Брюксел даде ясен знак, че лобистката добавка "Зелена карта" блокира пътя към еврото

Депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" бламираха гласуването на промените в Кодекса за застраховането

По уверенията на служебния министър Росица Велкова, ако до следващото заседание на ЕКОФИН на 13 февруари няма приет текст, това би било сериозен проблем в преговорите за влизане в еврозоната
По уверенията на служебния министър Росица Велкова, ако до следващото заседание на ЕКОФИН на 13 февруари няма приет текст, това би било сериозен проблем в преговорите за влизане в еврозоната
По уверенията на служебния министър Росица Велкова, ако до следващото заседание на ЕКОФИН на 13 февруари няма приет текст, това би било сериозен проблем в преговорите за влизане в еврозоната    ©  Юлия Лазарова
По уверенията на служебния министър Росица Велкова, ако до следващото заседание на ЕКОФИН на 13 февруари няма приет текст, това би било сериозен проблем в преговорите за влизане в еврозоната    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лобизъм, който е на път да блокира приемането от България на еврото. Това е краткият прочит на проваленото заседание на парламентарната икономическа комисия късно в петък, на което трябваше да се гласуват инициираните от финансовото министерство промени в Кодекса за застраховането.

Те трябваше да гарантират спазването на правилата в системата "Зелена карта" и най-вече на основополагащия принцип "първо плащаш, после оспорваш" - нещо което беше заложено в ангажиментите, поети от България след влизането на лева в ERM II. А в основата на проблема е нежеланието на лидера при полицата "Гражданска отговорност" в България "Лев инс" да изплаща претенции по щети в чужбина, тъй като се счита за жертва на застрахователни измами. Проблемът е стар и от години постепенно се изчиства, а поправките важат само занапред, но въпреки това законодателната инициатива срещна силна лобистка съпротива.

Първо между четенията депутати от ГЕРБ, "Български възход" и "Възраждане" внесоха идентични добавки, които реално обезсмислят законовата поправка, и които са идентични с исканията на близката до "Лев инс" работодателска организация Съюз за стопанска инициатива.

После срещу депутатското дописване остро се изправи не само финансовото министерство, но и ключовите международни институции по темата - Съветът на бюрата "Зелена карта" и европейският регулатор EIOPA.

А накрая на късното вечерно заседание на 27 януари на икономическа комисия нямаше кворум като се появиха само депутатите от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Така темата остава отворена дни преди края на този парламент. След показното бламиране от пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход", шансовете да се приеме какъвто и да е вариант не изглеждат големи.

А по уверенията на служебния министър Росица Велкова ако до следващото заседание на ЕКОФИН на 13 февруари тя няма нещо готово, би било сериозен проблем в преговорите за влизане в еврозоната "Знаем, че имаме проблем с инфлацията, и ще трябва да преговаряме за изключение, но не може да се води дебат за 5-6 неща, особено когато става дума за нещо, което е в ръцете на парламента", обясни тя пред депутатите.

Предложение в нарушение

Спорната добавката предвижда Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) да плаща, чак "когато са представени документи за валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници". И Съветът на бюрата, и EIOPA в прав текст казват, че това противоречи на правилата.

От кореспонденцията, с която "Капитал" разполага, става ясно, че според Съвета на бюрата с този текст НББАЗ ще е в постоянно нарушение. "Основният принцип на системата "Зелена карта" е "първо плащаш, после спориш". Това означава, че на който е обработил щетата (бюро, агент или кореспондент) трябва да му бъдат възстановени разходите. Документация за изплатеното обезщетение може да се предостави по искане на бюрото, но без това да има отношение към предварителното плащане", пише президентът на Съвета на бюрата, в отговор на запитване от МФ. От писмото още се разбира, че НББАЗ е повдигало въпроса за промяна на правилата, но исканията му са били отхвърлени, тъй като подобен проблем няма в никоя друга страна и с никой друг застраховател.

В аналогична посока е и обяснението от EIOPA, като дори има опасения, че депутатската добавка би влошила проблема. "Вкарването в националното законодателство на изисквания, несъответстващи на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, а именно по отношение на документалните доказателства за плащане на обезщетение на увредените лица за издаване на искания за гаранции, означава че настоящата ситуация, препятстваща изпълнението на ERM II ангажиментите, в следствие на това че един български застраховател на спазва Вътрешните правила на Съвета на бюрата, може да се повтори в бъдеще при всички български застрахователни дружества. Такъв резултат може да се приеме за колизия с целите на ангажимента след влизането в ERM II, целящ разрешаване на проблемите със системата "Зелена карта", които доведоха до мониторинг от Съвета на бюрата", обясняват от европейския регулатор.

Няма да решим, но да си поговорим

Въпреки липсата на кворум, все пак присъстващите депутати използваха случая да обсъдят становищата с присъстващите заинтересовани лица, като поискаха от тях мнение за писмата от международните институции и бързо започнаха да прехвърчат искри. Като цяло те опитаха да омаловажат острата позиция и преповтаряха познатите си тези, като отказаха да прогнозират и какво ще се случи не само с еврото, а и със застрахователния пазар, ако депутатите гласуват текстове директно в разрез с правилата.

"Това, което развявате като заплаха няма как да се случи. Няма такива текстове в другите държави. Рискувате да дестабилизирате един сериозен финансов сектор, точно това ще ни отдалечи от еврозоната", заяви адв. Ирина Абаджиева Репуц, като представител на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), в която членува "Лев инс". Самата Репуц е в надзорния съвест на "Левкорп груп" (доскоро "Лев корпорация"), което е един от големите акционери в застрахователя. Изпълнителен директор на ССИ е Алексей Петров, един от основателите на "Лев инс" през 90-те години на ХХ в. и сочен за негов реален собственик.

Една от темите без ясен отговор беше как НББАЗ и Асоциацията на застрахователи, участвали в работната група изготвила първоначалния текст, после решават да застанат зад добавката, която още тогава е била обсъждана, но отхвърлена. Обяснението беше, че някои техни членове в последствие са дали становища с допълнителни искания, но имената на конкретните застрахователи така и не бяха назовани от председателите на НББАЗ Борислав Богоев и на Асоциацията на застрахователите Константин Велев. Те обясняваха само, че не става дума за искане на един застраховател, както и че текстовете са припознати от три парламентарни групи.

В най-остра конфронтация влезе Ивайло Мирчев от ДБ: "Срам ме от тези хора, които са си продали душите. Хора, които се страхуват от една мутра от 90-те. Всички на тази маса знаем за какво става дума и става сума за интересите на един конкретен човек. Натиск от един конкретен застраховател."

Последен опит

Председателят на икономическа комисия Мартин Димитров на няколко пъти провидя в проваленото заседание както и в проточения пленарен ден в петък целенасочена стратегия да се блокира текстът. Подобен подход не би трябвало да е изненада за по-евроскептичните политически сили, които се противопоставиха на промените в кодекса и на първо четена. Заиграването със страховете от еврото и инициирането на референдум са ключови елементи в програмата на "Възраждане". А БСП на последните няколко избори лавира между формално проевропейската си заявка като член на ПЕС и страха електоратът ѝ да не бъде изсмукан по-радикалните националисти.

Труднообяснимата част е поведението на ГЕРБ, която по темата за еврото уж е на диаметрално противоположна позиция и изтъква влизането в ERM II като свой ключов външнополитически успех. Безкритичното внасяне на лобистки текстове изготвени от пазарни участници, които откровено са в разрез с правилата на системата "Зелена карта" обаче тотално противоречи с досегашните послания от партията. Отсъствието на депутатите от ГЕРБ, които да защитят внесените текстове, както и като цяло бламираното гласуване в съучастие с ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" също е показателно.

Следващото заседание на икономическа комисия е насрочено за понеделник следобед. Това вероятно ще е и последния шанс текстът да бъде приет и след това скоростно да бъде разгледан и в зала, тъй като в края на седмицата президентът ще разпусне парламента. Ако темата остане за следващото Народно събрание, което ще заработи по същество чак в края на април, вероятно ще е прекалено късно. Конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ, които трябва да дадат зелена светлина за влизане на България в еврозоната, трябва да са готови до началото на юни и в тях срещу ангажимента "Зелена карта" няма да стои отметка изпълнено.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 3
    • + 1

    Лобисткият закон щял да блокира пътя към еврото - де тоя късмет? Хич няма да го блокира! Ще въведат еврото независимо каква ни е инфлацията и независимо какви закони приемаме. Предрешено е.

    Нередност?
  • 2
    dlh48570945 avatar :-|
    dlh48570945
    • - 2
    • + 1

    А на бас , че няма нищо да блокира. Ние не ставаме за еврозоната, но по неизвестни причини от там ни искат, което е много подозрително -за хубаво досега никъде не са ни искали. Иначе лично аз предпочитам евтина гражданска, пред валутата евро

    Нередност?
  • 3
    umv16206834451053261 avatar :-P
    Peter Tomov
    • - 2

    Като гледам заспалата физиономията на тази министърка си мисля, че България ис остава на светлинни години от еврозоната. Но както страната бе вкарана в НАТо и в ЕС с голямото политическо тъпкало, така ще бъде набутана и в еврозоната. Какво ще се се случи с българската икономика след това, дори Делфийският оракул не може да каже. Най-вероятният сценарии е гръцкият. Пълен диктат на яйцеглавите финансисти от ЕС. Досега България беше във валутен борд и не можеше да печата левчета. Само в това нищо няма да се промени, защото с еврото, печатницата не е на българска земя. И недай си боже да се сигне до криза като гръцката, ще има шутове в бъбреците, раздавани от немските банкери.

    Нередност?
  • 4
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 1

    Копейките се развихрили и тук. Можеше поне “имена” да си сложите. Вижте поне третия “коментатор”, аха да заизглежда истински…

    Нередност?
  • 5
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    До коментар [#3] от "Peter Tomov":

    Какви шутове от немски банкери, като в ЕЦБ немците нямат думата, но имат доста от капитала. Случайно ли е, че италианец беше шеф на ЕЦБ, а сега е французин? Следващият може да грък, португалец или испанец. Шутове по Гърция няма да има, защото ЕЦБ държи 80% от дълга ѝ. Така на Гърция ще дават отсрочки по плащания. Главницата няма да я пипат, за да не "фалира" ЕЦБ, но по лихвите всякакви техники ще направят. Влезем ли в зоната ще почне и при нас печатане на дълг, който ЕЦБ ще купува на вторичния пазар. ЕЦБ не дисциплинира Франция, Италия и други, ще дисциплинира нас, хаха...Ние сме дисциплинирани, но ще се разхалтим като гърците. Растеж на БВП през дълга и след 10-15 години изведнъж отрезняване.

    Нередност?
  • 6
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    Борисов защо напира за зоната? За да печата дълг, който да вкара в асфалт и всякакви близки до него фирми. Златна възможност да направи пари без да се докосва до еврофондове. Никой няма да го пита как харчи новоизтегления дълг, докато при еврофондовете има някакъв контрол от страна на ЕК.

    Нередност?
  • 7
    huj16647609921143670 avatar :-|
    Palmer Lee

    Като цяло те опитаха да омаловажат острата позиция и преповтаряха познатите си тези. https://capybaraclicker.com

    Нередност?
Нов коментар