ЕЦБ се притеснява за банките, ако фондовете изтеглят средствата си

Огромна част от капитала е концентрирана в 13 финансови институции в еврозоната

Според проучването на ЕЦБ на най-голям риск са изложени осемте глобално важни банки от Европейския съюз - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.
Според проучването на ЕЦБ на най-голям риск са изложени осемте глобално важни банки от Европейския съюз - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.
Според проучването на ЕЦБ на най-голям риск са изложени осемте глобално важни банки от Европейския съюз - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.    ©  Reuters
Според проучването на ЕЦБ на най-голям риск са изложени осемте глобално важни банки от Европейския съюз - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.    ©  Reuters

Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) установи, че големите банки в еврозоната са уязвими от възможно изтегляне на капитала от страна на фондове, застрахователи и клирингови къщи. Изследването установява, че експозицията както по отношение на банкови активи, като заеми, така и пасиви, като депозити, е концентрирана в 13-те най-големи кредитори в еврозоната.

Според проучването на най-голям риск са изложени осемте глобално важни банки от Европейския съюз (ЕС) - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.

Детайлното преглеждане на данни от страна на ЕЦБ се концентрира върху риска от разпространение от така наречените сенчести банки - като фондове и други финансови компании, които предоставят финансиране под една или друга форма - към традиционните кредитори и обратно. Най-големият риск, който е открит, е, че банките в сянка биха могли да изтеглят средствата си от традиционните банки, като депозити и споразумения за обратно изкупуване. Те представляват 13% от всички пасиви на нови банки, но повече за по-големите финансови институции. .

Най-голямата възможност това да се случи би била самите банки в сянка да са засегнати от изходящи потоци или загуба на доверие в дадена финансова институция. Други канали за разпространение включват принудителни продажби на активи от банки в сянка, което би причинило загуби на традиционните банки, тъй като техните портфейли често се припокриват или са свързани, заявяват от ЕЦБ. Като добавят, че проблеми на системно важни кредитори също би създало такива за банките в сянка.

"Това финансиране може да бъде силно чувствително към кредитното качество на банките получатели и може да засили натиска за финансиране, пред който са изправени банките, ако стабилността на техните основи е поставена под въпрос", казаха от ЕЦБ. "Ако една или група от такива (банки) изпаднат в затруднение, вероятно ще има значителни последици по отношение на способността на значителни части от сектора на небанковите финансови посредници (НБФИ) да управляват ликвидността и пазарните рискове", добавят от централната банка.

ЕС с план за намаляване на разходите за финансови продукти

ЕС представи план за намаляване на броя на инвеститорите на дребно, които плащат на банки и застрахователи за финансови продукти. Целта е по този начин да се насърчат инвестициите и капиталов пазар да стане по-дълбок и по-ефективен.

Инвестиционният пакет за търговия на дребно затяга съществуващите инвестиционни закони на ЕС, като включва забрана за банките и застрахователите да плащат комисионни за продажбите на техните продукти от брокери, които не са давали съвети на клиентите, заявиха от Европейската комисия. Едва 17% от активите на домакинствата в ЕС са били под формата на акции и облигации през 2021 г., което е доста под нивото, което се наблюдава в САЩ. Причината за това е, че потребителите предпочитат да държат парите си в банка. Таксите на инвеститорите на дребно са с 40% по-високи от тези, които плащат институционалните инвеститори, каза комисията.

Повечето инвестиционни продукти на дребно се продават чрез модел, базиран на комисиони, като клиентите не винаги получават най-добрите сделки, смятат от ЕК. След тежка съпротива от страна на Германия, Италия, Франция и индустрията срещу пълната забрана на комисионните, изпълнителната власт на ЕС заяви, че ще предприеме "поетапен подход". Той предлага ограничената забрана за това комисионната да бъде придружена от по-строги текстове за това доколко продуктите са подходящи за купувача, като се предлагат съвети. Продуктите също така ще имат "стойност за парите", измерена спрямо нови критерии за цена и ефективност от регулаторите на ЕС.

"Доказателствата показват, че има някои продукти на пазара, които предоставят малка, ако изобщо предоставят каквато и да било стойност за парите на непрофесионалния клиент, по-специално поради високите цени на продуктите", се казва в изявление на изпълнителният орган на съюза. Еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес заяви, че пълната забрана на комисионните все още е на масата, но това би могло да се случи едва след три години.