Класация на банките по устойчивост и динамика: В търсене на предвидимост сред шоковете

БНБ предупреди за опасността от прегряване на имотния пазар и затегна мерките срещу бързата експанзия на кредитирането в сегмента

Новият лидер в категорията - Прокредит банк, чийто председател на надзорния съвет е Петър Славов, печели с по-агресивна кредитна стратегия
Новият лидер в категорията - Прокредит банк, чийто председател на надзорния съвет е Петър Славов, печели с по-агресивна кредитна стратегия
Новият лидер в категорията - Прокредит банк, чийто председател на надзорния съвет е Петър Славов, печели с по-агресивна кредитна стратегия    ©  Прокредит банк
Новият лидер в категорията - Прокредит банк, чийто председател на надзорния съвет е Петър Славов, печели с по-агресивна кредитна стратегия    ©  Прокредит банк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съставянето на финансови отчети е като публикуването на снимки в социалните мрежи - с подходящите инструменти можете да постигнете впечатляващ вид. Това важи с пълна сила както за компаниите от реалната икономика, така и за банките - и при едните, и при другите с доза желание резултатите могат да се разкрасят така, че акционерите да са щастливи, а и общата публика да остане с усещането за успешно представяне.

И също както в социалните медии в различните периоди се наблюдават различни "модни тенденции", така и в зависимост от фазата на икономическия цикъл мениджърите на търговските банки биха могли да фокусират повече усилия върху по-голям дял при кредитите или при депозитите, като използват за целта различни похвати. Конкретният еднократен филтър, през който останалите участници на пазара виждат даден финансов отчет обаче, често може да замаскира подценявани рискове в баланса.

За участниците на пазара обаче е важно банките да се развиват устойчиво, тъй като и самият цикъл на бизнеса им обикновено обхваща повече от една година. Регулаторите също предпочитат предвидимостта и методичния растеж пред агресивната експанзия, поради което в последните месеци БНБ няколко пъти предупреди, че вижда рискове на имотния пазар, и реагира с мерки за охлаждането му чрез повишаване на капиталовите буфери.

Традиционно К10 също се опитва да проследи представянето на банките не само през изминалата (в случая 2021) година, а и да погледне назад и да анализира поведението на играчите в сектора в малко по-дългосрочен хоризонт. Това ни позволява да видим дали резултатите на финансовите институции са устойчиви и дали избраната стратегия води до постигане на търсените цели. Разбира се, с уговорката, че поредицата шокови събития за икономиките от последните години - пандемията, рекордните за последните десетилетия глобални нива на инфлацията, а сега вече и войната в Украйна - неминуемо ще дадат отражение върху поведението и на банковите мениджъри.

В голямата си част критериите, които използваме в подкласацията за устойчивост и динамика, са базирани на тези от подреждането по стабилност или ефективност - разликата е, че са взети в динамика. Една част от тях отчитат изменението за периода, което показва както доколко расте банката като цяло, така и по-конкретно доколко представянето й по някои параграфи се подобрява или влошава. При други от показателите в категорията пък се взема под внимание средната стойност за последните три години. А трети са фокусирани върху стандартното отклонение, т.е. доколко измерителят прави резки и непредсказуеми движения. Така класацията в категорията поощрява, от една страна, растящите институции, но от друга, също така носи точки на банките, при които се наблюдават най-трайни и устойчиви резултати, т.е. такива, при които не се забелязват изненадващи скокове или спадове в някой от показателите, което би могло да говори за еднократно замаскиране на проблеми.

Един от показателите с най-високо тегло в категорията е стандартното отклонение на разходите за обезценки, което смятаме за добър маркер за последователна политика, т.е. бонус по този критерий получават не банките, които са предприели ударно най-много обезценки, а тези, които плавно и методично са прочиствали балансите си, вместо да трупат риск в тях. Уговорката тук е, че заради масовото по-сериозно провизиране през 2020 г. заради пандемията и в тазгодишното издание на класацията отчетените стойности са малко по-високи в сравнение с обичайното за предходни години. Което пък донякъде противоречи на идеята на показателя, тъй като в случая банките с по-консервативен подход отчитат по-голямо средно отклонение за последните три години и съответно получават по-малко точки.

Разглеждането на нетния лихвен доход също като средна стойност за последните три години пък позволява да се изгладят колебанията при показателя, породени от конкретни кампанийни или маркетингови лихвени промени. Аналогично, отчитането на средната стойност на възвращаемост на капитала за последните три години изчиства потенциални изкривявания от продажби или преоценки на активи.

От миналата година в методологията на категорията "Устойчивост и динамика" влиза и показател за ликвидност. Това е сборът на паричните наличности на всяка банка, депозитите й в БНБ и инвестициите й в ДЦК, съпоставени с активите й. Числата са взети като средна стойност за последните три години, като целта е по този начин да се бонифицират институциите, които системно поддържат висока ликвидност, а не тези, които поради някаква еднократна причина в края на отделна година са се озовали с повече свободен ресурс. Тук също следва да се има едно наум, доколкото високите нива на ликвидност могат да говорят и за недостатъчно ефективно управление на набраните ресурси и невъзможност те да бъдат пласирани.

По-малко тегло в класирането в категорията е дадено на ръста на активите, тъй като силното им нарастване не е непременно добра новина - бързата експанзия често е съпроводена с рискове. Увеличение на кредитния портфейл може да е за сметка на занижени стандарти за отпускане на заемите, което може да донесе проблеми в бъдеще. Зад промяната в числото може да стоят и недоходоносни активи или пък преоценки. За всяка банка това може да се види при допълнителни разбивки и включване на още цяла поредица допълнителни показатели, което обаче би усложнило прекалено методологията.

Маржът на нетния доход от такси и комисиони също е с по-ниско тегло, доколкото все още има по-малко значение в сравнение лихвения доход. От друга страна, на фона на свиващите се лихвени маржове постъпленията по това перо вече отдавна не са пренебрежими, като за някои банки са ключов приходоизточник. С ниско тегло е и промяната на съотношението капитал към активи, тъй като това не е точният и регулаторно следен показател за капиталова адекватност (към датата на изготвяне на класацията тези данни все още не са налични за повечето банки).

За разлика от останалите категории в К10 при подреждането по "Устойчивост и динамика" сред водачите попадат и доста по-малки и бутикови институции, което показва, че ясна и фокусирана стратегия може да носи резултати дори и без мащаб. След четири години пауза на върха на подреждането в категорията отново застава Прокредит банк, която преди това беше лидер в продължение на три поредни години. Тя печели благодарение на добрата възвращаемост на капитала, която постига благодарение на по-агресивната си стратегия в кредитирането, донесла й и рекордна печалба за изминалата година.

Текстът е част от специалното издание "К10 - Най-добрите банки в България". Изданието може да бъде закупено оттук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар