🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

UBS купува проблемната Credit Suisse в историческа сделка*

Според Financial Times цената е над 2 млрд. долара и ще бъде платена изцяло в акции

Пълното сливане ще създаде една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа.
Пълното сливане ще създаде една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа.
Пълното сливане ще създаде една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа.    ©  Reuters
Пълното сливане ще създаде една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Това е най-голямата банкова сделка в Европа след финансовата криза
  • Швейцария настояваше за решение след криза на доверието
  • Цената на сделката ще бъде платена изцяло в акции

UBS Group се съгласи да купи Credit Suisse Group в историческа сделка с посредничеството на правителството, целяща да овладее кризата на доверие, която заплашваше да се разпространи на световните финансови пазари. Според трима души, запознати с разговорите, швейцарската банка ще плати над 2 млрд. долара за своя конкурент, съобщава Financial Times. Сделката ще бъде изцяло с акции и ще бъде на цена, която е малка част от цената на Credit Suisse при затварянето на борсата в петък, когато банката беше оценена на около 7.4 млрд. франка (8 млрд. долара).

Dow Jones съобщава, че Швейцарската централна банка е предложила на UBS около 100 млрд. долара ликвидност, за да й помогне да поеме операциите на Credit Suisse.

Тепърва предстоят да станат известни подробности по сделката, която беше договорена след продължителни преговори през уикенда. Швейцария настояваше за бързо решение преди отварянето на пазарите в понеделник.

Още в петък късно вечерта стана известно, че UBS води разговори за придобиване на цялата или част от Credit Suisse. Швейцарската централна банка и финансовият регулатор Finma организираха преговорите в опит да укрепят доверието в банковия сектор на страната. До тях се стигна дни след като централната банка беше принудена да предостави спешна кредитна линия на Credit Suisse в размер на 50 млрд. швейцарски франка. Това обаче не успя да спре спада в цената на акциите на банката, която се понижи до рекордно ниски нива, след като най-големият инвеститор на банката се отказа от предоставянето на повече капитал, а председателят на банката призна, че отливът на клиенти за управление на благосъстоянието е продължил.

Разминаване в представянето

През последните години цените на акциите на швейцарските кредитори се разминават значително. През последните три години акциите на UBS са поскъпнали с около 120%, докато тези на по-малкия ѝ конкурент са се сринали с около 70%. Пазарната капитализация на първата банка е 56.6 млрд. долара, докато Credit Suisse приключи в петък със стойност 8 млрд. долара.

През 2022 г. UBS реализира печалба от 7.6 млрд. долара, докато Credit Suisse - загуба от 7.9 млрд. долара, с което на практика изтри печалбите за цялото предходно десетилетие.

Швейцарската централна банка искаше кредиторите да се споразумеят за просто и ясно решение преди отварянето на пазарите в понеделник.

Швейцарските регулатори са казали на своите колеги от САЩ и Великобритания в петък вечерта, че сливането на двете банки е "план А", за да се спре сривът в доверието на инвеститорите в Credit Suisse. Швейцарската централна банка е настоявала кредиторите да се споразумеят за просто и ясно решение преди отварянето на пазарите в понеделник.

Може да се създаде една от най-големите банки в Европа

Пълното сливане ще създаде една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа. Общата стойност на активите в баланса на UBS е 1.1 трлн. долара, а на Credit Suisse - 575 млрд. долара. Подобна голяма сделка обаче може да се окаже твърде сложна за осъществяване.

UBS е в състояние на повишена готовност за спешна помощ от страна на швейцарското правителство, след като инвеститорите станаха предпазливи по отношение на последното преструктуриране на Credit Suisse. Миналата година главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер обяви план за съкращаване на 9000 работни места и отделяне на голяма част от инвестиционната банка в нова структура, наречена First Boston, управлявана от бившия член на борда Майкъл Клайн.

Поглъщането от страна на най-големия й конкурент слага край на почти тригодишния скандал и хаос в 167-годишната Credit Suisse. Двойните кризи, свързани със специализираната финансова група Greensill Capital и семейния тръст Archegos - които се сринаха в рамките на няколко седмици през 2021 г., доведоха до загуби за милиарди долари.

Кредиторът беше глобен и за ролята си в скандала с "облигациите за риба тон" в Мозамбик с 2 млрд. долара и беше първата швейцарска банка, която беше призната за виновна за корпоративно престъпление, след като беше установено, че е прала за български кокаинов картел.

Credit Suisse претърпя смяна на ръководството. Бившият главен изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка през 2020 г. след шпионски скандал и съседски спор с подчинен, който скандализира Цюрих.

Година по-късно Антониу Орта-Осорио беше назначен за председател. Бившият шеф на Lloyds Bank беше привлечен, за да прочисти швейцарския кредитор. В началото на 2022 г. той беше принуден да напусне заради прекомерното използване на корпоративния самолет и нарушаването на правилата за карантина на Ковид-19, за да гледа финала на Европейското първенство по футбол и финала на мъжкия тенис на Уимбълдън в един и същи ден.

Текстът е обновен в 19:45 часа

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyuben_ avatar :-P
    Любен

    Санкциите работят )

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 2

    Евробанките имат същите проблеми с портфейлите от нисколихвени ДЦК, каквито имат и американските банки, защото ЕЦБ ходи като кутре по стъпките на Фед и прави същото като него: след 10 г на почти нулеви лихви, за 2-3 месеца лихвите станаха над 4%.

    Нещо подобно се случи в Гърция преди десетина година, когато гръцките ДЦК, които представляваха огромна част от активите на банките се превърнаха в боклук.

    Нередност?
  • 4
    _cska1948_ avatar :-|
    _cska1948_
    • - 1
    • + 4

    Сделка с акционерно дружество , без съгласието на акционерите.
    Такъв "капитализъм" няма и в Севрна Корея.

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss

    До коментар №3: Комплексите са по вашата част, доктор, аз не съм компетентен, освен относно моите собствени, отчасти... пък и трият коментари за това. Но като стана дума за преведените текстове, защо вече четвърти ден Капитал не може да намери подходящ текст за превод относно победата на фермерската партия в Нидерландия, иначе сравнена със земетресение в политическия живот там? Или най-добрите пера са заети на други фронтове :-)

    Нередност?
  • 6
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    a УБС кой ще ги спаси?

    Нередност?
  • 7
    BBB avatar :-|
    D.r D

    До коментар [#5] от "Weiss":

    През уикенда, weiss, сина ми ме занимава с изкуствения интелект. Карахме бота да пише статии по теми. Ами пише ги като тук - с елементи на интелект.
    В този ред на мисли, вероятно на Иван Вазов 20 е пусто и прашно и някакъв АI отнякъде композира тези текстове, с които се боря. Абсолютно безсмислено.
    Защото, ако физическите лица, подписали (уж) статиите реално съществуват, в един - недалечен - момент би им била потърсена отговорност за действия за разединението на нацията, за пропагандиране на човеконенавистническа идеология, за устрем към изтребление, за подвеждане, като с горната информация и пр. състави от НК.
    Но ако пред съда се окаже, че КК,ММ,ПП, АЛ и пр. са просто nickname на някакъв AI, базиран на компютър в Хонолулу?

    И как няма да ме трият за откритието, че Капитал е една пропагандна машинка?

    P.S. Между другото - стряскащо е! Зададох през 10 мин искане за диагноза по ясни показатели. Получих две абсолютно различни като изказ, словоред, цитирани данни, мнения, които обаче бяха обективно верни...

    P.P.S. Това последното не се отнася до газетата. Ам за БГ явно им е купила стара, кюмюрена версия.

    Нередност?
Нов коментар