Банките и бизнесът в България през 2023 г.: Пътят към еврозоната

Конференцията на "Капитал" събира на 1 декември банкери и политици, които да дискутират водещите тенденции в сектора и в икономиката, както и подготовката на страната за присъединяване към паричния съюз

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордно силна година с бумтящо кредитиране, увеличаващи се приходи от лихви и такси и все още добре представяща се икономика. В навечерието на зимата банковият сектор продължава да отчита силни ръстове по всички линии и засега не е усетил ефектите от затягането на паричната политика от ЕЦБ. Следващите месеци обаче са пълни с неизвестни. Високата инфлация и надвисналата над Европа заплаха от рецесия са червени лампички и за икономиката и финансовите институции и в България. И всичко това в сложната среда на продължаваща война в Украйна, риск от недостиг на енергия в Европа и потенциално рязко затягане на глобалните условия за финансиране.

Това е контекстът, в който на 1 декември "Капитал" ще събере за десета поредна година представителите на водещите кредитни институции в България за годишната конференция на "Банките и бизнесът". Форумът ще бъде открит от управителя на БНБ Димитър Радев и главния изпълнителен директор в направление "Международни пазари" на KBC Group Петър Андронов. За да очертае тенденциите пред глобалната икономика, участие ще вземе и руският икономист Сергей Гуриев, който е ректор и преподавател по икономика в Парижкия институт по политически изследвания (Sciences Po), както и бивш главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Водеща тема на събитието тази година ще е подготовката на България за присъединяването й към еврозоната, а специален гост ще бъде бившият финансов министър на Хърватия Здравко Марич. Той ще сподели опита на страната си за присъединяването й към паричния съюз, което ще стане факт от 1 януари 2023 г. На темата е посветен и първият дискусионен панел на конференцията, в който ще се включат и Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, Асен Василев, заместник министър -председател по европейските фондове и министър на финансите в правителството (2021-2022) на Кирил Петков, както и Владислав Горанов, министър на финансите във второто (2014 - 2017) и третото правителство (2017 - 2020) на Бойко Борисов. Тримата са именно хората, които в последните години на най-високо ниво са били пряко заети с придвижването на България към приемането на еврото.

Във втория дискусионен панел банкерите ще споделят очакванията си за развитието на сектора през 2023 г. - кои ще са глобалните тенденции, които ще определят посоката, как ще се развива кредитирането, какви са прогнозите им за инфлацията и кога, как и в каква степен затягането на политиките на централните банки ще се отрази на лихвените проценти по кредитите и депозитите в страната. Вижданията и прогнозите си ще споделят Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка, Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк, Тамаш Хак-Ковач, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА. Модератор на панела ще е Филип Генов, съосновател и управляващ директор на компанията за дигитална трансформация F27.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат в "Гранд хотел Милениум София" и онлайн, като повече за програмата лекторите и билетите може да прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Еврозоната ползва създаващ щети метод за публични финанси. Европейската грешка е водеща причина за сегашната инфлация в еврозоната.
    Поради създадените лоши условия, колкото повече e икономическия растеж, толкова повече са щетите. Всеки е обречен за поразяване.
    Правителството ползва заеми за да плаща щети от държавния недъг. Заради европейската финансова неправилност – правителствата от еврозаната имат сегашните дългове.
    При запазване на финансовото недоразумение, устойчивият просперитет е невъзможен. Премиерите на държавите от еврозоната са с подсигуряван политически провал.
    Постижимо е прекратяване на сегашната инфлация. След приключване на създаващия щети метод за публични финанси спира развитието на сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар