🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Августовските данни не дават сигнал за охлаждане на кредитирането

Годишният ръст при фирмите надхвърли 12%, а при домакинствата - 15%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Голяма част от внушителния скок при корпоративните заеми в последните месеци се дължи на овърдрафта
  • При жилищните заеми се наблюдава трети пореден месец на плавно свиване на темпа на растеж
  • При домакинствата оживлението при жилищните кредити в последните месеци постепенно се пренася в търсене на потребителски заеми

Без да е звезден месец с рекордни резултати, август не показва с нищо активността на банките да се свива и ръста в кредитирането на годишна база се ускорява още до 13.4%. Според данните от паричната статистика на БНБ това се дължи основно на фирмените заеми, където покачването от почти 11% през юли достига 12.15%, а като обем те за пръв път надхвърлят 40 млрд. лв.

При домакинствата също се вижда ускорение до над 15% годишен растеж. То обаче е движено само от потребителското кредитиране, което от 13.07% месец по-рано се изкачва на над 13.5% за август. При жилищните заеми се наблюдава трети пореден месец на плавно свиване на темпа на растеж и той пада до малко под 18%, въпреки че номинално портфейлите на банките в сегмента също достигат рекорд - над 15 млрд. лв.

Тези тенденции идват на фона на покачващите се лихви от ЕЦБ и другите големи централни банки, които обаче засега все още се пренасят доста ограничено на местния пазар - предимно при евровите кредити.

В търсене на оборотни средства

Погледнато само за август ръста на кредитните портфейли е със 720 млн. лв., което е малко под средномесечното от началото на 2022 г. С това обаче за осемте месеца сумата на отпуснатите кредити е нараснала с над 5.9 млрд. лв. и вече надхвърля 72 млрд. лв.

При фирмите през август експозициите растат с 254 млн. лв., а сумарно от началото на годината повишението е с над 2.8 млрд. лв. Тук любопитното е, че голяма част от внушителния скок при корпоративните заеми в последните месеци се дължи на овърдрафта. Там увеличението от началото на годината е с 1.9 млрд. лв., а към август годишният ръст достига 26% - ниво, невиждано от 2009 г. Ако се гледа годишния ръст само при кредитите без овърдрафта, то там също има ускорение до 5.84%, но то е далеч по-малко внушително.

В последния си "Икономически преглед" БНБ обяснява тази тенденция с очакванията за допълнително повишение на цените на основни суровини и материали и продължаващите затруднения в глобалните вериги за доставки, които вероятно стимулират търсенето на кредитен ресурс за оборотни средства и за натрупването на запаси от страна на фирмите.

"Допълнителен фактор за повишеното търсене на корпоративни кредити са запазващите се на исторически ниски равнища номинални лихвени проценти по кредитите, които в условията на ускоряваща се инфлация са силно отрицателни в реално изражение. Също така значителното увеличение на цената на електроенергията създаде стимул за предприятията да усвояват кредитен ресурс за финансиране на изграждане на независими енергийни системи като фотоволтаични инсталации, което вероятно допринася за растежа на кредитите без овърдрафт", пише още в анализа на централната банка.

Цел: запазване на стойността

При домакинствата оживлението при жилищните кредити в последните месеци постепенно се пренася в търсене на потребителски заеми. За август последните се покачват с почти 210 млн. лв., което, ако се изключи стойността от юни, е дългогодишен връх. При ипотечните кредити месечното покачване е с 225 млн. лв. и също все още е над средното от началото на годината.

Върху динамиката вероятно влияние оказва очертаващия се край на лихвения цикъл, което при все още рекордно ниските нива дава възможност за покупка на жилище. Инфлацията също е важен фактор, който реално прави доходността от депозит в момента силно отрицателна, а дори и лихвата по нов кредит в момента е отрицателна в реално изражение. Това може да стимулира хората да пристъпят към покупки на имоти или други стоки с дълготрайна употреба, частично финансирани и с кредит, за да съхранят стойността на парите си. За други пък моментът може да изглежда удачен и предвид, че банките вероятно ще затягат условията и стандартите си в следващите месеци с очакваното влошаване на икономическите перспективи.

Без влошаване

При необслужваните и преструктурирани кредити продължава плавната тенденция на спад. Общо като сума те намаляват с над 20 млн. лв. до 3.94 млрд. лв., а като дял те падат под 5.5%. При фирмите то е малко под 6%, а при домакинствата 4.8% - рекордно ниска нива от 2009 г.

Досега излизането от обявения в началото на ковид кредитен мораториум не оправда очакванията за вълна от лоши кредити. Сега погледите са насочени към покачващите се лихви, особено в корпоративния сегмент, а също и към очакваното забавяне на икономиката и евентуална рецесия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvv53314155 avatar :-|
    pvv53314155

    Я вижте експоненциалната графика, даже направо перпендикулярна, защо не се коментира това, за десет години назад няма такава перфектна буря която се задава?
    https://www.euribor-rates.eu/en/euribor-charts/

    Нередност?
Нов коментар