Българката Ирина Дилкинска, работила за Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ

Някогашната юристка на OneCoin е обвинена за съучастие в измама и пране на незаконно получените пари от жертвите на OneCoin

Материали по делото    ©  Материали по делото
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че основателката на криптоизмамата OneCoin Ружа Игнатова продължава да е в неизвестност вече над пет години, делата по схемата, ощетила жертви от цял свят с поне 4 млрд. долара, продължават да набъбват. А от съобщение на прокуратурата в Ню Йорк от вчера става ясно и за още едно. Ирина Дилкинска, която работи като началник на юридическия отдел на криптокомпанията от 2015 до 2018 г., е екстрадирана от България на 20 март. Тя е с повдигнати обвинения за участие в сговор за измама и пране на пари, като ако бъде призната за виновна, за всяко от тях може да получи максимална присъда по 20 години затвор.

От справка в американските съдебни регистри се вижда, че още на 21 март е имало предварително изслушване пред съдия, където Дилкинска не се е признала за виновна, а следваща дата за изслушване е насрочена на 6 април.

Обвиненията към иначе досега не особено публично популярната Дилкинска не са изненада. В материалите по повечето други свързани с OneCoin съдебни дела в САЩ името й фигурира, включително и като "съучастник". Тя присъства като директор в няколко компании от мрежата за пране на пари от OneCoin, по която вече беше признат за виновен американският адвокат Марк Скот. А арестуваният в САЩ брат на Ружа Игнатова Константин в детайли описва участието й в изграждането на международната структура за пране на пари от OneCoin, а също и страховете й, че може да бъде арестувана, тъй като името й се появява във фирмите.

Какво е правила Дилкинска

Официалната позиция на Дилкинска е да ръководи правния отдел на компанията, който отговаря и за регулаторното съответствие. Извън това обаче тя дейно е участвала в мрежата от компании, през които според разследванията в САЩ са изпрани стотици милиони долари, произхождащи от жертвите на OneCoin.

"Ирина Дилкинска, титулуваният Head of Legal and Compliance на криптовалутната пирамида OneCoin, e правила точно обратното на наименованието на позицията си - помогнала е да се изперат милиони долари незаконни постъпления през кухи компании", казва прокурор Деймиън Уилямс в съобщението.

Вероятно доста проблемно за нея ще е и че част от съмнителните трансфери са от притежаваната от нея българска фирма "Б енд Н консулт" ЕООД (B&N). За да се заблудят банки, за да минат преводите, са изфабрикувани документи, в които се твърди, че фирмата предлага консултантски услуги и софтуерни решения и е генерирала 200 млн. долара оборот, като така парите се прикриват като инвестиции в създадени от Марк Скот фондове. Реално обаче B&N няма дейност и през нея (както и през други компании от различни юрисдикции) са изпирани парите от OneCoin.

С две години забавяне

Не е ясно точно в кой момент са повдигнати обвиненията на Дилкинска, като по делото е представен допълващ обвинителен акт от 24 септември 2020 г. Предвид вече течащото по това време дело срещу Скот и повдигнатите още през 2017 г. обвинения срещу Ружа Игнатова може да се предположи, че и юристката е била обект на интерес от американските служби и от по-рано.

Донякъде любопитно процедурата по екстрадиране на Ирина Дилкинска започва точно преди две години. На 22 март 2021 г. с нота на посолството на САЩ до българското външно министерство е изпратена молба за екстрадиция, която оттам е придвижена към правосъдното министерство. Скоро след това, на 31 май 2021 г., САЩ публикуват и червена бюлетина за издирването й и на 8 юни 2021 г. Дилкинска е задържана. Не е известно през това време тя да се е укривала някъде, като от българското дело за екстрадицията става ясно, че има семейство, две деца и е работила в страната, след като напуска OneCoin през 2018 г.

На 15 юни по искане на прокуратурата в Софийския градски съд е образувано делото, като в края на годината съставът излиза с решение, че допуска екстрадицията. Впоследствие делото отива в Апелативен съд - София, който потвърждава решението на 3 февруари 2023 г., и така се стига до изпращането на Дилкинска в САЩ на 20 март.

С осем години бездействие

Друг интересен момент от мотивите на българския съд да разреши екстрадицията е, че реално българската прокуратура е работила по случая OneCoin още през 2015 г., но не е установила престъпления

Там е цитирано досъдебно производство №278/15, по което е разследвано пране на пари, като поводът е съмнителен превод към Дубай, свързан с член на управляващата кралска фамилия - шейх Сауд бин Файсал ал Касими, които се отнасят до опит на Ружа Игнатова да се сдобие с банков лиценз.

Тогава е установено, че:

  • "1. на 21.10.15 г. в полза на "Фарма" ЛТД с прикачено тристранно споразумение м/у "Б енд Н консулт", "Хидра" ЛТД и "Равер лимитед Дубай", съгл. което страните се споразумяват плащането за изкупуване на дружествени дялове да се осъществи от "Б енд Н консулт";
  • 2. на 22.10.15 в полза на Сауд бин Файсал ал Касими, с вписано основание в банковите документи "бизнес услуги - плащане от името на клиент" с приложен файл за договор м/у "Рисг лимитед" и "Парагон инвест" с управител В. Игнатов и Сауд Касими за разработване и прилагане на платформа за електронно парично плащане."

Покрай това е разгледана цялата дейност на дружеството, продажбата на обучителни пакети и т.н.

"Прието е, че не е извършено престъпление при разпространение на образователна онлайн игра и т.к. не осъществява първична дейност, не може да се направи извод за престъпление по чл. 253 от НК, поради което и производството, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 253, ал.1 вр. с чл. 26, ал.1 НК е прекратено. В него Ирина Дилкинска е била разпитвана като свидетел", пише в съдебното решение.

Все пак от делото става ясно, че Специализираната прокуратура се задейства и с постановление от 17 август започва разследване на организирана престъпна група около OneCoin. С друго постановление от 13 ноември обаче обединява материалите с тези по получена молба за правна помощ от Германия по дело, водено срещу група немски граждани, сред които Ружа Игнатова и Веска Игнатова, за "колективна професионална измама на банда, прогресивно привличане на клиенти, предоставяне на финансови услуги и платежни инструменти без разрешение и пране на пари".

Това обаче, както и последвалите обиски в офисите на OneCoin в началото на 2018 г., се случва вече след като Ружа Игнатова е изчезнала. Но нейната липса не е най-големият проблем - между 2015, когато прокуратурата преценява, че всичко е ок, и 2017 г., когато под натиска на чужди служби тя леко се задейства, в OneCoin постъпват милиарди долари от жертви и тя се превръща в една от най-големите финансови измами в света. А днес в България няма обвиняеми по казуса ("От заключително мнение за спиране, изготвено на 30.11.2021г. е видно, че въпреки продължителното разследване и събрания обемен доказателствен материал по делото няма привлечени обвиняеми лица.") и компанията ребрандирана като OneEcosystem продължава да работи безпрепятствено от офиса в центъра на София.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 6
    • + 2

    Напълно съм ок да се публикуват такива снимки на личните карти на престъпниците. Това, което не разбирам е защо Икономедия не публикува същата за всички поредни убийци на пътя от последните години? А публикува тази на алчна, крадлива офСа, която обаче не е наранила никой от нас?

    Нередност?
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 2
    • + 5

    Къде са снимките от личните карти на Семерджиев, който уби 2ма на бул. Черни връх? Или на прокурорското синче, което уби 2ма души на бул. България?

    Нередност?
  • 3
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#2] от "johnniewalker":

    Снимката от документите ѝ е публично достъпна от материалите по съдебните дела в САЩ (можете и сами да я достъпите с няколко кликвания). Заличени са личните данни. Публикуването на снимка от паспорт не е позорящо. А освен това не са налични в публичното пространство много други нейни снимки, което прави случаят много различен от посочениете.

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4
    • + 2

    Хех, поискат те от хАмерика, арест и те предават да гниеш.
    Б*си и БГ-то...

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5

    До коментар [#3] от "Николай Стоянов":

    Коле, по-важният въпрос е дек е Ружица.

    Нередност?
  • 6
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов
    • + 7

    До коментар [#5] от "Любопитната Съседка":

    Съседке, награда дават за нея - ако знаех, нямаше на вас да ви кажа, зер! :)

    Нередност?
  • 7
    qlx16646882 avatar :-|
    qlx16646882
    • - 5
    • + 1

    Не е много адекватно да се публикуват снимки на лични документи, само защото в САЩ, Занзибар или Папуа имало такава практика и са публично достъпни.

    Нередност?
  • 8
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    А ще стигнат ли някога до истинскта схема зад тази кукла и съществените играчи?

    Нередност?
  • 9
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#6] от "Николай Стоянов":

    Махленският разговор е едно, престъпването на казуса със защитата на лични данни - друго.

    В публкуваната от вас лична карта се официализират лични данни на дамата: образа, трите ѝ имена и подписа. Според регламентите това са лични данни и тя би могла да ви потърси отговорност. А и е възможно български правораздавателни органи да се самосезират за това нарушение.

    Едва ли е достатъчно условие заради предявено искане от САЩ (Стани! Мирно!) за екстрадиция по обвинение за нарушаване на вътрешно тяхно законодателство да се предприемат действия, уронващи престижа на лицето.

    Нередност?
  • 10
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#9] от "D.r D":

    Снимката и имената на човек не са лични данни. Ако бяха, нямаше да съществуват интервюта и въобще журналистика. По вашата логика статията в Уикипедия съдържаща имената, снимката и подписа на Доналд Тръмп би трябвало да е незаконна.

    Нередност?
Нов коментар