Ускорение на жилищния пазар в Пловдив

Новото строителство е мащабно, средните цени надминаха 800 евро на кв. м, а единствената категория, която пострада от пандемията, са наемите

През третото тримесечие е започнало строителството на 176 жилищни сгради и са издадени разрешителни за още 257
През третото тримесечие е започнало строителството на 176 жилищни сгради и са издадени разрешителни за още 257
През третото тримесечие е започнало строителството на 176 жилищни сгради и са издадени разрешителни за още 257    ©  Надежда Чипева
През третото тримесечие е започнало строителството на 176 жилищни сгради и са издадени разрешителни за още 257    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пловдив е вторият по големина градски пазар на имоти в България с близо 10 хил. сделки за деветте месеца на годината по данни на Агенцията по вписванията. Активността е с 5.5% по-ниска спрямо същия период на миналата година, но под средния спад в национален мащаб от 10.4%.

"Пазарът е интересен, развива се динамично, много се строи и миграционните процеси към града са ясно изразени. Личното ми мнение е, че сега Пловдив прилича на София преди 10 години - град, към което хората мигрират в търсене на поминък и по-добри условия на живот. Тук идват да работят и живеят хора от цяла Югоизточна България и дори от Северозападна - от Враца, Монтана. В един момент те искат да си купят жилище", казва Анна Димитрова, член на УС на НС "Недвижими имоти" и собственик на агенция "Омега".

Дефицит на готови жилища

"При готовите жилищни сгради все още търсенето изпреварва предлагането. Но при сградите в строеж предлагането е с превес", казва тя. Двуполюсната ситуация - дефицит на готови проекти и изобилие на проекти в строеж, се обяснява с това, че се е получил известен вакуум при новото строителство. В същото време потребителите предпочитат да купят готов апартамент веднага. Леко са резервирани към обекти в строеж заради несигурната среда и в желание да минимизират риска.

"Предлагането вече не е толкова разнообразно, колкото беше преди няколко месеца. А и се усеща недостиг на оферти за хора с бюджет от около 50 хил. евро", добавя Мариета Гаргова, регионален мениджър на "Имотека Пловдив".

Активно ново строителство

През третото тримесечие в Пловдив е започнало строителството на 176 жилищни сгради с 459 жилища и 63 643 кв.м разгъната застроена площ, по данни на НСИ. В същото време са издадени разрешителни за 257 жилищни сгради с 1613 жилища и 171 643 кв.м РЗП. И по двата показателя Пловдив е изпреварен само от София.

"Жилищното строителство е активно, а интересът към новопостроени имоти расте. Сериозна динамика има в района около Медицинския университет и южните квартали на града", казва Мариета Гаргова.

Въпреки риска имотите в строеж са атрактивни, защото са на по-ниска цена. Според Десислава Милошевич, регионален мениджър на "Адрес Пловдив", на сделките с тях добре се отразява склонността на някои банки да кредитират на акт 14. Стимул е и възможността за разсрочено плащане в период от над 1 година, която предоставят отделни инвеститори. Сред основните клиенти са българите от чужбина, които купуват с инвестиционна цел.

Ценови рекорд

"Пазарът запазва стабилност на цените през 2020 г., а тенденцията от последното тримесечие е за възвръщане към растеж. "През третото тримесечие средната цена на жилищата в Пловдив премина границата от 800 евро на кв.м и достигна 808 евро на кв.м", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Данните, които цитира, са на база индексите PSPI .

Нарастването на цените в Пловдив през третото тримесечие е 4.7% на годишна база. То е най-високо сред трите големи града след София. Така Пловдив все по-осезаемо компенсира ценовата разлика с Варна и Бургас, чиито средни цени преминаха границата от 800 евро на кв.м още в края на 2017 г. и началото на 2018 г., добавя Стойкова.

Десислава Милошевич определя цените по скоро като стабилни. "Има конкретни оферти на по-високи стойности, но това е обусловено по-скоро от спецификите и локацията на имота. Предлагат се и жилища на надпазарни стойности, но те се реализират трудно и след коментар в цената", добавя тя.

"Нямаме повишаване на цените дори при практически дефицит на готови проекти. Няма и промяна в офертните стойности на новите проекти, но при тях има тенденция за договаряне на цени", казва Анна Димитрова. Инвеститорите на започнали и недовършени проекти са гъвкави и склонни да предлагат най-различни схеми, като лизинг, изплащане към инвеститора за 5-годишен период и др., за да помогнат на потребителите да преодолеят притесненията си на фона на икономическата несигурност.

Кредитирането продължава

Банките продължават да финансират и строителния сектор и неговите клиенти. "За период от около три месеца - март, април, май, финансовите институции те като че ли се бяха притеснили. Промениха правилата за кредитиране към крайни клиенти - поискаха по-високо самоучастие, изключиха отделни професии, сгради в груб строеж. После се успокоиха, може би защото видяха, че строителният бизнес не е засегнат от случващото се и нито за секунда не е спрял. От лятото отново кредитират спокойно", казва Анна Димитрова.

Повече покупки с инвестиционна цел

Естествено е при нулевите лихви и таксите, които правят доходността отрицателна, хората, които искат да съхранят спестяванията си, предпочитат да не ги държат в банка. По-склонни са да ги оставят "да спят" в един апартамент, казва Димитрова. И отбелязва, че при сегашната ситуацията на наемния пазар има реален риск известно време този апартамент да е с тъмни прозорци.

Хората насочиха спестяванията си към недвижими имоти и в резултат е налице ръст на сделките с инвестиционна цел, сред които и на такива в строеж, казва Маргарита Гаргова. По наблюдения на Десислава Милошевич запитванията не са само за жилища, но и за офиси и студия с по-ограничен бюджет. Клиентите с по-малки спестени суми избират гаражи и партери.

Големият губещ: пазарът на наеми

В ситуацията на пандемия, ограничителни мерки и срив в някои бизнеси пазарът на наеми е най-засегнат. По общо наблюдение на агенциите той леко се забавя. От "Имотека" отбелязват, че все пак през последното тримесечие запитванията са повече.

Десислава Милошевич обяснява спада в търсенето под наем с два фактора: В момента покупката на жилище с кредит е по-изгодна в сравнение с плащането на месечен наем. Освен това студентите, които са от най-активните групи в този сегмент, отлагат наемането на жилища заради продължаващото онлайн обучение. Намаленото потребление и работата от вкъщи пък налагат освобождаването на офиси и търговски площи от някои наематели. "В сегашната ситуация дори намаление на наема не е гаранция за осигуряване на заетост в обектите", казва мениджърът на "Адрес".

Предлагането също е голямо, добавя Анна Димитрова. В резултат на всичко наемите започват да падат - по нейни данни с 10-15% в сравнение с предходни години. По данни на "Имотека" спадът е около 20%.

Големият печеливш: околоградските имоти

Търсенето на къщи, вили и имоти около Пловдив нараства, особено в месеците след карантината. "Основен фокус са селата Марково, Белащица, Брестник, Браниполе от Родопската яка, а от страната на Подбалкана - Войводиново, Труд, Скутаре, Ягодово, Рогош и Катуница. Търсенията са насочени основно към имоти, отдалечени на 10 - 15 км до 25 км от града", казва Селви Селимовски от "Явлена Пловдив".

В повечето от тези села има всичко необходимо пълноценен живот: магазини, училища, лични лекари и детски градини. Тези дадености правят къщите извън Пловдив много търсени и от млади семейства, и от по-възрастни хора, искащи нов дом.

Селищата до 15 км от града са гъсто населени и обитавани целогодишно. Повечето им жители предпочитат да не се местят в града. Идването на нови собственици води до ръст в цените на имотите. По-отдалечените села са по-предпочитани за уикенда или отпуската и по-малко за постоянно живеене, добавя той.

"Една добре конструирана по-голяма къща е на стойност, колкото апартамент в центъра на Пловдив. А дава комфорта да имаш двор и зеленина, и хората си дадоха сметка затова. Дали ще е къща в комплекс или самостоятелна - проявяват интерес и купуват", казва Анна Димитрова. Тя наблюдава, че в новите комплекси с къщи цените не са се повишили, защото предлагането е голямо. Леко поскъпване има при старите къщи, които доскоро бяха пренебрегвани и цените им бяха под пазара. Сега са на пазарни цени или малко над тях.

По данни на "Явлена" се търсят къщи в широк ценови диапазон - от 15 хил. до 200 хил. евро. Има интерес и към луксозни имоти, и към стари сгради за реставриране или "модернизиране". Сделки се случват основно на нива под 80 хил. евро.

Мариета Гаргова очертава два типа купувачи: Едните са с бюджети - около 60 хил. - 70 хил. евро, до 100 хил. евро, които искат да променят начина си на живот, без да се отдалечават твърде много от Пловдив. Другите се интересуват от имоти над 100 хил. евро, обикновено новопостроени големи къщи. Тяхното желание е да живеят в къща със собствен двор, с повече пространство и уединение.

"На пазара се предлагат предимно нови и отлично завършени къщи и вили или стари за основен ремонт. Средното ниво имоти, които са и на по-достъпни цени, са в пъти по-малко в продажба. И точно при тях се разминават най-често бюджетите на купувачите и офертните цени", казва Селви Селимовски.

Десислава Милошевич също наблюдава разминаване между очакванията на купувачите и предлагането на пазара. "Масовото търсене е между 20 хил. - 50 хил. евро за къща, готова за живеене до 20 км от града. На пазара обаче подобни оферти са на цени от 100 хил. евро и повече. Има много имоти под 50 хил. евро, но те са твърде отдалечени и имат нужда от доста подобрения, добавя тя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 2

    Пловдив - новата София. Дано само не заприлича буквално на София, че ще е грозна картинката...

    Нередност?
Нов коментар