Облигационери в Credit Suisse ще загубят 17 млрд. долара заради сделката с UBS

Решението за отписване на дълг AT1 доведе до спад на банковите акции в Азия и Европа, а швейцарската банка се срина с над 60%

Централите на двете банки са една срещу друга в Цюрих
Централите на двете банки са една срещу друга в Цюрих
Централите на двете банки са една срещу друга в Цюрих    ©  Reuters
Централите на двете банки са една срещу друга в Цюрих    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • На притежателите на облигации са наложени по-тежки загуби, отколкото на акционерите в Credit Suisse
  • Като част от сделката Швейцарската централна банка се съгласи да предложи на UBS ликвидна линия в размер на 100 млрд. франка
  • Решението доведе до сериозен спад на акциите на финансовите компании в Азия и Европа

Притежателите на облигации на Credit Suisse на стойност 17 млрд. долара ще бъдат лишени от своите инвестиции след поглъщането на банката от UBS, което е изненадващ ход, който се очаква да предизвика сътресения на европейските дългови пазари. Като част от историческата сделка между банките швейцарският финансов регулатор Finma нареди 16 млрд. швейцарски франка от облигациите на Credit Suisse от допълнителния капитал от първи ред (AT1), сравнително рисков клас банков дълг, предазначен да поема загубите по време на криза, да бъдат отписани до нула. В понеделник акциите на Credit Suisse се сринаха с над 62% до 0.7 франка, което буквално заличи капитализацията на банката и тя вече е под 3 млрд. франка.

Credit Suisse заяви, че е била информирана за решението на регулатора, докато е уточнявала последните детайли по поглъщането си от UBS на стойност 3 млрд. швейцарски франка, което беше обявено в неделя вечерта след няколко дни на интензивни преговори.

"Извънредната държавна помощ ще доведе до пълно обезценяване на номиналната стойност на всички акции AT1 на Credit Suisse в размер на около 16 млрд. швейцарски франка и следователно до увеличаване на основния капитал", заяви Finma, цитирана от Financial Times.

Но няколко души, участвали в преговорите по сделката, заявиха пред изданието, че отписването на притежателите на AT1 - ход, който изглежда изненада пазарите - ще има по-широки последици и вероятно ще доведе до разпродажба на други банкови дългове. Освен това повдига въпрос и за реда на обезпечаването на кредиторите на банката при оформяне на сделката.

"Това, което Finma направи, нарушавайки капиталовата структура, ще има дългосрочни последици за всеки швейцарски финансов дълг", заяви един от притежателите на AT1 на Credit Suisse.

Банкер предвижда, че решението може да доведе до "кошмар" на европейските дългови пазари, особено като се има предвид, че на притежателите на облигации са наложени по-тежки загуби, отколкото на акционерите в Credit Suisse.

Макар че AT1 обикновено се притежават от професионални инвеститори в облигации и хедж фондове, те са популярни и сред инвеститорите на дребно и инвеститорите в управлението на благосъстоянието в Азия.

Облигациите AT1 бяха въведени като част от регулаторните реформи след глобалната финансова криза, които принудиха банките да увеличат капитала си. AT1 представлява условна конвертируема ценна книга, която може да бъде преобразувана в собствен капитал, ако банката изпадне в затруднение. Ако капиталовото съотношение на банката спадне под предварително определен праг, инвеститорите в AT1 могат да загубят главницата си или инвестицията им да бъде преобразувана в собствен капитал. Като най-рисковата форма на банков дълг в Европа, АТ1 обикновено предлагат по-висока доходност от по-безопасните облигации.

Облигациите AT1 бяха въведени като част от регулаторните реформи след глобалната финансова криза, които принудиха банките да увеличат капитала си.

Сделката с Credit Suisse повтаря поглъщането на изпадналия в затруднение испански кредитор Banco Popular през 2017 г., когато облигациите AT1 на банката бяха заличени и това беше първият пример за срив на стойността на хибридния клас активи при спасяването на европейска банка. Поглъщането от страна на Santander беше организирано от надзорното звено на Европейската централна банка - Единния орган за преструктуриране, след като ЕЦБ прецени, че банката е "неплатежоспособна или има вероятност да фалира".

Ефект върху пазарите

Очакванията за спад на финансовите пазари се потвърдиха, като в понеделник акциите на азиатските банки и дълговите книжа спаднаха. Акциите на HSBC паднаха със 7.1% в Хонконг, на Standard Chartered - със 7.7%%, а на Bank of East Asia - с 4%. Някои банкови облигации, предназначени за поемане на загуби в случай на банков фалит, поевтиняха значително. Пазарите в Европа също отвориха на червено, като очаквано най-засегнати са акциите на финансовия сектор. Commerzbank губи почти 9% в началото на търговията, в Италия загубите са между 4 и 7%.

"Това е предупредителен сигнал за инвеститорите, че облигациите АТ1 носят реален риск да бъдат отписани в екстремни ситуации, което е и целта на наличието на такива облигации", заяви Гари Нг, старши икономист в Natixis в Хонконг. Според него този ход може да предизвика известни продажби и ребалансиране на риска от страна на инвеститорите в облигации и притежателите на продукти за управление на благосъстоянието в Азия.

Азиатските акции отвориха предимно със загуби. Японският индекс Topix спадна с 1.2% в сутрешната търговия, а южнокорейският Kospi - с 0.5%. Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 2.6%, а китайският CSI 300 нарасна с 0.1%.

Акциите на трите основни банкови групи в Япония - Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho и Sumitomo Mitsui Financial Group - отбелязаха малки печалби при отварянето на борсата, но по-късно сутринта ги изтриха.

Най-голямата банкова сделка в Европа след финансовата криза

UBS се съгласи да купи Credit Suisse за 3.25 млрд. долара (3 млрд. швейцарски франка) след дълги преговори през уикенда, водени с посредничеството на швейцарските регулаторни органи. Целта беше да се защити банковата система на страната и да се предотврати разпространението на кризата на световните пазари.

Историческата сделка беше сключена след пет дни, в които швейцарските власти се постараха да сложат край на задълбочаващата се криза в Credit Suisse, която заплашваше да срине втория по големина кредитор в страната. Спешната кредитна линия в размер на 50 млрд. швейцарски франка, предоставена от Швейцарската централна банка миналата сряда, не успя да спре рязкото понижение на цената на акциите на банката, което се изостри от по-широките пазарни сътресения, предизвикани от внезапния фалит на американската Silicon Valley Bank по-рано този месец.

"В петък отливът на ликвидност и пазарната волатилност показаха, че вече не е възможно да се възстанови доверието на пазара и че е абсолютно необходимо бързо и стабилизиращо решение, заяви президентът на Швейцария Ален Берсе на пресконференция в Берн в неделя вечерта. Това решение беше поглъщането на Credit Suisse от UBS."

UBS ще плати около 0.76 швейцарски франка за акция в собствени акции, в сравнение с офертата от 0.25 швейцарски франка по-рано в неделя, която беше отхвърлена от управителния съвет на Credit Suisse. Въпреки това офертата остава далеч под цената на затваряне на Credit Suisse от 1.86 франка в петък.

Като част от сделката Швейцарската централна банка се съгласи да предложи на UBS ликвидна линия в размер на 100 млрд. швейцарски франка, обезпечена с федерална гаранция за неизпълнение на задълженията, съобщи финансовото министерство. Правителството също така предоставя гаранция за загуби в размер до 9 млрд. швейцарски франка, но само след като UBS поеме първите 5 млрд. загуби по определени портфейли от активи.

Сделката създава една от най-големите банки в Европа. Общата стойност на активите на UBS е 1.1 трлн. долара, а на Credit Suisse - 575 млрд. долара.

"Това не е спасителна помощ. Това е търговско решение", заяви швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зуттер. "Фалитът щеше да има огромни съпътстващи щети за швейцарския финансов пазар и с риск от разпространение в международен план. "САЩ и Обединеното кралство бяха много благодарни за това решение... те наистина се страхуваха от фалит на Credit Suisse", добави тя.

Поглъщането означава край за 167-годишната банка и е краят на катастрофалните последни няколко години за Credit Suisse, белязани от двойна криза, свързана със специализираната финансова група Greensill Capital и семейния тръст Archegos през 2021 г., която доведе до загуби за милиарди долари и сериозно накърни репутацията на банката по отношение на управлението на риска.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заявиха, че приветстват решението на "швейцарските власти в подкрепа на финансовата стабилност". То беше подкрепено и от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която заяви, че спасяването на Credit Suisse "е било от съществено значение за възстановяването на нормалните пазарни условия и осигуряването на финансова стабилност".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 1
    • + 2

    Кредитния риск за банките ще се изтреля в космоса ,защото се оказва че инвестиралия в банка ,при фалит губи ,докато самата банка я спасяват ,хората купили дългове на банката и които са си дали парите назаем ,за да може тя да работи с тях ги губят ,докато на банката се дава зелена светлина да си прави каквото иска ,това е резултата ,за съжаление хората с кредити ще страдат защото банките ще вдигнат лихвите превантивно ,поради спада на акциите им ,отделно ще свият кредитирането ,от там много строежи на зелено ще бъдат оставени

    Нередност?
Нов коментар