Пощенска банка приключи покупката на "БНП Париба Лични финанси"

Досегашното българско поделение на BNP за бързи заеми вече ще работи под бранда "ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка"

Придобиването на "БНП Париба Лични финанси" е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й
Придобиването на "БНП Париба Лични финанси" е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й
Придобиването на "БНП Париба Лични финанси" е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й    ©  Цветелина Белутова
Придобиването на "БНП Париба Лични финанси" е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пощенска банка обяви в четвъртък, че е приключила покупката на българския клон на френската BNP Paribas Personal Finance след получаването на одобрение от съответните регулаторни органи в България и Франция. Сделката беше обявена в началото на декември 2022 г., като и тогава, и сега страните не съобщават финансови подробности по нея.

Считано от 1 юни 2023 г. търговското предприятие и дейността на "БНП Париба Лични финанси" (юридически "БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България") стават собственост на Пощенска банка (с юридическо име "Юробанк България"), която от своя страна е част от гръцката финансова група Eurobank Ergasias Services and Holdings. Клонът, който е специализиран в потребителско кредитиране, ще запази своя бизнес модел и ще продължи да работи на българския пазар под бранда "ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка" (PB Personal finance by Postbank), съобщават от новия собственик.

Френската BNP Paribas Personal Finance влезе на българския пазар през 2007 г. (тогава през бранда си Cetelem), когато придоби дружеството за потребителско финансиране JetFinance. До началото на 2018 г. дейността в страната беше под формата на небанкова компания за кредитиране, а от февруари 2018 г. тя беше преобразувана в банков клон. Към края на първото тримесечие на 2023 г. печалбата му е 10.7 млн. лв.

Портфейл за близо милиард лева

Към края на първото тримесечие на 2023 г. "БНП Париба Лични финанси" е деветнадесетата по размер банка в страната - с активи за над 989 млн. лв. Пощенска банка от своя страна има активи за малко под 17 млрд. лв., което й отрежда четвърто място на българския пазар. Сумарно към края на тримесечието обединените активи на двете институции надхвърлят тези на текущия номер 3 по показателя - ОББ, чието балансово число е 17.8 млрд. лв. Тя обаче междувременно финализира сливането си на Райфайзенбанк България (вече преименувана на Кей Би Си банк), чиито активи към края на март 2023 г. са над 12.5 млрд. лв.

Сделката обаче все пак ще позволи на Пощенска банка да изпревари обединението ОББ + Кей Би Си банк по друг показател - обем на предоставеното потребителско кредитиране, където ще заеме второто място в сегмента. Към края на март 2023 г. портфейлът на "БНП Париба Лични финанси" в сегмента е за над 960 млн. лв., а този на новия й собственик - над 2.1 млрд. лв. При ОББ и Кей Би Си банк числата са съответно 1.6 и 1.4 млрд. лв. Лидер в сегмента е Банка ДСК с над 6.1 млрд. лв. отпуснати потребителски заеми. Уговорката тук е, че при другия гигант на местния банков пазар - Уникредит Булбанк, потребителското финансиране е почти изцяло изнесено в отделно дъщерно дружество - "Уникредит кънсюмър файненсинг".

Нов бранд и бъдещи нови продукти

В съобщението си от Пощенска банка посочват, че новопридобитият портфейл "генерира значителни възможности за кръстосани продажби, както и за внедряване на иновативни дигитални решения за удобство на клиентите".

Предлаганите до момента от "БНП Париба Лични финанси" продукти и услуги ще бъдат запазени "в пълен обхват", като ще се предлагат на настоящите и нови клиенти като продуктова линия "ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank)". Към портфолиото на банката ще бъде добавена и платформата "Депозити с бъдеще", която позволява откриване и управление на депозити изцяло онлайн. Към март 2023 г. привлечените от "БНП Париба Лични финанси" депозити от физически лица са за близо 180 млн. лв.

За момента не се предвижда интегриране на двете съществуващи клонови мрежи, като досегашните 44 обекта на "БНП Париба Лични финанси" ще бъдат ребрандирани, но ще останат обособени и ще продължат да оперират в отделна система.

"Под новия бранд "ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank)" клиентите ни ще продължат да получават разнообразие от атрактивни продукти и бързи услуги, за да отговорим напълно на техните очаквания и високи изисквания. Креативният подход и иновативните идеи са дълбоко заложени в ценностите и на двете компании и това е ключът към ново разбиране за банкирането, което споделяме и ще интегрираме в нова Beyond banking концепция, предоставяща повече стойност и ползи за клиентите", коментира главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.

Сделка номер 4

Придобиването на дейността на "БНП Париба Лични финанси" е четвърто за Пощенска банка след приватизацията й. През по-далечната 2007 г. тя купи ДЗИ банк (бивша Росексимбанк), а по-наскоро - българските поделения на гръцките Alpha Bank и Pireaus Bank.

Първата от двете гръцки "сватби" беше обявена през 2015 г. насред пика на дълговата криза, обхванала Атина, като Пощенска банка приключи сделката за клона на гръцката Alpha Bank през 2016 г.. Официалната цена не беше обявена, като през лятото на 2015 г. гръцки медии и Reuters писаха, че става дума за символичната сума от 1 евро. През февруари 2016 г. пък стана ясно, че Пощенска банка ще вдигне капитала си с 55 млн. евро, така че да може да отговори на регулаторните изисквания, след като поеме активите на Alpha Bank в България. Две години по-късно, през ноември 2018 г., дъщерната институция на Eurobank Ergasias обяви придобиването на още една банка с гръцки капитали в страната - "Пиреос". Това сложи край на своеобразната консолидация на финансови институции с гръцки собственици на местния пазар. Тогава платената сума беше 75 млн. евро, а сделката беше окончателно финализирана през лятото на 2019 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов

    След това погълна и "Евролайн", ако не бъркам името. Не беше банка, но действаше като банка. Имах кредитна карта от тях.

    Нередност?
Нов коментар