🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки готвят ново вдигане на лихвените проценти

Шансовете за влизане в рецесия на Запада не са малки

Очакванията са Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите след срещата си тази седмица.
Очакванията са Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите след срещата си тази седмица.
Очакванията са Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите след срещата си тази седмица.    ©  Reuters
Очакванията са Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите след срещата си тази седмица.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Инвеститорите очакват Фед да забави темпото на паричното си затягане до 0.25 процентни пункта.
  • Цените на облигациите бързо се възстановиха от началото на годината след историческите разпродажби от миналата година.
  • Продължават притесненията заради задържащата се висока инфлация.

Водещите централни банки се готвят за поредно повишаване на лихвените проценти тази седмица до най-високите нива от финансовата криза насам. Това води до безпокойство сред някои инвеститори, които смятат, че ръстът на пазара на облигации този месец подценява доказателствата за постоянна инфлация.

Цените на облигациите бързо се възстановиха от началото на годината след историческите разпродажби от миналата година, тъй като пазарите заложиха, че повишаването на лихвените проценти ще се забави и в случая с Федералния резерв на САЩ дори ще се върне обратно. Но някои инвеститори имат съмнения, пише Financial Times.

"Мисля, че просто е въпрос на това, че пазарът се събужда за това какво всъщност представлява макросредата, за разлика от това, което се надяват, че е", каза Моника Ериксън, ръководител на кредитния отдел за инвестиционен клас в DoubleLine Capital. "[Ще бъде отново] супер трудно за Фед... да смъкне инфлацията до това магическо число от 2%, без да ни вкарат в рецесия", добави тя пред изданието. Морийн О'Конър, глобален ръководител на дълговия синдикат в Wells Fargo, каза: "Кредитните пазари ефективно определят цените в резултат без рецесия. Но това не е консенсусният основен случай, който повечето икономисти прогнозират".

Федералният резерв, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England (BoE) ще проведат заседания тази седмица. Инвеститорите очакват Фед да забави темпото на паричното си затягане до 0.25 процентни пункта, като въпреки това подобен ход би повишил лихвите до най-високото ниво от септември 2007 г. - началото на световната финансова криза.

BoE е готова да повиши лихвените проценти за 10-и пореден път, като това ще се случи още тази седмица. Това решение би поставило допълнителен натиск върху финансите на притежателите на ипотеки и бизнеса. Финансовите пазари очакват увеличение от 0.5 процентни пункта на основния лихвен процент до 4%, което е най-високото ниво от финансовата криза през 2008 г. В допълнение към натиска върху собствениците на жилища, очакваното увеличение на лихвите ще има широко влияние, тъй като банката е изправена пред трудната задача да намери баланс между овладяването на високата инфлация и риска нейните действия да влошат икономическия спад.

В сряда Канадската централна банка повиши основния си лихвен процент до 4.5%, най-високото ниво от 15 години. По този начин финансовата институция стана първата голяма централна банка, бореща се с глобалната инфлация, която заяви, че вероятно ще се въздържи от по-нататъшни увеличения на този етап. Повишението от 25 базисни пункта съвпада с очакванията на анализаторите. Банката повиши лихвените проценти с рекордно темпо от 425 базисни пункта за 10 месеца, за да укроти инфлацията, която достигна връх от 8.1% и се забави до 6.3% през декември, все още повече от три пъти над целта от 2%.

Инфлацията не иска да си ходи

Има нарастващи индикации, че основният ценови натиск се оказва постоянен на фона на тези бързи и глобално координирани покачвания на лихвените проценти. А разликата между очакванията на инвеститорите и икономическите данни се разширява.

Пазарните измервания на инфлацията показват, че търговците сега очакват инфлацията в крайна сметка да спадне близо до целите на Фед и ЕЦБ от 2%. Но ръстът на цените все още е 6.5% в САЩ и 9.2% в еврозоната. Базисната инфлация - която пропуска нестабилните разходи за храна и енергия и се следи отблизо от централните банкери - остава висока.

Индексът на Bloomberg, проследяващ държавни и корпоративни облигации с висок рейтинг и рейтинг на боклуци по целия свят, възвърна 3.3% от стойността си през 2023 г., което го поставя на път за най-силния му януари от създаването му през 1999 г. Входящите потоци в американски и западноевропейски корпоративни фондове за облигации са на път да запишат рекорден януари - до 26 януари акумулираните средства са 19.3 млрд. долара, сочат данни на EPFR.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 2

    Лихвите трябва да се вдигат докато не счупят потреблението.Инфлация се бори само с поскъпване а парите и ограничаване на потреблението.Който иска да се образова да прочете историята на легендарния банкер Пол Волкър,най-смелия и честен банкер в историята.
    Няма как хората да искат спад в цените,а да теглят кредити като луди,да купуват коли,жилища,да харчат все едно няма да има утре.Това изпратено парти е на път да приключи.За съжаление в последните години,много,много хора поема дългове без да мислят,без да разсъждават дали могат да си ги позволят.На Запад вече масово се вдигат лихви особено по кредити с плаващи лихвени проценти,жилищни и потребителски.В България ,благодарение и на медиите маса народ беше излъган,наплашен,да купува имоти за да си спаси парите което граничеше с престъпление,защото както всички сме свидетели политиката на евтини пари приключи рязко и болезнено.Високата инфлация винаги исторически е водела до кризи,меко приземяване е нещо като шестица от тотото в исторически план.

    Нередност?
Нов коментар