🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият рекордьор при лошите кредити

Пощенска банка продаде пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал на "С.Г. груп", която го финансира със заем от ПИБ

След този пореден голям продаден пакет необслужвани експозиции от Пощенска банка заявиха, че не подготвят нови.
След този пореден голям продаден пакет необслужвани експозиции от Пощенска банка заявиха, че не подготвят нови.
След този пореден голям продаден пакет необслужвани експозиции от Пощенска банка заявиха, че не подготвят нови.    ©  Цветелина Белутова
След този пореден голям продаден пакет необслужвани експозиции от Пощенска банка заявиха, че не подготвят нови.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пощенска банка е продала най-големия досега пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал
  • Купувачът "С.Г. груп" финансира сделката с 34 млн. лв. заем от ПИБ, като заедно със сателитни фирми вече имат дълг от над 300 млн. лв. към банката
  • Финансираната и от държавната ББР група вече е лидер в сектора, като активите под контрола й наближават половин милиард лева

Корона кризата произведе една относително спокойна 2020 г. за вторичния пазар на дългове. От една страна, всички във финансовия сектор бяха фокусирани по-скоро върху надвисналите черни облаци, отколкото върху почистване на гардеробите от скелети, а от друга - бурята се поотложи благодарение на правителствените антиковид мерки и кредитния мораториум. Така сделките по изкупени пакети се стопиха наполовина и като бройки, и като обеми. По данни на Асоциацията за управление на вземания за членовете й те са спаднали от 1.36 млрд. лв. за 2019 г. на малко над 0.5 млрд. лв. Тя обхваща над 70% от пазара, но в нея не влиза "С.Г. груп" - един от особено активните играчи в последните години, което я изкачи на първо място по активи. Само тя (или по-скоро свързани с нея компании) за 2020 г. има сделки за над половината от тази сума.

През 2021 г. все още ефектите от кризата не се виждат заради продължаващата фискална подкрепа за бизнеса и регулаторна подкрепа за банките. Но статистиката вече със сигурност ще отчете ръст, и то дори ако се гледа само една-единствена сделка.

Новата рекордна продажба на пакет от вземания с 433.5 млн. евро номинал от Пощенска банка е факт. Купувач е именно "С.Г. груп", което със сделката се затвърждава като лидер по активи на пазара. То го финансира с 34.4 млн. лв. заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ), което също е любопитно, тъй като банката вече има сериозна експозиция към групата от над 300 млн. лв. А отделно солидни кредити за десетки милиони към други банки имат и сателитни на "С.Г. груп" дружества.

Огромен, но стар и слабо обезпечен

Пакетът от 433.5 млн. евро е рекорден по размер за вторичния пазар на дългове в България. Той измества от върха на стълбицата предишната най-голяма сделка за 350 млн. евро от 2019 г. При нея отново продавач беше Пощенска банка, като обаче тогава купувач беше "ЕОС Матрикс", а "С.Г. груп" по неофициална информация е наддавало до последния момент.

Портфейлът е смесен, като малко над половината от сумата са корпоративни заеми, а останалите са експозиции на дребно - ипотечни заеми и кредити за еднолични търговци. Задълженията са стари, като в голямата си част са наследство от световната финансова криза - средното просрочие по земите е над 8 години. Затова и логично голямата част от тях са в съдебна фаза или срещу длъжници в несъстоятелност. Общо в пакета влизат над 4600 експозиции към над 3700 клиента или корпоративни групи, като от тях над 2900 са в процедура на съдебно изпълнение или несъстоятелност. Всъщност половината от експозицията - 217 млн. евро, са натрупани лихви.

От 2017 до 2020 г. от портфейла са възстановени сумарно около 25 млн. евро, а оценката на активите, служещи за обезпечение, е около 40 млн. евро. От тях около 22 млн. евро са жилищни имоти, а 9 млн. евро са индустриални площи. Останалите са предимно търговски площи и парцели.

От "С.Г. груп" обясниха, че необезпечените заеми са "акцент в нашето корпоративно портфолио, и събирането на такива е едно от конкурентите ни предимства на българския пазар за съответния сегмент". Компанията не се ангажира с прогноза относно срокове за реализиране на обезпечениятa, тъй като са зависими от законовата рамка и работата и експедитивността на институциите.

Евтино въпреки конкуренцията

Обичайно при подобни сделки цената не се оповестява и тук нямаме изключение. Като цяло пакетът е голям, което изтласква по-малките играчи от наддаването, но такова все пак е имало по информация на "Капитал".

Все пак отправна точка за платената сума би могла да е сумата 34.4 млн. лв. Това е заемът, който "С.Г. груп" взема от ПИБ на 5 юли 2021 г., за да финансира сделката. Самата цесия между Пощенска банка и колекторската компания е от няколко дни преди това - 30 юни 2020 г., като е предвидено вземанията да послужат като обезпечение пред ПИБ. Самата "С.Г. груп" също е заложена като търговско предприятие.

Дали това е цялата цена по сделката, не е известно. В решението на борда на компанията е записано, че тя е предвидена "и за заплащане на дължими такси и комисиони", което навява мисълта, че това е цялото финансиране. Ако това е така, то сделката би била на около 4% от номиналната стойност на вземанията. Макар и ниска, такава цена не е необичайна особено за стари и проблемни вземания.

От Пощенска банка обясниха пред "Капитал", че балансовата стойност на портфейла е била под 20 млн. евро към датата на продажбата. При цена в подобен порядък това означава, че сделката не се е отразила съществено на печалбата или капиталовите показатели на банката. От там заявиха още, че едно от най-важните условия, които банката е търсила от купувача на пакета, е клиентите "да бъдат обслужвани със същия професионализъм и качество от новия кредитор". Банката също така декларира още, че не подготвя други пакети за продажба.

Финансиране на абонамент

"С.Г. груп" е познато име, като присъства на пазара от 15 години. Понастоящем нейни крайни собственици с по равни дялове са единият изпълнителен директор Станимир Бургаски, Стилияна Соткова (която е съпруга на втория - Адам Сотков), Юлиян Цампаров и баща му Бойчо Цампаров, като почти всички са от основаването й през 2006 г. Компанията стана известна сред по-значимите играчи едва в последните години, а в края на 2019 г. с ударен скок изпревари големите международни групи и стана лидер на пазара по активи.

Това се случи отново благодарение на сделка с ПИБ. В края на 2019 г. банката записа огромен 236 млн. лв. облигационен заем на "С.Г. груп". За сравнение - за 2018 г. активите на лидера на пазара "Агенция за събиране на вземания" са 118.3 млн. лв., а сумарно топ 3 са с 243 млн. лв. (тук влиза и "С.Г. груп" заедно с няколко свързани дружества за общо 28.7 млн. лв.).

Парите от облигациите бяха използвани, за да се изкупи пакет лоши кредити на самата ПИБ с номинал 538 млн. лв. към 4 033 физически и юридически лица. Тази сделка беше част от действията на ПИБ да покрие капиталовия недостиг, констатиран от ЕЦБ.

"Сумата на обезпеченията е в размер над 1.1 млрд. лв., като цената по сделката съставлява около 18% от пазарната цена на обезпеченията. Постигнатата цена е в диапазона на пазарните нива на реализираните сделки от подобен тип в България през последните години", разкриха на по-късен етап от ПИБ в проспект за набиране на 100 млн. евро от борсата.

В бранша обаче не са особено съгласни, като сделката се приема за сключена на нереалистично завишени нива. Според ПИБ портфейлът е бил с 47% начислена обезценка в баланса й и ефектът от продажбата е бил намаление на рисково-претеглените активи със 171 млн.лв., което се е отразило в подобрение на капиталовите показатели с 44 базисни пункта.

Големият купувач с многото заеми

Но това далеч не са всички дългове на групата. Паралелно с облигационния заем през 2019 г. ПИБ отпусна и 50 млн. лв. кредит за фирмата за бързи кредити "Мъни плюс мениджмънт". Това е бившата "Кредихелп", която след серия трансформации формално е собственост на 70-годишния Владимир Владимиров. Съдлъжници по заема обаче са "С.Г. груп" и друга свързана компания - "Кредит респект". В нея съдружници са литовецът Лауринас Розгис и адвокат Здравко Иванов, който от 2020 г. е в борда на "С.Г. груп".

Друго периферно дружество с голям заем е "Колект БГ". През март 2020 г. то (тогава под името "Свети Георги груп" получи 75 млн. лв. заем от държавната ББР. Те бяха използвани за покупката на пакети лоши кредити от Общинска банка (около 1500 кредитополучателя) и Пощенска банка (близо 6000 получателя). Последният също е сред най-големите сделки на пазара - 229 млн. евро.

По информация на "Капитал" от тях 169 млн. евро са били ритейл експозиции и около 60 млн. евро корпоративни. И в двете групи има както обезпечени, така и необезпечени заеми. 37% от вземанията са обезпечени с поне един недвижим имот, а общата пазарна оценка на обезпеченията по представената оценка от банката е била около 35 млн. евро.

По време на сделката едноличен собственик на дружеството е Юлиян Цампаров, а днес е на "Вип колекшън", което на свой ред е притежание на Митко Иванов, като и двете компании са заложени пред ББР. Цампаров и партньорите му в "С.Г. груп" обаче все още са в управлението на компанията. Именно този кредит, за който се разбра в началото на пандемията стана повод да бъде отстранен тогавашния главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев.

През 2021 г. се оформя и още една сателитна структура около "Корпоративна колекторска компания", което е притежание на 68-годишната Станка Иванова. До 2006 г. тя е била съсобственик на апартамент в бургаския квартал Меден Рудник с притежателя на "Колект БГ" Митко Иванов, както и съдлъжник по ипотечен заем със Станимир Бургаски, което е силна индикация за роднински връзки.

Компанията на Иванова до 2020 г. се казва "Сконтекс", но след това се преименува и създава няколко дъщерни компании. Едно такова е "Пей плюс", което е създадено през пролетта на 2021 г. и през юни получава 2.43 млн. лв. седемгодишен кредит от ПИБ с 4.5% лихва. Според предмета на дейност компанията ще се занимава със създаване на иновативни системи за работа в условията на социална дистанция. Кредитът е с 80% гаранция по програмата за възстановяване от Covid-19 на Фонда на фондовете.

Аналогично се развива "Спешъл пърпъс къмпани - Плевен" - учредено през пролетта на 2021 г., а през август получава 2 млн. евро кредит от БАКБ с 6% годишна лихва. От документите в Търговския регистър става ясно, че той е предвиден за изкупуване на вземания от "С.Г. груп", Пощенска банка и ДСК, свързани с изпадналото в несъстоятелност "Хранителни стоки"- Плевен. Съдлъжници по кредита са лично Станимир Бургаски и "Финанс про колект" - фирма от групата.

Самата "Корпоративна колекторска компания" пък през август изтегля 1.65 млн. евро заем от Общинска банка с 5% лихва. Солидарен длъжник по него отново е "Финанс про колект", а като залог са ползвани 50% от дяловете в друга наскоро създадена компания - "България тауърс".

Така, ако се вземат предвид всички скорошни сделки, сумарно вече активите под управление на цялата група компании около "С.Г. груп" наближават 0.5 млрд. лв. Макар в това число да влизат не само необслужвани вземания, а и нови кредити, отпускани от Money+, тя вече окупира стабилно първото място. А още един индикатор, че вече колекторската агенция е в лигата на най-големите в страната, е и че от това лято тя ще контролира (и съответно издържа) и футболен клуб. Още от края на юли Здравко Иванов и Лауринас Розгис са заявени за вписване в управата на "Локомотив Пловдив", като само административни неуредици по провеждането на общото събрание забавят това, но вече спортните медии ги обявяват за собственици.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Как да ни пуснат в еврозоната с такива перачници на пари?!?

    Нередност?
Нов коментар