🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентарната икономическа комисия отново не събра кворум за еврозоната

На заседанието този път се появиха представители на ГЕРБ, но не и воля за приемането на нужната поправка за "Зелена карта"

"Да си го кажем, ГЕРБ проваля еврозоната", каза Мартин Димитров, председател на икономическата комисия
"Да си го кажем, ГЕРБ проваля еврозоната", каза Мартин Димитров, председател на икономическата комисия
"Да си го кажем, ГЕРБ проваля еврозоната", каза Мартин Димитров, председател на икономическата комисия    ©  Юлия Лазарова
"Да си го кажем, ГЕРБ проваля еврозоната", каза Мартин Димитров, председател на икономическата комисия    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След проваленото заседание на парламентарната икономическа комисия миналия петък вечерта, на което трябваше да се гласува нужната за еврото поправка в Кодекса за застраховане, последва и ново в понеделник. То отново беше бламирано от народните представители от ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", като разликата е, че този път все пак се появиха представители на ГЕРБ, но недостатъчно за кворум. В залата само влезе и излезе Десислава Трифонова, а зам.-председателят на комисията Александър Иванов (също от ГЕРБ) остана около 45 минути и се включи гласовито в дебата, като основната му теза беше, че партията му не блокира пътя на България към еврозоната, но те са припознали текстовете на Асоциацията на българските застрахователи и се вслушват в страховете на хората, че може да поскъпне полицата "Гражданска отговорност". И така ще блокират пътя към еврозоната.

Така в крайна сметка бройката на присъстващите депутати от икономическа комисия в залата варираше около 7-8, което е под необходимите 11 за гласуване на предложението, което трябваше да разреши проблема с натрупаните просрочени плащания по претенции към български застрахователи и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) в системата "Зелена карта".

Във варианта, изработен от работната група към финансовото министерство и първоначално приет от бранша, то гласеше: "Бюрото заплаща при спазване условията и сроковете на Вътрешните правила на Съвета на бюрата предявените към него гаранционни искания от други национални бюра във връзка със задължения на негови членове."

Впоследствие обаче по искане на част от застрахователите и близката до лидера по "Гражданска отговорност" "Лев инс" работодателска организация Съюз за стопанска инициатива депутати от ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход" внесоха идентична добавка: "...когато са представени документи за валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници."

Четири към едно

Провелата се въпреки липсата на кворум дискусия поднесе малко новости по темата. Служебният финансов министър Росица Велкова повтори вече изтъкваното от нея. А именно, че на 13 февруари на заседанието на Еврогрупата България трябва да представи изпълнението на ангажиментите си след влизането в ERM II и ако няма приет текст, това ще е ефективна пречка за влизането на страната в еврозоната. Същевременно "добавката" влиза в колизия с ангажимента според европейски регулатор, така че приемането на нейния текст също няма да убеди финансовите министри на държавите от еврозоната. Това не означава директно затваряне на врата за еврото, но ще направи преговорите още по-сложни, тъй като и без това ще се търси отстъпка заради нивото на инфлацията над референтната стойност.

Темата с повишението на цените беше подхваната от Александър Иванов от ГЕРБ, който хвърли вината за това към предишното управление. Според Велкова обаче по тази тема може да се търси диалог, тъй като и преди са приемани страни с изключение от числовия критерии, но "ако има 5-6 неща, по които да се дебатира, ще е по-сложно".

Нов момент беше присъствието на четирите големи работодателски асоциации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, които единодушно застанаха зад варианта на финансовото министерство. Така реално единствено сравнително малкият и близък до основния играч в бранша ССИ остава поддръжник на спорната добавка.

Защо просто да не спазваме правилата

Голямата част от въпросите на депутатите към защитниците на допълнителния текст бяха по линия, че всъщност предложението на МФ единствено казва, че трябва да се спазват Вътрешните правила на Съвета на бюрата "Зелена карта". Само по себе си това не би трябвало да е проблем, тъй като НББАЗ и без това би трябвало да ги спазва. Министър Велкова изтъкна, че и сега в Кодекса за застраховане е предвиден такъв ангажимент за него (чл. 506, ал. 4).

Отговор по същество на този въпрос нямаше, като председателя на НББАЗ Борислав Богоев обвини депутатите, че искат от него променя становището на членовете на бюрото, нещо за което той не е оторизиран. "Правилата бюрото ги спазва, но то има управителен съвет от седем души. Когато те решат да спираме да плащаме, минаваме на авариен режим - банковата гаранция", каза той и също така преповтори познатите числа, че проблемът всъщност се изчиства и натрупаните задължения от около 20 млн. евро през 2018 г. са свити до 792 искания за гаранции за 4.8 млн. евро към 2021 г., докато в същия период гаранционните искания към други бюра са нараснали над 6 пъти.

Депутатът Иво Атанасов (от отцепниците от ИТН в "Продължаваме промяната") от позицията си на юрист обясни, че според него и Вътрешните правила на Съвета на бюрата предвиждат да се представя банково извлечение, така че той не разбира какъв е проблемът с добавката. Явно неговото тълкуване обаче не среща разбиране в Европа, защото и от Съвета, и от EIOPA виждат колизия с правилата. А и министър Велкова го контрира, че ако това е така, тогава просто ангажиментът за съблюдаване на правилата би бил достатъчен.

В оставащите няколко парламентарни дни до края на седмица шансът за намиране на някакъв компромис изглежда доста илюзорен, като засега, изглежда, темата ще се превърне основно в остро политическо говорене. Председателят на икономическа комисия Мартин Димитров на няколко пъти изреди отсъстващите политически сили и ги разкритикува, че ги няма да защитят позицията си. "Да си го кажем, ГЕРБ проваля еврозоната", възкликна той под бурните протести на седящия до него Александър Иванов.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ck avatar :-|
    ck
    • - 1
    • + 2

    Мата Хари" с няколко движения върху евроатлантика Б.Б и лидер на ГЕРБ-комунета разцепи евроатлантическото общество от 1,6 милиона на около 0,5 милиона гласа. Сега се очаква ново намаление. Но пък затова потокът на Путлер е платен от българите и излезе безплатно на Путлер.

    Нередност?
  • 2
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 2

    Защо България се скри от Съвета на Европа при гласуването за трибунал срещу Путин?

    https://www.actualno.com/politics/zashto-bylgarija-se-skri-ot-syveta-na-evropa-pri-glasuvaneto-za-tribunal-sreshtu-putin-news_1893657.html

    Кой е най-големият поддръжник на Путин у нас сега?...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    ЕЗ е фиксидея на евроатлантическата политическа класа, банките и едрия бизнес. Техни гумени глави монотонно облъчват публиката от грантови медии.
    Не се чува другата гл.т., не се допуска дебат.
    Обречени сме една шайка отново да взема съдбовни решения в съдбавни моменти. И ако Филов е присъединил България щъм Оста през 1941 г, когато Райхт действително е изглеждал хилядолетен, днешният ЕС видимо е в крайна фаза на заболяването.
    И за еврото трябва да се говори в минало време.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Гледам последните дни полезните идиоти ги лъжат по медиите, че поправиките с ГО са дело на ГЕРБ, които искали да обслужат Октопода Алексей Петров, за да не плаща последния милиони по застраховки в чужибина. Да ама сега се вижда, че не е така. Каквото и да се случи и направи в тази държава все виновни ще са ГЕРБ и гербажиите. Каквото и да направят все ще бъдат обвинени. Превзетите медии и скъпо платените ПР агенции на политиците изградиха цяла армия от манипулируеми полезни идиоти, накарха ги да мразят всичко и всеки. И ще чакаме нещо добро да се случи в тази държава? Няма да стане!

    Нередност?
Нов коментар