от COVID-19.

За кои компании е подходяща:

  • микро-, малки и средни предприятия (МСП) с персонал до 249 души, активи - до 84 млн. лв., годишен оборот - до 97.5 млн. лв.
  • големи компании - търговски дружества по смисъла на Търговския закон
  • за компании с дейност от всички икономически сектори, освен традиционно забранените. Фирмите не трябва да са изпадали в просрочие над 90 дни през 2019 г.


Партньор на програмата: Българската банка за развитие ЕАД

Гаранционно покритие: 80%

Максимален размер на кредита:

  • за МСП - максимален размер на експозиция към кредитополучател и свързани лица - 1 000 000 лв.
  • за големи предприятия - максимален размер на експозиция към кредитополучател и свързани лица- 2 000 000 лв.


Oбезпечение: до 50% след дисконт от размера на кредита

Максимален период: до 6 години за инвестиционни кредити и до 5 години за оборотни кредити, но не по-дълъг срок от 31.12.2027 г.

Минимален период: няма

Възможност за гратисен период: прилага се гратисен период по лихва и главница за нови инвестиционни и револвиращи кредити

Предимства: ценова отстъпка от 0.8% при включване в програмата

Програмата е подходяща за ново оборотно финансиране - револвиращи кредити за текущи ликвидни разходи (изплащане на заплати, разплащане на задължения към доставчици), както и за нови инвестиционни кредити. Допустимо е включване на съществуващи инвестиционни и оборотни кредити, като не се допуска рефинансиране.

ИНСТРУМЕНТ INNOVFIN

Цел: Инструмент за кредитиране на иновативни и ориентирани към изследователска дейност компании, които инвестират в разработването и внедряването на нови продукти, процеси и услуги.

За кои компании е подходяща: Микро, малки, средни и големи предприятия, с персонал до 3000 души. Стартиращи и бързо развиващи се предприятия със значителен потенциал за иновации и бизнес план за навлизане на нови географски пазари и реализиране на нови продукти

Партньор на програмата: Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ)

Гаранционно покритие:

  • 50% за инвестиционни кредити
  • 80% за оборотни кредити със срок за сключване на договори за кредит до 31.12.2021 г.


Минимален размер на кредита: до 25 000 евро

Максимален размер на кредита: 7 500 000 евро

Обезпечение: в зависимост от вида кредит, съгласно вътрешните правила за кредитиране на УниКредит Булбанк

Максимален период: 72 месеца за револвиращи кредити и 120 месеца за кредити с погасителен план

Минимален период: 12 месеца

Възможност за гратисен период: няма специфични ограничение по програмата

Програмата е подходяща за инвестиционни и оборотни кредити (вкл. овърдрафт и револвиращ), както и лизинг

Предимство: по схемата има лихвена отстъпка, която се изчислява в зависимост от клиентския рейтинг.

ГАРАНЦИОННА СХЕМА НГФ 5

Цел: Улесняване на достъпа до финансиране за МСП, като предоставя преференциални условия за кредитиране

За кои компании е подходяща: Малки и средни предприятия (МСП), регистрирани в България

Партньор на програмата: Национален гаранционен фонд (НГФ)

Гаранционно покритие: от 10% до 50% от размера на кредита, но не повече от 1 500 000 лв. за кредитополучател и свързаните с него лица

Максимален размер на кредита: Зависи от максимално допустимата гарантирана част на ниво кредитополучател и свързани лица.

Минимален размер на кредита. 10 000 лв. (с изключение на условните кредити, многоцелевите линии и инвестиционни/оборотни кредити, отпускани за мостово финансиране)

Обезпечение: Недвижими имоти и ДМА; съдлъжничество; поръчителство от лица, различни от кредитополучателя; залог на търговско предприятие. Изисква се материалното обезпечение да е с минимум 60% покритие, преди дисконтиране.

Максимален период: до края на валидност на гаранцията, не по-късно от 30.06.2024г.

Минимален период: 6 месеца

Възможност за гратисен период: Няма ограничения

Предимства: допустимо е рефинансиране на съществуващ дълг до 30% от размера на новия кредит

По схемата има гаранционна такса, която се определя от размера на компанията на клиента и вида кредит.

ГАРАНЦИОНЕН ИНСТРУМЕНТ COSME

Цел: Подпомагане на компаниите, опериращи в България, които срещат трудности в набирането на достатъчно капитал за своя бизнес и при покриването на изисквания за обезпечение.

За кои компании е подходяща:

малки и средни предприятия (МСП) и стартиращи компании, с персонал до 249 души, опериращи в широк спектър от икономически сектори, освен традиционно забранените.

Партньор на програмата: Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ)

Гаранционно покритие: 50%, допълващо обезпечението по инвестиционни и револвиращи кредити. За револвиращи кредити гаранцията е 80% в размер до 150 000 евро за кредити, сключени до 31.12.2021 г.

Минимален размер на кредита: до 26 000 евро или 50 000 лв.

Максимален размер на кредита:

  • до 150 000 евро, в случай че клиентът отговаря на поне един критерий за иновативност
  • Ако клиентът не отговаря на нито 1 критерий за иновативност -




  • Максимален размер на кредит със срок до 5 години: EUR 3 000 000 или BGN 5 867 400 (за кредитополучатели с код на икономическата дейност H 49.41- Товарен автомобилен транспорт, максимален размер на кредит е EUR 1 500 000 или BGN 2 933 700 )
  • Максимален размер на кредит със срок до 10 години: EUR 1 500 000 или BGN 2 933 700 (за кредитополучатели, с код на икономическата дейност H 49.41- Товарен автомобилен транспорт, максимален размер на кредит е EUR 750 000 или BGN 1 466 850)


Обезпечение: Не е задължително изискване.

Допустимо обезпечение може да бъде - Залог на вземания на постъпления по сметки по реда на ЗДФО, ЗОЗ, ЗЗД, Залог на вземане по договори, поръчителство, гаранция. По инвестиционните кредити задължително при включване на обезпечение, последното трябва да бъде активът, предмет на инвестицията.

Максимален период: 84 месеца (60 месеца за револвиращи кредити)

Минимален период: 12 месеца

Възможност за гратисен период: няма специфични ограничения по програмата

Предимства: Без гаранционна такса, което не оскъпява финансирането за кредитополучателите

Програмата е подходяща за инвестиционни и револвиращи кредити, както и конвертируеми заеми за стартиращи компании.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Цел: Програма за гарантиране на портфейл от кредити по Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19.

За кои компании е подходяща: Микро-, малки или средни предприятия, съгласно определението в Препоръка 2003/361/ЕО на Комисията и чл. 3 и 4 от Закона за малките и средните предприятия, със седалище и адрес на регистрация на територията на Република България

Партньор по програмата: Фонд Мениджър на финансовите инструменти в България (ФМФИБ) ЕАД.

Гаранционно покритие: 80%

Максимален размер на кредита към един краен получател не може да надвишава 3 млн. лв., като максималният размер на кредит се определя индивидуално. При всички случаи не може да надвишава регламентираните лимити за кредитополучател и свързаните с него лица, съгласно режим за минимални помощи De minimis.

Обезпечение: Допустимо е включване на необезпечени кредити или добавяне на солидарна отговорност, залог на вземания по реда на ЗДФО, ЗЗД и ЗОЗ.

Допустимо е и предоставяне на необезпечени кредити, с изключение на обезпечение под формата на лични гаранции, предоставени от действителните собственици на крайния получател - ЗДФО, ЗОЗ, залози на вземания от сметки по ЗЗД, както и съдлъжничество, поръчителство.

Максимален период: 84 месеца (и 60 месеца за оборотни кредити)

Минимален период: 12 месеца

Възможност за гратисен период за главница до 12 месеца

По програмата не се прилага такса по гаранцията. Не се допуска рефинансиране.

ГАРАНЦИОННА СХЕМА НГФ ПРСР

Цел: За допълване на обезпечението на предприятия, одобрени за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на Република България, както и предприятия от сектор "Животновъдство" и сектор "Растениевъдство"

За кои компании е подходяща: Малки и средни предприятия (МСП), регистрирани в България

Партньор на програмата: Национален гаранционен фонд (НГФ)

Гаранционно покритие: до 50%

Максимална гарантирана сума за кредити, отпуснати съгласно Гаранционната схема, към един кредитополучател и свързаните с него лица съгласно Закона за кредитните институции: 3 000 000 лв.

Обезпечение: Съгласно правилата за кредитиране на УниКредит Булбанк АД.

Максимален период: Съгласно съответния вид кредит и установеното в правилата за кредитиране на УниКредит Булбанк

Минимален период: Съгласно съответния вид кредит и установеното в правилата за кредитиране на УниКредит Булбанк

Предимства: Различни видове допустими трансакции - под формата на инвестиционни кредити и кредити за оборотни средства в това число овърдрафти, револвиращи и стандартни кредити за оборотни средства, плащане на ДДС, както и кредити под условие за издаване на банкови гаранции. (без многоцелеви кредитни линии).

Схемата предполага допълнителни изисквания за включване, за които УниКредит Булбанк предоставя информация при клиентски интерес

Условие за включване на кредит в гарантирания портфейл е изпълнение на поне едно от посочените:

o Намаление в ценовите параметри на кредита спрямо стандартните условия на банката /годишен лихвен процент, такса за разглеждане, комисиона за управление по кредита и др./; и/или

o Намаление на изискванията за обезпеченост по кредита спрямо стандартните изисквания за съответния кредитен продукт.

По схемата има гаранционна такса.

ЕБВР ИНСТРУМЕНТ ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА РИСКА

Подходящ за малки, средни и големи предприятия, опериращи в широк спектър от дейности

Партньор на програмата: Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

Гаранционно покритие: до 65 %

Максимален размер на гарантирана част: до 25 000 000 евро

Обезпечение: В зависимост от вида кредит.

Максимален период: 10 години

Минимален период: В зависимост от вида кредит

Възможност за гратисен период: в зависимост от вида кредит

Предимства: Възможно е включването на нови, както и вече съществуващи трансакции;

Допустимо е включване на:

  • кредити за оборотни средства с договорен погасителен план
  • револвиращи кредити
  • овърдрафти
  • условни кредити за издаване на банкови гаранции и документарни акредитиви
  • допустимо е рефинансиране на съществуващи кредити


По схемата има гаранционна такса.

ПОРТФЕЙЛНА ГАРАНЦИЯ С ТАВАН НАЗАГУБИТЕ ЗА МИКРОКРЕДИТИРАНЕ

Цел: Изпълнение на Финансов инструмент Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране. Има възможност за включване на:

  • Инвестиционно финансиране
  • Оборотно финансиране, свързано с развитието на Крайния получател и/или с негова инвестиция


За кои компании е подходяща: Микро предприятия (с персонал до 10 души; активи до 3,5 млн. лв. и обороти до 3,9 млн. лв.), с дейност във всички сектори на икономиката, освен традиционно забранените недопустими за финансиране дейности.

Партньор на програмата: Фонд мениджър на финансови инструменти (ФМФИ) в България

Гаранционно покритие: 80%

Максимален размер на кредита: 97 791 лв.

Обезпечение:

  • Лични гаранции, издадени от кредитополучателя и/или неговия собственик и/или трето лице (встъпване като страна по договора за кредит в качеството на солидарен длъжник), и/или
  • Залог на закупени с кредита активи, и/или
  • Залог на други (незакупени с кредита) активи, собственост на кредитополучателя, негов собственик и/или трети лица и/ или
  • Други гаранции от трети лица.


Обезпечения под формата на ипотека върху недвижим имот и залог на търговско предприятие не са допустими.

Максимален период: 60 месеца за инвестиционни и стандартни оборотни кредити и 36 месеца за револвиращи кредити.

Минимален период: 12 месеца

Възможност за гратисен период: да, за главница до 24 м. (с изключение на револвиращи кредити)

Предимства: Намаление в изискванията за предоставяне на обезпечение, както и намаление на ценовите условия за кредити, включени в Гаранционна схема.

Допустими кредитополучатели са: Стартиращо социално предприятие и/или стартиращо предприятие, при което лицето, което е управляващ и притежава поне 50 % от капитала на микропредприятието, или предприемачът, който осъществява дейност като самонаето физическо лице, попада поне в една от следните уязвими групи:

  • Безработен повече от 6 месеца
  • На възраст до 29 г., вкл.
  • Лице с увреждания (представя се решение на ТЕЛК/НЕЛК).


Всички останали стартиращи предприятия и съществуващи социални предприятия, които не попадат в гореизброените.

DFF JEREMIE

Информация: УниКредит отпуска оборотни кредити, условни лимити за издаване на банкови гаранции, акредитиви, вкл. и многоцелеви кредитни линии, гарантирани от ЕИФ по гаранционната схема Jeremie DFF

За кои компании е подходяща: МСП със средносписъчен брой на персонала до 249 души и нетни приходи от продажби до BGN 97.5 млн. и/или стойност на дълготрайните активи до BGN 84 млн., както и за междинни компании, със средна пазарна капитализация и с до 499 души персонал;

Кой е партньор на програмата: Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ)

Гаранционно покритие: 80%

Кредити: Оборотни кредити, условни лимити за издаване на банкови гаранции, акредитиви, вкл. и многоцелеви кредитни линии.

Максимален размер на кредита: 1 875 000 евро или равностойността в лева, в случай, че с размера на искания кредит не надхвърля максималният допустим горен праг на минимална помощ за кредитополучателя под режим De Minimis

Максимален период: до 31.12.2025 г.

Минимален период: 6 м. (с изключение на кредити, свързани с издаването на акредитиви или банкови гаранции)

Краен срок на гаранцията: 31.12.2025 г.

Краен срок за включване: 18.12.2023г.

Обезпечение: Допустимо е добавянето на допълнително обезпечение, като размерът му не трябва да надхвърля 30% след дисконт

Предимства: Банката не събира от кредитополучателя такса за включване на кредити в Гарантирания портфейл.

Гаранционната схема се изпълнява под режим de minimis, което определя кредитополучателите с трансакции по схемата да са ползватели на минимална помощ под режим De Minimis за съответния размер, според ползвания лимит и срок на издължаване по трансакцията.