🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестиции, които осигуряват регулярна доходност във времена на отрицателни лихви

Как да защитим спестяванията си от инфлацията и същевременно да получаваме редовни доходи от тях

Инвестиции, които осигуряват регулярна доходност във времена на отрицателни лихви
Инвестиции, които осигуряват регулярна доходност във времена на отрицателни лихви
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последно време всички усещаме вихрещата се инфлация по джоба си - в супермаркета, в ресторанта, в битовите сметки. В същото време лихвите по депозити са отрицателни, а най-големите банки преустановиха изцяло откриването на срочни депозити и вече са принудени да насочват депозантите към други продукти. Хората сами започнаха активно да търсят алтернатива за спестяванията си под формата на различни инвестиции.

В търсене на допълнителна доходност българите първосигнално се насочват към купуване на недвижими имоти, което често е грешна стратегия. Инвестицията в имот е свързана със:

  • бавна ликвидност - трудно е да продадем бързо при нужда;
  • необходимост от голям първоначален капитал;
  • високи разходи по поддръжка, ремонти, данъци и др.;
  • риск от обезценяване при кризи или свръхпредлагане на фона на демографската картина в страната.

Същевременно за век назад е видно, че имотите в най-добрия случай просто успяват да покрият инфлацията, а доходността им изостава сериозно от другите видове инвестиции.

Какво всъщност представляват дивидентите?

Дивидентът е пaрично плащане към акционерите на дадена компания, представляващо разпределяне на част от печалбата на компанията за съответния период. То може да бъде веднъж, два или повече пъти годишно. Решението за размера на дивидента се взема от Общото събрание на акционерите (ОСА) на компаниите.

Защо да предпочетем компании, които изплащат дивиденти?

Инвестирането в компании, които раздават дивиденти, е често използвана стратегия от инвеститорите. За разлика от капиталовите печалби, където трябва да продадем акциите си, за да получим реална печалба, чрез дивиденти си осигуряваме регулярен доход през целия период, в който притежаваме акциите.

Друго голямо предимство за компаниите, които разпределят дивиденти, е, че те обикновено са зрели, стабилни и доминиращи в своята сфера фирми, с ниско ниво на дълг. Разделянето на печалбите с всички акционери допълнително се приема от инвеститорите за добър сигнал по отношение на тяхното корпоративно управление, което помага цената на акциите с редовни дивиденти да е по-стабилна дори в периоди на кризи.

Как да изберем дивидентни компании?

Когато става дума за инвестиции на капиталовите пазари, често хората се плашат, че това е нещо сложно. Напротив, в днешно време има лесни начини да се възползваме от предимствата на инвестирането. Специализирани управляващи дружества със сериозен опит и международна експертиза като "Карол Капитал" ни помагат да изберем къде да вложим свободните си средства, за да ги защитим и увеличим.

"Карол Капитал" е местен партньор на глобалната инвестиционна компания Schroders с над 200-годишна история и предлага близо 170 международни фонда във всички видове активи, региони и сектори, включително и такива, който редовно изплащат дивиденти.

Така например за начинаещи инвеститори и хора, които нямат време да следят редовно пазарите и да подбират отделни акции, подходящ вариант може да бъде фондът Schroder ISF Global Dividend Maximiser, предоставящ регулярна дивидентна доходност от 7% годишно, изплащана на 4 пъти в годината.

Компаниите, в които инвестира, са основно големи, стабилни и доминиращи в сектора си - така наречените "акции със стойност", които не са толкова рискови и колебливи в своето представяне на борсата. Именно тези компании попадат във фокуса на инвеститорите при по-несигурна обстановка на пазарите. Доходността на фонда с фокус върху такива компании за година назад е +42.3%.

Освен глобалния фонд Schroders предлагат подобни стратегии и за европейския и азиатския пазар, при предпочитания на инвеститорите към конкретен регион:

Инвестициите в акции винаги носят известно ниво на риск и ако сте по-консервативни инвеститори, може да е по-подходящ вариант да изберете фонд в облигации. От фондовете на Schroders такъв, който изплаща регулярно доходи, е Schroder ISF Global Credit Income. Фондът инвестира в ценни книжа с фиксиран доход (облигации), като разпределя годишен дивидент в рамките на 3% в евро или 4.75% в долари.

Как най-лесно да започнем?

Съвсем отскоро "Карол Капитал" вече предлага и дистанционно сключване на договор чрез специално създаден за целта онлайн портал. Това позволява още по-лесно и удобно да направите първата крачка в инвестирането, с която да защитите спестяванията си и да получавате регулярни доходи.

Повече за продуктите на "Карол Капитал" вижте тук.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Информацията, публикувана тук, е само с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти, нито предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на тези ценни книжа и инвестиции може да се повишава или да спада. Инвеститорите могат да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Предишните резултати не са показателни за бъдещи резултати.