Служебният кабинет овладява и борда на ББР с двама бивши директори

Назначените от Кирил Петков членове на надзора са отстранени, а в оперативното ръководство на държавната банка ще се завърнат Димо Спасов и Илия Караниколов

Димо Спасов беше изпълнителен директор на ББР по времето на кабинета "Орешарски"
Димо Спасов беше изпълнителен директор на ББР по времето на кабинета "Орешарски"
Димо Спасов беше изпълнителен директор на ББР по времето на кабинета "Орешарски"    ©  Красимир Юскеселиев
Димо Спасов беше изпълнителен директор на ББР по времето на кабинета "Орешарски"    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като служебният министър на иновациите и развитието Александър Пулев допълни и практически овладя надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), вече се подготвят рокадите и в оперативното ръководство. От два свои източника "Капитал" научи, че се предвижда като изпълнителни директори да влязат Димо Спасов и Илия Караниколов, а имената им вече са внесени в БНБ за одобрение. И двамата са заемали тези постове в по-далечното минало, но при различни правителства и конфигурации на властта. Освен това управителният съвет предстои да се попълни с още две лица Иван Церовски и Валери Маренски.

Засега не е ясно дали и кои от настоящите трима членове на управителния съвет ще бъдат освободени. По устав в него могат влизат до седем члена, но предвид публичните критики от министъра към работата на ББР в последните месеци явно ще се търси смяна, а не попълване. Новият председател на надзорния съвет Росен Карадимов също се присъедини към критичния тон, като последно пое подадената топка от ГЕРБ с негативни коментари за подготвяна от ББР облигационна емисия за 500 млн. евро и платените за нея такси и комисиони. А в края на работния ден на 30 ноември двамата членове на надзорния съвет, назначени при първото служебно правителство на Радев през 2021 г. са били отстранени.

Десетилетие назад

Кариерата на Илия Караниколов е свързана с ББР от над десетилетие. През 2011 г. тогавашният принципал на държавната банка - финансовият министър Симеон Дянков инициира смяна на ръководството й и Караниколов е поканен да стане един от изпълнителните й директори (заедно с Асен Ягодин и Владимир Гюлев). Допреди това той е бил началник отдел "Финансови институции и структурни фондове" в Пощенска банка, а по-рано е заемал експертни позиции в държавната администрация.

Караниколов запазва поста си до 2013 г., когато при кабинета "Орешарски" следва нова рокада в ББР. След това той влиза в ръководството на Фонда на фондовете, а по-късно и като председател на надзорния му съвет. Към момента е началник-управление "Мониторинг и финансови инструменти" в ББР.

Другият нов стар изпълнителен директор Димо Спасов е бил начело на ББР през 2013-2014, като по ирония именно с идването му е отстранен Караниколов. Той е назначение на тогавашния финансов министър Петър Чобанов, който понастоящем е депутат от ДПС. Преди това е бил началник "Трежъри" в Първа инвестиционна банка, а след отстраняването му от ББР няма данни за развитието на кариерата му. По времето когато той и Билян Балев са изпълнителни директори банката нашумя с рефинансирането на кредитирани от КТБ фирми, свързани с Делян Пеевски покрай конфликта му с Цветан Василев. Така тогава сред най-големите й клиенти се озоваха "Булгартабак" и "Водстрой 98".

От останалите попълнения на борда Иван Церовски идва от ЕБВР, където обаче не е на ръководна позиция. Повече недоумение буди изборът на Валери Маренски, който е бил директор "Риск" в ББР от 2018 до 2022 - т.е. в периода в който са сключени най-големите й скандални експозиции. Преди това до покупката на ОББ от белгийската KBC е бил директор Корпоративно ресруктуриране в банката.

Към момента ББР има трима члена на управителния съвет - негов председател е Крум Георгиев, а изпълнителни директори са Цанко Арабаджиев и Марияна Петкова. Надзорният съвет също беше тричленен, като в него влизаха назначените от Кирил Петков Валентин Михов и Васил Щонов, както и останалия още от времето на ГЕРБ Стамен Янев. Преди няколко седмици министър Пулев добави към тях Росен Карадимов и Деляна Иванова, които веднага станаха съответно председател и зам.-председател на надзора. По информация на "Капитал" преди часове Михов и Щонов са отстранени от Пулев.

Нова мисия: спасяване на болници

В изказванията си след поемането на поста Карадимов до голяма степен преповтаря заявките на Пулев - подобряване на работата, повече прозрачност и запазване на лимита от 5 млн. лв. за отделен кредитополучател. "ББР беше описвана като касичка на управляващите, а ние ще пуснем прожекторите", казва Росен Карадимов по БНТ.

Като друг акцент е изведено ползването на банката като антикризисен инструмент за целево финансиране на определени сфери с проблеми, като например сектор "Здравеопазване". Накратко вместо Министерство на здравеопазването да спасява болници като плаща дълговете им, то може да ги дофинансира през ББР. "Условието за това е да бъде направен много ясен анализ на структурата на задълженията на болницата, а банката ще се яви неин кредитор", разясни Карадимов.

Идеята за такава употреба на ББР е още от кабинета "Петков", като на сайта на банката има обявена "Програма за финансиране на многопрофилни болници за активно лечение със системно значение за регионите". Тя е с бюджет 25 млн. лв .(с възможност той да бъде удвоен) и срок за кандидатстване до 31 август 2023 г. Максималният срок на заема е до 10 години, а гратисният период до 2 години, лихвеният процент е доста висок - 3-месечен Euribor + 6.5 процентни пункта надбавка, което към момента би било около 8.4%.

Изискванията са или болницата да изпълнява одобрена от здравното министерство финансова оздравителна програма или да предвижда инвестиции в инфраструктурата и оборудването си. И в двата случая се прави финансова оценка от ББР и се изисква реалистичен положителен паричен поток - т.е. заемът да може да се изплаща от дейността.

Реално най-големият проблем за частните кредитори на болници е какво се случва, ако те все пак не успеят да обслужват задълженията си. Макар да са търговски дружества, те имат социални функции и вкарването им във фалит и осребряването на активите, често е неприемливо. Заради тези рискове и интересът на банките към публичното здравеопазване е ограничен. Програмата на ББР предвижда за обезпечения да се ползват плащания по НЗОК, придобити с финансирането активи (напр. апаратура), наличности по сметки и др. Това обаче е съмнително доколко покрива риска и доколко при проблеми с обслужването държавната ББР ще може ефективно да си събере парите от държавни или общински болници. Вече одобрен заем по програната има едно от най-силно финансово закъсалите лечебни заведения - "Александровска".

Атака и от ГЕРБ

В изглежда координирания натиск към настоящето ръководство на ББР се включиха и от ГЕРБ с любимия си инструмент - извънреден брифинг. На база на отговори на техни въпроси към министър Пулев от партията обявиха, че банката е подготвяла голяма облигационна емисия, за което е похарчила 1 млн. лв. в такси за консултанти. Те виждат в това нанесена щета, тъй като заради влошените условия на пазарите ББР се отказва от набирането на дълг, като ползват случая да претоплят и други стари обвинения и да пришият всичко към политическия си опонент Кирил Петков.

Впоследствие от ББР потвърдиха, че през 2021 г. наистина са подготвяли до 500 млн. евро 7-годишни облигации. Идеята е била да се заменят задължения с плаващи лихви с такива с фиксиран. Те виждат в това ползи предвид очакваното тогава покачване на лихвите - възможности за по-евтини кредити за малки и средни предприятия и репутационен ефект за ББР, който да отвори възможността за емитиране в бъдеще на т. нар. "зелени облигации" или други инструменти.

Според становището на директорите на ББР изборът на адвокатски кантори е извършен в съответствие с вътрешните правила, като най-добри са изпратили канторите Clifford Chance и Allen&Overy. За мениджъри по емисията са привлечени банки Citi Bank, J.P. Morgan и ING Group.

Работата по емисията е била на финала, но избухването на войната в Украйна и последвалото затягане на пазарите временно стопирало плановете, а покачването на лихвите от централните банки влошило още повече условията за потенциално финансиране от ББР.

"Според калкулациите, ако сега се емитира облигация, тя ще бъде на цена около 5.5%-6%. Задълженията, които следваше да се рефинансират, са на нива около 4%. Ако проектът бъде продължен, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно или 140 млн. лв. за целия период", се казва становището.

Същевременно обаче това обяснение явно не среща разбиране в ресорния министър и новоназначеният от него председател на надзорния съвет Росен Карадимов пое топката от ГЕРБ и разкритикува мениджмънта и за това. "Управителният съвет на Банката ни предложи и на нас да потвърдим решението им да спрат емитирането на облигацията, но ние като нов състав на Надзора отказахме да го направим. Това би означавало "пито-платено", а ние не искахме да валидираме разход от 1 млн. лв., направен за тази облигация за банкови, адвокатски и консултантски хонорари, работили целево по проспекта на облигацията", казва Карадимов, цитиран в прессъобщение от министерството по повод негово телевизионно участие.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 1

    Льотчика Радев върна всички крадливи калинки на ГЕРБ и ДПС обратно около държавната каца с мед.

    Нередност?
  • 2
    gcz57373646 avatar :-|
    gcz57373646

    Това е престъпление срещу целият Български народ от страна на турския ни президент поручика Радев. Банката преди две години е дала 12 кредита за 800 млн. лева всичко на гербери-комуняги-манафи. Като ги смени Петков заработи като нормална банка за развитие с вече няколко стотин, а хиляди си получават транзакции за корона помощи и други програми. Върна най-безочливите крадци, изплю се на българския бизнес. Не импийчмънт, а кръст за тая калинка

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 6

    Много неумело написана статия, която си поддържа наратива за противопоставяне със служебното правителство.

    Нека да напомня някои неща първо:

    1. Първият служебен кабинет и по-конкретно тогавашният министър на Икономиката Киро Петков бяха къде-къде по-брутални. Цялата публична персона на Цар Киро се изгради около образа на борец срещу корупцията, който дойде, видя и ни разкри всички далавери в ББР. Естествено повечето хора, които правят разлика между ипотека и особен залог и знаят повече от един метод за капиталово бюджетиране, бяха наясно с това какво се случва в ББР. Все пак палавите статиики на мосю Стоянов бяха и един от поводите да падне главата на Мавродиев, ако смея да напомня. Та когато Киро претопли манджа, която беше ясна за повечето хора в индустрията, но не толкова и за широката общественост, това си беше относително добро отиграване. Само че тъжната истина е, че много от тези сделки са имали своята логика, чието разбиране за съжаление или не, не е предмет на широката общественост. Иначе казано - ако служебните кабинети не бяха съсипали всичко около Хемус, мисля, че и Роудуей щеше да се обслужва.

    Но нека продължим с Кире 'Арвардо и приключенията му в ББР. Самият Киро направи огромно шоу с проститиите си - публични изслушвания, уволнения на борда, който той се беше подготвил да линчува live, в стил Доналд Тръмп. Публичното гонене на Филипов и Димитров. Публично изнасяне на данни на големите кредитополучатели, повечето от които си обслужват дълговете, някои даже и погасиха за да не се занимават с тези идиоти. Да не забравяме и историята как Киро се е опитал да назначава нов борд още преди да е влезнал указа за назначаването му, както и как си е платил таксата от личната сметка в комсомолския си ентусиазъм... С какво това да смениш членовете на НС и да подготвиш почвата за нови ИД е по-брутално от цялото шоу на цар Киро аз поне не разбирам...

    2. С какво замени Филипов и Димитров? Как с какво - с верни партийни другари. Цанко Арабаджиев като ковчежник на Зелените, преди това симпатизант на БСП, беше дръпнат от Доверие, където беше някакво ръководителче във Вътрешен контрол, преди това 1 година финансов на Норд Холдинг, преди това няколко години инвестиционен директор в пенсионен фонд, където най-вероятно е гледал тъпо микса от ДЦК, а най-преди това - уволнен от ОББ анализатор Малък и Среден Бизнес, защото просто не си вършеше работата. Другият човечец, който докара е Крум Георгиев, който журналистите погрешно описвахте, че е работил в Риска на ОББ. Уви, Крум Георгиев е бил ръководител-екип Проектно финансиране (крупен екип от 1 ръководител и 1 анализатор) наместен на позиция на принципа наше човече, а там е зареждал модели за фотоволтаици. Всъщност Крум никога и не стана изпълнителен в ББР поради една проста причина - не отговаря на изискванията за опит на Наредба 20. Но защо това да е проблем, след като е приятел на Киро Петков още от време оно? Под време оно можете да разбирате учредяването на Да, Бг.

    3. Назначението на Валери Маренски може и да възбужда недоумение в журналист, който е влизал в банка за да си револвира кредитната карта или в най-добрия случай да вземе интервю, но всъщност не е така. В ББР НС можеше да одобри дадена сделка въпреки становището на Риска. Така че това, че той е бил там не означава, че не може да е бил против тези сделки. Но и да не е бил - в банките, дори и в търговските, има толкова много политика понякога, че това не е задължително да означава нещо. В крайна сметка одобрителните органи са УС и НС, а не Валери Маренски.

    А самият Валери е бил ръководител на workout-а на ОББ в момент, в когато корпоративният портфейл на банката беше в лошо състояние. Трезвата ми преценка е, че за периода от 2009-та до 2017-та реално е работил по казуси и е видял неща, които Цанко и Крум кумулативно не са за цялата им кариера.

    4. Хайде за секунда да се върнем на постиженията на екипа на Киро. Лайтмотивът за ББР като банка за МСП беше удобно подаден от автора на статията, а глупави политици като Христос Иванов и Киро го подеха. Тънката разлика е, че когато Киро се облече в малко власт, все пак се докопа до банката и все пак започна да си назначава приятели и познати.

    И какво точно свършиха? Цанко започна да обикаля по телевизии да дава интервюта пред Шикерова, Бенатова и други покемон-журналисти и да обяснява за ББР. Интервюта, статии, кални ризи. Прекрасно, но това все са неща, които депозантите в една банка НЕ харесват. За разлика от КТБ, тук депозанти бяха големи китайски и европейски институции, тоест не люде, които да се наредят на опашка за депозити. Но нека да не се правим, че не са забелязали. Не си мислете, че и самите те изначално не са знаели, че парите им може да се насочат и за неща като големите 8. Но това е политиката понякога - банките за развитие и донорите им невинаги следват конвенционалната банкова логика.

    Решиха, че ще правят МСП банка... която няма клонова мрежа и никакви дадености да се конкурира с останалите търговски банки. За сравнение - разходите за лихви на ББР за 2021 са 12 млн. лева... колкото са и на едно ОББ, което обаче има около 5,6х повече активи! Добавете, че на пазара има Уникредит, ДСК, Прокредит, Пиб и тн и може би разбирате, че ББР никога не е имала особен шанс във времената на нулеви лихвени проценти да се конкурира нито директно с конвенционалните ТБ, нито пък да им предоставя особен ресурс като кредитни линии, извън няколкото евро-споразумения, които направиха чрез банката.

    Покемончетата на Кирил Петков чинно си действаха по стратегията и резултатите са следните:

    1. Одобрени(но не се споменава дали са усвоени) сделки за деветмесечието за 90 млн лева. Това определено не може да покрие портфелната амортизация, а още по-жалкото е, че е сравнимо с обемите в някои кептив лизинг.

    2. Момченцата на Киро удобно се кичеха с лаври за разни сделки, но ироничното е, че когато се хвалеха за изходите на фонда за капиталови инвестиции - ами все бяха сделки от времето на самия любимец на Икономедиа Мавродиев. Много е лесно така - когато е за политическите сделки е плюеш, когато е за добрите - да си присвояваш лаврите.

    3. Понеже забелязах, че едното директорче се е хвалил нещо и с Булсатком - ами всъщност в този казус няма как да е имало каквато и да е сериозна роля, просто защото това беше правен казус, който се разрешаваше между кредиторите в Лондон. Нито един от посочените покемони не е адвокат, че да претендира за нещо повече, освен да е подписал каквото са му подали юристите.

    А какво всъщност съсипаха?

    Ами немалко неща, контракцията на портфейла е по-скоро малкия проблем. Много хора от екипа на банката или напуснаха, или бяха уволнени - това в бизнес, който много зависи от хората и уменията. Някои от които с много повече опит отколкото самите тези покемони - мога и имена да изброявам, но не би било коректно спрямо хората. Изтипосаха БМВ-то на Мавродиев на търг, голямо постижение, няма що. Единият в пристъп на добри управленски практики заби една от колежките, за другия злите езици твърдят, че е назначавал близки до сърцето дами на сладки позииции. Единият си направи и ФБ страница, където разпръскваше мислите си... Не съм чувал за друг ИД на банка с ФБ профил, където да призовава за амнистия на Иванчева... или иначе казано - просто си капитализира позицията за следващата стъпка в политиката.

    В общи линии, тъй като все още изпълнителното ръководство е на 2/3 хора на Киро Петков и не са уволнени, това е краткото резюме за събитията в банката. Когато една институция се превърне в заложник на определени политически амбиции, както стана с Киро Петков, то това обикновено се връща като бумеранг. Парите обичат тишината. Когато и да уволнят тези дечица, все ще е късно. А ако някой се позанимава с кредитните досиета, може и да открие интересни неща - знам за поне няколко случая, в които е лобирано за определени сделки, вкл. и такива с отрицателно становище на compliance-а, съвсем случайно към разни хора, с които имаше съмнителни интеракции на политически лидери.

    Тъжното е, че след евентуалното уволнение на тези покемончета, вероятно ще трябва да им гледаме глупавите муцуни по ТВ, а точно журналисти като Стоянов ще ходят от мястото на събитието да отразяват уволнението на "почтените". После следват участия при Шикерова във Въпросите, Бенатова в Алтернативата, прочувствено слово при бившия ПР на Да, БГ Милчева в ТВ 1, лайф от поредния протест срещу хартиената бюлетина, където ще държат прочувствено слово, след което нищо чудно някои от тези да се озоват и в парламента. Ако ПП-ДБ пак се озоват в управленска позиция, нищо чудно някой да стане и министърче...

    Нередност?
  • 4
    aax1418207112384988 avatar :-|
    AAAvAAA^ЯЯЯ

    Кой е казал на Министърчето да махне 2 членове на Надзора? С какви професионални кадри ги замени? Кои кредити не се разследват 1 година? Защо Министъра на Иновациите и Растежа говори за няколко кредита от по 100 000 лв, а не говори за милионите раздадени на олигарси с 5 годишен гратисен период, с лихви под пазарните и без обезпечения? И после кой ще спечели всички търгове с ниски цени? И кой ще е потърпевшия?
    Господа, дори сега да успеете да премажете съпротивата против кражбата и лъжите Ви, пак ще бъдете наказани! На ПР и глупостите ви си вярвате само вие!

    Нередност?
  • 5
    qld451165546 avatar :-|
    qld451165546

    Журналист, който посещава банка, за да си поднови кредитната карта или най-много да седне за интервю, може да бъде също толкова озадачен от назначението на Валери Маренски, но това не е така. Независимо от препоръката на Risk, SC може все пак да даде зелена светлина за транзакция в BBR. Така че самият факт, че е бил там, не изключва възможността той да се е противопоставил на въпросните споразумения. https://happywheelsgame.io

    Нередност?
Нов коментар