Собственикът на ОББ купува Райфайзенбанк (България) за 1 млрд. евро

Сливането на двете банки ще създаде трети местен гигант от калибъра на Уникредит Булбанк и ДСК

От KBC изчисляват синергиите от сделката на около 12 млн. евро за 2022 г. и очакват те да нараснат до около 29 млн. евро през 2024 г.
От KBC изчисляват синергиите от сделката на около 12 млн. евро за 2022 г. и очакват те да нараснат до около 29 млн. евро през 2024 г.
От KBC изчисляват синергиите от сделката на около 12 млн. евро за 2022 г. и очакват те да нараснат до около 29 млн. евро през 2024 г.    ©  Надежда Чипева
От KBC изчисляват синергиите от сделката на около 12 млн. евро за 2022 г. и очакват те да нараснат до около 29 млн. евро през 2024 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Белгийската група KBC, която притежава третата по активи банка в България ОББ, планира да придобие шестата по размер в страната Райфайзенбанк (България). Сделката още не е финализирана и ще трябва да премине през регулаторни одобрения, така че реалното прехвърляне ще се случи през 2022 г. Сливането на двете институции след това обаче ще доведе до съществено разместване на пластовете и на динамиката на силите на местния пазар, като ще произведе нов претендент за лидерската позиция.

Продължаващата консолидация на сравнително фрагментирания български банков пазар не е изненадваща. За клиентите тя има двояко значение - от една страна, конкуренцията намалява, но от друга, големите играчи, част от международни групи, могат да са по-ефективни чрез икономиите от мащаба и имат повече стимули да инвестират в нововъведения.

Цената по сделката е 1.015 млрд. евро според официалното съобщение на KBC, което е рекордна сума, платена за банка в България. Това е 1.64 пъти очаквания капитал и 13 пъти над прогнозната печалба на Райфайзенбанк (България) за 2022 г. и е чувствително над съотношенията от последните големи банкови сделки в България. И самата ОББ преди пет години, и Експресбанк преди две бяха продадени при нива около 1.3 пъти собствения им капитал.

От KBC обясняват цената с "качеството на франчайза на Райфайзенбанк и потенциала за постигане на синергии". Последните се изчисляват на около 12 млн. евро за 2022 г. и се очаква да нараснат до около 29 млн. евро през 2024 г., а през периода от 2025 до 2031 г. да останат на нива нахвърлящи 25 млн. евро като това са цифри преди данъци. Сделката се очаква да понижи капиталовите показатели на белгийската банка с около 1 процентен пункт и същевременно да повиши тези на австрийската група с около 0.9 процентни пункта.

"Въпреки устойчивата рентабилност и силата на бизнеса на RBI в България, решението за продажба е обусловено предимно от възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключовите пазари на RBI", пише в официалното съобщение на Raiffeisen.

За сектора като цяло новината е по-скоро добра. Излизането на австрийската Raiffeisen видимо не е продиктувано от това, че не вижда перспективи на българския пазар, а от добрата оферта от KBC. А пък тази втора голяма придобивка от белгийската група, след като в края на 2016 г. купи ОББ, говори за дългосрочен стратегически интерес.

Създаването на третия гигант

Ако се направи механичен сбор на активите на ОББ и Райфайзенбанк (България) към септември 2021 г., те биха достигнали 24.67 млрд. лв. Това я поставя между Уникредит Булбанк с 25 млрд. лв. и Банка ДСК с 24 млрд. лв. Простото събиране на показателите естествено дава само приблизителна оценка, тъй като банковите сделки типично се съпътстват с преоценки на активи, покриване на взаимоотношения с досегашната банка майка и други фактори. Сметките на KBC показват, че прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите, което е много близо до пазарния дял на първия и втория - съответно 19.8% и 18.4%.

Като цяло обаче е сигурно, че евентуалната сделка ще създаде ситуация на три банкови гиганта от сходен калибър с по около 18-19% дял, които са в надпревара за лидерската позиция в България. Освен това след нея вече три четвърти от активите в системата ще са концентрирани в топ 5 играчите, докато всички останали 12 банки и 7 клона на чужди институции ще си делят останалата четвъртинка.

Обединението ОББ + Райфайзенбанк (България) ще се нареди и на второ място във всички различни сегменти. При фирмените кредити (6.85 млрд. лв.) и депозити (7 млрд. лв.) тя ще отстъпва с малко от Уникредит Булбанк, а на ритейл пазара ще е зад ДСК.

„Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на Райфайзенбанк (България) е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип. Ясният фокус върху иновациите и дигитализацията, съчетани с високия рейтинг на клиентска удовлетвореност, отразява като в огледало нашата собствена стратегия “Първо по дигитален начин” и ще ни позволи да разширим още повече бизнеса си в България, като затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар.”

Йохан Тейс
Йохан Тейс

Главен изпълнителен директор на KBC Group

Поредният голям скок

За KBC това е поредно голямо придобиване в България, което вече я позиционира стабилно в стратегическата й цел - да е сред топ 3 на всеки пазар, на който оперира. И досега ОББ беше трета по активи, но в оспорвана надпревара с агресивно растящата Пощенска банка. По информация от източници на "Капитал", преди да се стигне до сделка с Raiffeisen, е била обмисляна и опция за покупка именно на Пощенска банка.

KBC навлезе в България през 2007 г., като придоби мажоритарен дял в средната по размер СИБанк. Тогава тя купи 75% (дяловете от 48% на инвестиционният фонд на Тор Бьорголфсон Novator и 24% на Светослав Божилов) за 295 млн. евро. А в следващите години изкупи и акциите на другия голям акционер - Цветелина Бориславова, която държеше 24%.

Паралелно с това през 2007 г. белгийската група купи и 70% от застрахователната компания ДЗИ за 260 млн. евро, като там също постепенно делът беше увеличен до 100%.

Най-големият скок на KBC обаче беше обявен в края на 2016 г. и реализиран през 2017 г. Покупката на ОББ и "Интерлийз" от National Bank of Greece за 610 млн. евро беше една от най-големите банкови сделки въобще в България. Тя изстреля групата до номер три при банките, а също и въобще сред водещите финансови групи, ако се гледа съвкупно с ДЗИ.

Последната покупка на беше на пенсионната компания на NN за 77.7 млн. евро, която е пета по активи с малко над 10% дял с около 2 млрд. лв. активи. Дружеството вече е ребрандирано като "ОББ пенсионно осигуряване" и допълва липсващото парче от пъзела финансови услуги, предлаган от групата.

„Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари, посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни. Придобиването на Райфайзенбанк (България) е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция на основния ни пазар в България.”

Петър Андронов
Петър Андронов

Главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Group

Отделно KBC инвестира и в аутсорсинг на услуги за цялата група в България. Във Варна първо през 2019 г. беше открит Споделен център за услуги (Shared Service Center), който достигна над 300 служители, а през 2021 г. беше обявен и нов Център за дигитални технологии (Digital Development Center), в който планът е да работят още 100 души.

Към деветмесечието на 2021 г. ОББ за пръв път надхвърли 14 млрд. лв. активи. Печалбата й от 125.7 млн. лв. надскочи реализираните 108.7 млн. лв. за цялата кризисна 2020 г.

Сбогуване след 27 години

Докато повечето международни банкови групи навлязоха в България чрез покупки и приватизация, Raiffeisen Bank International беше една от първите, заложили на инвестиция на зелено. Нейната дъщерна Райфайзенбанк (България) е създадена през 1994 г. първоначално с фокус върху корпоративното кредитиране. В годините на кредитния бум тя навлезе силно и в обслужването на клиенти физически лица, както и във финансирането на малки и средни предприятия.

През годините австрийската група разви в България и други финансови дейности, като към момента притежава три по-съществени дъщерни компании. "Райфайзен асет мениджмънт" е едно от най-големите управляващи дружества, чиито взаимни фондове имат близо 200 млн. лв. нетна стойност на активите, което им отрежда трето място. Това също е ценна добавка за новия собственик, който в последно време при ниските лихви по депозити влага сериозни усилия да привлича клиенти към взаимните фондове на KBC Asset Management. Българският клон на управляващото дружество контролира около 320 млн. лв. активи към края на 2020 г., а през тази те допълнително растат. В момента тече трансформация на фондовете в групата и част от тях не публикуват данни, но по информация от БАУД преди това те са надхвърляли 500 млн. лв.

Другото по-съществено дъщерно дружество - "Райфайзен лизинг", има 472 млн. лв. активи към 2020. Съвместно с "ОББ Интерлийз", което отчита 507 млн. лв. активи, то би създало близо милиардна компания, която също ще е от порядъка на лизинговите дружества на другите две топ банки - "Уникредит лизинг" и "ОТП лизинг". Извън това банката притежава и застрахователен брокер, който обаче едва ли ще допринесе значимо за разрастването на бизнеса на KBC.

Преди сделката Райфайзенбанк (България) е шеста с 10.5 млрд. лв. активи на малка дистанция от петата Първа инвестиционна банка, която е най-голямата институция с местен капитал. За деветмесечието българското поделение на австрийската банка отчита 99 млн. лв. печалба при 56 млн. лв. за цялата 2020 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxs16369908551087769 avatar :-@
    Viktor P
    • - 4
    • + 3

    Вече почнаха да напускат служители на Райфайзен - премиум банкерите им пращат имейли, че от 1.12 не са част от банката и не знаят кой ще ги замести.

    Нередност?
  • 2
    blizzarder avatar :-|
    blizzarder
    • + 1

    До коментар [#1] от "Viktor P":

    Нещо се съмнявам в информацията ти. Сделката още не е преминала през регулаторно одобрение, а вече си гонят служителите? Кой ги гони, Райфайзен самички? Странно като цяло.

    Нередност?
Нов коментар