🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитирането дава сигнал за забавяне, а лихвите по заеми и депозити растат към декември

Обемът на новото финансиране за бизнеса отново е над 1 млрд. лв., но при домакинствата има лек спад

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плавният ръст на лихвите и по кредити, и депозити започва да придобива все по-ясни очертания. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ към края на 2022 г., от които се вижда, че новоотпуснатите заеми в почти всички сегменти постепенно поскъпват, а доходността по привличаните от банките средства, макар и да остава близо до нулевите стойности, също дава признаци за "отлепване" от дъното. Едновременно с това темповете на нарастване на кредитните портфейли също дават признаци на забавяне в почти всички сегменти.

На фона на вълната на затягаща се парична политика по света и в частност в еврозоната очакванията са ефектите да се пренесат и в България. За момента това се случва с известно забавяне заради свръхликвидността на местните банки, която задържа повишаването на лихвите в страната и допринася и за поддържането на сравнително високо търсене на банково финансиране. Така се стигна и до любопитната ситуация, при която към ноември България временно се оказа с едни от най-ниските нива по ипотечни заеми в ЕС.

Сигнали за свиване

През последния месец на изминалата година домакинствата са получили ново финансиране за малко над 890 млн. лв. в сравнение с ноември, когато общият обем надхвърли 973 млн. лв. Понижението в обема се дължи на намаляването на новоотпуснатите заеми за потребление, които през декември са били за общо 421 млн. лв. спрямо 535 млн. лв. месец по-рано. Същевременно при тези за жилищни нужди числата показват леко покачване - съответно 438 млн. лв. и 469 млн. лв. през ноември и през декември.

Погледнато на средномесечна база за годината обаче обемите все още остават сравнително по-високи спрямо наблюдаваното през 2021 г. За периода януари - декември 2022 г. банките в България са отпускали месечно средно по 560 млн. лв. потребителски кредити, което е с по близо 126 млн. повече спрямо средните суми, предоставяни за дванадесетте месеца на 2021 г. При жилищните заеми новосключените договори средно на месец за изминалата година са се увеличавали с по около 395 млн. лв., или по около 70 млн. лв. повече, отколкото през 2021 г.

Що се отнася до динамиката в корпоративния сегмент, там сигналите за охлаждане, които статистиката загатна към деветмесечието, в края на годината поне на пръв поглед изглеждат с обратен знак - през декември бизнесът е получил ново финансиране на обща стойност 1.04 млрд. лв., докато през септември сумата беше "едва" 678 млн. лв. В сравнение с ноември все пак има лек спад - тогава са отпуснати нови фирмени заеми за общо 1.19 млрд. лв. А средномесечно за периода януари - декември фирмите са теглили по 894 млн. лв. нови заеми, или със 182 млн. лв. повече на месец в сравнение с 2021 г.

При анализа на данните обаче трябва да се отчита и фактът, че кредитните портфейли на банките всъщност растат с чувствително по-малки темпове - причината е, че паралелно с отпускането на ново финансиране има и съществени погасявания на задължения, особено при потребителските заеми, които по правило са по-краткосрочни. Така всъщност салдата при тях растат с по около 149 млн. лв. месечно, а при жилищните - с по около 221 млн. лв. При корпоративните заеми средномесечният ръст в салдата е от порядъка на 154 млн. лв. месечно, като е движен основно от кредитите, отпускани в левове, докато при финансирането в евро данните всъщност показват свиване на салдата с 6 млн. лв. средно на месец за изминалата година.

Разнопосочно при предоговарянията

Публикуваната от БНБ от началото на 2021 г. по-детайлна лихвена статистика дава възможност за проследяване и на динамиката при предоговорените и рефинансирани от бизнеса и домакинствата заеми. Към края на 2022 г. числата показват, че корпоративните клиенти на банките като цяло остават по-активни в преструктурирането на задълженията си, като за последния месец отново се наблюдава активизиране в тази посока. Така през декември те са предоговорили и рефинансирали кредити за 958 млн. лв. в сравнение с 646 млн. лв. през ноември, като по този начин доближават отчетените по над милиард през юни и юли. Средномесечно за годината сумата е от порядъка на 757 млн. лв., в сравнение с 625 млн. лв. средно на месец през 2021 г.

При индивидуалните клиенти на банките обаче декември бележи лек спад в обема на преструктурираните задължения - общо 259 млн. лв. в сравнение с 273 млн. лв. месец по-рано. Свиването е изцяло в резултат на по-умерената активност при предоговаряне и рефинансиране на потребителски кредити - за общо 84 млн. лв. за последния месец при 105 млн. лв. през ноември. При жилищното финансиране посоката е обратна и през декември са преструктурирани задължения за общо 172 млн. лв. в сравнение със 168 млн. лв. за предходния месец. Същата динамика се наблюдава и на средномесечна база за цялата година - така ако за периода януари - декември 2021 г. домакинствата са преструктурирали средно по 116 млн. лв. потребителски и 126 млн. лв. ипотечни заеми, то за дванадесетте месеца на 2022 г. числата са съответно 103 млн. лв. и 162 млн. лв.

Лихвите растат

Що се отнася до цената на банковото финансиране, данните през последното тримесечие все по-ясно очертават очаквания курс към повишаване на лихвите, като покачването е във всички сегменти. Така например през декември най-масовите потребителски заеми - тези в левове, поскъпват до 9.65% спрямо 8.79% месец по-рано. При масовите ипотеки в левове пък поскъпването е до 2.6% към края на годината в сравнение с 2.55% през ноември. В корпоративния сегмент, където динамиката на лихвите на месечна база често се влияе от еднократни ефекти на големи експозиции, за първи път от началото на 2020 г. насам цената на финансирането надхвърля 3% по заемите в левове - като достига 3.12% към декември. А при фирмените кредити в евро повишението е до 3.92% - най-висока стойност от началото на 2018 г. насам, когато за последно лихвите по новоотпуснатото финансиране в този сегмент бяха над 4%.

Възходящият тренд все по-устойчиво се наблюдава и при лихвите по депозитите. След като още към края на деветмесечието доходността по спестяванията на физическите лица премина границата от 0.1%, под която (с единични месеци изключения) се беше установила от началото на 2020 г., към края на 2022 г. равнищата вече прескачат 0.2% и в левове, и в евро. А при вложенията на бизнеса повишаването е с дори по-ускорени темпове - докато в началото на годината доходността по фирмените депозити и в левове, и в евро беше отрицателна, то към декември лихвата по новопривлечените за срок до 1 година средства в левове е била 0.37%, а по тези в евро - 0.53%.

Все още няма коментари
Нов коментар