🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЧСИ продава жилищен проект, където съдружници са братя Велчеви и Николай Пехливанов

Търгът с начална цена 30.6 млн. лв. е иницииран от ББР, а част от акционерите обвиняват управителя в причинени вреди

Почти всички блокове са 5-етажни и са завършени на етап след груб строеж
Почти всички блокове са 5-етажни и са завършени на етап след груб строеж
Почти всички блокове са 5-етажни и са завършени на етап след груб строеж    ©  ЧСИ Стоян Якимов
Почти всички блокове са 5-етажни и са завършени на етап след груб строеж    ©  ЧСИ Стоян Якимов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Амбициозен жилищен комплекс върху 25 дка в южната част на София звучи като нещо, което всеки инвеститор с възможности би обмислил като възможност. Цената от 30.6 млн. лв. за недовършения проект обаче все пак ограничава кръга на потенциалните купувачи, а дали сделката е възможна ще стане ясно следващата седмица, когато приключва публичната продан от частен съдебен изпълнител.

Но освен като бизнес възможност историята е любопитна и с участниците, а и с потенциалния криминален сюжет в нея. След няколко трансформации и процедура по несъстоятелност на предишния собственик сега имотът принадлежи на "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5", което беше част от групата на кредитора на проекта - гръцката Alpha Bank. От две години компанията е собственост "Джи Ел Билд София" в което си партнират "Делта кепитъл интернешънъл" на бившия финансов министър Милен Велчев, брат му Георги и Красимир Катев, фирма на бащата на областния управител на София Николай Пехливанов и още няколко по-малки съдружника.

Причината за търга е неиздължен кредит към държавната Българска банка за развитие (ББР), която купи вземането от Alpha Bank в началото на тази година. Това става десет месеца след като заемът е трябвало да бъде окончателно изплатен, а от документи в Търговския регистър става ясно, че част от акционерите имат претенции за умишлени вреди към представляващия двете компании Цветомир Иванов, който е в управата и на други фирми от групата "Грийнлайф" на Пехливанов.

Историята на проекта

Проектът за изграждане на комплекс от жилищни блокове в местността Витоша ВЕЦ Симеоново и съседната Кръстова вада в кв. "Лозенец" е започнат преди повече от десет години, като инвеститор е "Байсел риъл естейт ейджънт". Компанията е собственост на трима чужденци - британски гражданин и двама кипърци, единият от които е небезизвестният Харис Кунтурис, който стои зад няколко имотни дружества в България. За да финансира проекта през 2006 г., компанията взима кредит от Emporiki Bank, която след това се влива в Alpha Bank.

Няколко години по-късно на мястото са изградени 5-етажни блокове, но те така и не стигат до Акт 16, а комплексът остава без ВиК и улици. През 2016 г. "Байсел риъл естейт ейджънт" влиза в процедура по несъстоятелност по искане на Alpha Bank, като по време на делото става ясно, че компанията реално не работи от 2010 г. Малко по-късно обаче процедурата е прекратена, след като е одобрен план за оздравяване.

Като част от този план през април 2017 г. е сключен договор за продажба на търговското предприятие "Байсел риъл естейт ейджънт" и дяловете му в две дъщерни компании на регистрираната през 2015 г. "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5" за сумата от 17.6 млн. лв. Към този момент купувачът е собственост на кипърската AGI - BRE Participations 5, а управители са гръцки граждани, които управляват и другите български дружества на Кунтурис. Минимална част от цената по сделката е следвало да се изплати веднага към НАП и ЧЕЗ, а останалите 17.58 млн. лв. (близо 9 млн. евро) са записани като дължими на кредитора Alpha Bank в срок от две години от влизане в сила на плана за оздравяане, т.е. до 17 март 2019 г. Задълженията на "Байсел риъл естейт ейджънт" пък са преобразувани в задължения на купувача "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5".

Новите собственици

Докато тази продажба изглежда формална и с цел изваждане на проблемния кредит от баланса на банката, година по-късно собствеността на фирмата реално се сменя. В средата на 2018 г. "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5" е купена от "Джи Ел билд София", която е регистрирана през 2016 г. като компания за недвижими имоти. Основни акционери в нея са "Делта кепитъл интернешънъл" (46%) и "Грийнлайф билд" (34%), а по 10% държат фирмите "Лакшъри кар рентал" (на Кунтурис) и "Симеонов консулт пропъртис" (на адв. Ивиян Симеонов). Собственици с по една трета от акциите в "Делта кепитъл интернешънъл" са бившият финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев, брат му Георги Велчев и заместникът му от финансовото министерство Красимир Катев. Едноличен собственик на "Грийнлайф билд" пък е Янко Пехливанов, който е баща на областния управител на София Николай Пехливанов и участва в управлението на няколко строително-инвестиционни компании.

Продажбата на "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5" обаче е подготвяна от по-рано, тъй като още от февруари 2017 г. страните имат сключено предварително споразумение. Това на практика е преди "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5" да наследи "Байсел риъл естейт ейджънт", така че явно последващата продажба на българските собственици е била част от плана. Нещо повече, от договора за продажба на компанията на "Джи Ел билд София" се вижда, че новите собственици са наясно със задълженията и ангажиментите, които дружеството е наследило от "Байсел риъл естейт ейджънт", които включват дълъг списък от договори, включително за новация и кредит с гръцката Alpha Bank от март 2017 г. Самата "Джи Ел билд София" по това време е вписана като съкредотополучател на "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5".

Отново просрочване

Кредитът от Alpha Bank е обезпечен с ипотека и залог на търговското предприятие "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5", като договорът за залог е подписан в края на 2017 г. и по данни от Търговския регистър става дума за сумата от 8.7 млн. евро. Интересното е, че кредитът е отпуснат при 0% лихва за редовен дълг и наказателна лихва за забава, равна на тримесечен EURIBOR + 8%. Падежът за еднократно плащане на главницата е 31 март 2019 г.

Заемът обаче явно не е изплатен, тъй като десет месеца по-късно - на 31 януари 2020 г., Alpha Bank прехвърля вземането си на ББР заедно с обезпеченията за сумата от 9.4 млн. евро. По данни на ББР целият заем от Alpha Bank е бил усвоен, като до прехвърлянето на вземанията са били платени две вноски по него от по 300 хил. евро, но след това погасявания не са правени. Така с допълнително начислените лихви към края на април компанията дължи 9.5 млн. евро и ББР пристъпва към принудително изпълнение. От държавната банка не отговориха на въпроса на "Капитал" защо са решили да придобият просроченото вземане.

От обявата на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов става ясно, че в момента за продан се предлагат общо 15 парцела с площ около 22 дка в местността Витоша ВЕЦ Симеоново и два парцела от малко над 2 дка в съседната местност Кръстова вада. В имотите има изградени предимно 5-етажни многофамилни сгради с обща застроена площ от над 11 хил. кв.м, които са завършени на етап след груб строеж.

Няма яснота защо "Джи Ел билд София" е решила да купи "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 5" и как е смятала да финансира завършването на имотния проект в София. Теоретично компанията би могла да участва в търга, който частният съдебен изпълнител организира до 14 септември, като по този начин изчисти задълженията си и си запази имота.

Акционерна схватка

Това обаче не изглежда особено вероятно.В Търговския регистър има публикувана покана за общо събрание на акционерите на "Джи Ел Билд", насрочена за 15 август, по искане на "Делта кепитъл интернешънъл", "Лакшъри кар рентал" и "Симеонов консулт пропъртис". Дневният ред предвижда обсъждане действията на Цветомир Иванов и търсене на отговорност за вредите, които е причинил в качествата му на изпълнителен директор на "Джи Ел Билд" и управител на дъщерното му дружество. Освен това акционерите са планирали да обсъдят жалба до икономическа полиция срещу него, като има и точка за освобождаването му от отговорност (бел. ред. вероятно с идея да се гласува против). Има и точка да се проведе разследване дали "Лакшъри кар рентал" и "Симеонов консулт пропъртис" са нанесли вреди на дружеството и дали са се възползвали от конфиденциална информация на двете дружества за да ги ощетят и спрямо резултатите да се проведе ново общо събрание.

Не става ясно в какво точно е обвинен Цветомир Иванов, като е любопитно че самото общо събрание е свикано с неговия подпис и с този на председателя на борда - адв. Виктор Рашев. Очевидно е обаче че между лагерите на Пехливанов и Велчеви има сериозен конфликт. Другият неясен момент е как е протекло самото събрание и какви решения са взети, тъй като засега няма публикван протокол от провеждането му.

"Капитал" опита да се свърже за повече информация с управителя на дружеството Цветомир Иванов в офиса му, но той не върна обаждане. Милен Велчев също не беше открит на мобилния му телефон.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 5

    Измамници от класа....

    Нередност?
  • 3
    tonyvassilev avatar :-|
    tony vassilev
    • + 4

    Защо дълга е прехвърлен към ББР?
    Защото адв. Ивиян Симеонов е кум на Стоян Мавродиев, а именно той до скоро беше шеф на ББР. Най-вероятно и самият Мавродиев е част от сложната схема.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    ББР е банката - боклукчийско кошче, която рефинансира наред несъбираемите кредити на закъсалите близки до властта пишман-бизнесмени.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    До коментар [#3] от "tonyvassilev":

    Фирма на Николай Пехливанов получава 36 милиона кредит, а Атака е вносител на законодателите промени, с които отпаднаха ограниченията в устава на ББР - последна пречка да отпусне 500 млн. на Свинята

    Нередност?
Нов коментар