Китай понижи лихвите по ипотеките за пръв път от две години

Пекин се опитва да помогне на имотния сектор, след като ръстът на икономиката се забавя

Китайските власти понижиха някои от важните лихвени проценти в началото на 2020 г. в отговор на икономическия шок, причинен от първоначалното вълна на ковид
Китайските власти понижиха някои от важните лихвени проценти в началото на 2020 г. в отговор на икономическия шок, причинен от първоначалното вълна на ковид
Китайските власти понижиха някои от важните лихвени проценти в началото на 2020 г. в отговор на икономическия шок, причинен от първоначалното вълна на ковид    ©  Reuters
Китайските власти понижиха някои от важните лихвени проценти в началото на 2020 г. в отговор на икономическия шок, причинен от първоначалното вълна на ковид    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай намали референтния лихвен процент по ипотечните кредити за пръв път от близо две години, като това е поредното действие към постепенното облекчаване на паричната политика, което властите в страната поемат в опит да противодействат на забавянето на икономиката. Петгодишния референтен лихвен процент, който обичайно се използва за определяне на цената на ипотеките, спада от 4.65% на 4.6%. Едногодишния му еквивалент, който е широко използван за други видове кредитиране, е намален от 3.8% на 3.7% след предишно понижаване през декември, съобщава Financial Times.

Тези мерки се очакваха след пресконференцията на Китайската народна банка във вторник, на която служители намекнаха за по-нататъшни облекчения на фона на забавянето на ръста на втората по големина икономика в света. В понеделник Националното статистическо бюро на Китай представи данни, които показаха, че икономическият ръст се забавя. Правителството се сблъсква със забавяне в ключовия сектор на недвижимите имоти, както и продължаваща слабост в потреблението.

Китайските власти понижиха някои от важните лихвени проценти в началото на 2020 г. в отговор на икономическия шок, причинен от първоначалното вълна на ковид. По-късно същата година те въведоха мерки, с които ограничиха взимането на кредити за компаниите, развиващи имотни проекти, поради опасения от появата на балон. Ликвидната криза в сектора на недвижимите имоти, предизвикана от продължителния фалит на Evergrande, най-задлъжнелия имотен предприемач в света, засяга продажбите на жилища и оказва натиск върху политиците да подпомогнат икономиката. Миналата година Китайската народна банка няколко пъти намали размера на задължителните резерви на търговските банки, но не промени референтните проценти по кредитите до декември.

Други действия за подпомагане на сектора

Според сегашните правила разработчиците на имотни проекти могат да продават недвижими имоти на зелено, но са длъжни да внесат тези средства в ескроу сметки, които обикновено представляват 50 - 70% от получените средства от продажбата. В резултат на опасения от разрастването на дълговата криза в отрасъла след новините за проблемите в Evergrande много местни власти ограничиха тегленията от тези сметки, което влошава паричните потоци за предприемачите и оставя много проекти в цялата страна незавършени.

В опит да се подпомогнат компаниите да покрият своите задължения, да платят на доставчици си и да финансират дейността си финансовите регулатори изготвят нови правила, които да улеснят достъпа до средствата в ескроу сметки. Разработчиците ще могат да използват тези пари на първо място да завършат вече започнатите проекти и след това за други цели, съобщава Reuters. Според прогнози на Breakingviews това може да освободи до 3.6 трлн. юана (570 млрд. долара). Освен това в началото на януари Пекин изключи кредитите, използвани за проблемни придобивания, от регулаторните ограничения за дълговете, като по този начин улеснява държавните строителни предприемачи да закупуват активите на задлъжнелите частни компании.

Все още няма коментари
Нов коментар