Иновативна услуга от ОББ позволява да се изчисли въглероден отпечатък от земеделски стопанства

Калкулаторът е достъпен напълно безплатно на сайта на банката

Иновативна услуга от ОББ позволява да се изчисли въглероден отпечатък от земеделски стопанства
Иновативна услуга от ОББ позволява да се изчисли въглероден отпечатък от земеделски стопанства
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ОББ представи уникален за България дигитален инструмент за устойчивост в сектор "Земеделие" - "ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии", като част от стратегията си за постигане на конкретни цели, свързани с устойчивото развитие и подкрепа на бизнеса.

Калкулаторът е достъпен напълно безплатно на сайта на банката за всички земеделски производители - клиенти и неклиенти на финансовата институция. В няколко лесни стъпки, въз основа на попълнени от земеделците базови показатели, изцяло онлайн той пресмята емисионния отпечатък от селскостопанските дейности.

"ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии" изчислява парниковите газове от дейността на стопанствата в еквивалент на въглероден двуокис, като дава възможност - само след регистрация, за получаване на индивидуален доклад за всяко стопанство. В него са посочени факторите в производството, на които следва да се обърне внимание, и се предоставят конкретни препоръки за това кои са дейностите, при които бизнесът би могъл да подобри екологичното си въздействие.

Методологията на калкулатора е разработена със съдействието и експертността на Института за аграрна икономика. В обхвата на дигиталния инструмент попадат 28 от най-често упражняваните земеделски дейности в България, като фокусът е върху индикаторите, които формират основната част от парниковите емисии на сектора - метан (CH4), диазотен диоксид (N2O) и въглероден диоксид (CO2).

Изчисленията за растениевъдството се базират на използваните за едногодишен период в дадено стопанство количества торове, химикали, горива и получените средни добиви. В животновъдството се отчитат практиките на отглеждане и хранене на животните, както и за съхранение на оборската тор. Паралелно с изчисляването на резултата стойностите автоматично се сравняват със средните показатели за България, което дава представа на бизнеса за статуса на стопанството и мерките, които трябва да предприеме.

Земеделието е един от най-засегнатите сектори от климатичните промени в глобален мащаб, което създава риск както за бизнеса, така и за обществото като цяло. Повишаването на информираността по темата е изключително важно за адекватни, бързи и стратегически решения в тази посока. Своевременното адаптиране на бизнеса и икономиката към трансформацията ще бъде от решаващо значение за страната, за развитието на бизнеса и конкурентоспособността му през следващите години.

Изискванията на обществото и ангажиментите на КВС към устойчивото развитие доведоха до създаването на този иновативен продукт. "ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии" е работещо решение за компаниите, на база на което те могат да изградят стратегия, която ще ги подготви за прехода към устойчиво земеделие и необходимите за постигането му инвестиции.

За да отговори на появилите се предизвикателства и в помощ на земеделците, ОББ ще продължи да надгражда проекта, като работи по създаването на партньорска програма с компании, които експертно да подкрепят стопанствата в процеса на преход с насоки и решения за прецизно и ефективно земеделие.