БГСКЛАД: Ръст на сделките с индустриални имоти може да се очаква в средата на 2021 г.

Развитие търпи сегементът на складове за крайни потребители - SELF-STORAGE

Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД и съсобственик на "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД.
Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД и съсобственик на "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД.
Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД и съсобственик на "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД.
Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД и съсобственик на "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Бумът на онлайн търговията в условията на коронавирусните ограничения през 2020 г. засили търсенето на складови площи за градска логистика. Нараства и интересът към индустриални имоти на инвеститори, занимаващи се със строителство на жилищни и офисни сгради. Тези важни тенденции на пазара на недвижимости през изминалата кризисна за икономиката година открояват експертите от специализираната платформа БГСКЛАД.

След неустойчивото развитие и финансови затруднения за бизнеса, предизвикани от COVID-пандемията, ускоряване на сделките с индустриални имоти може да се очаква в средата на 2021 г., като видими резултати от този процес са възможни към края на годината, прогнозира Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД и съсобственик на "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД.

Специализираната електронна платформа за индустриални имоти БГСКЛАД е създадена през 2014 г. като единна национална система за клиенти и наематели, свързани с предлаганите на пазара складови, промишлени и индустриални площи. Заедно с консултантската компания "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД, която действа от 2003 г., тя предлага пълния набор от услуги в този бизнес - от създаването на идея, през консултациите за приложимост на проектите до надзора на проектанта и строителя, както и отдаването под наем на готовия продукт (сграда или комплекс).

Повече сделки, по-ниски цени, в по-голям ценови диапазон

Стагнацията в сектора на недвижимите имоти в резултат на COVID-ситуацията доведе през 2020 г. до поевтиняване на индустриалните и складови терени с 20% в страната, а в и около столицата - от 5 до 10% в зависимост от локацията им, сочат данните на БГСКЛАД.

"Собствениците на имотите намаляват цените засега постепенно, с малки плахи стъпки, като се притесняват да не ги обезценят повече, отколкото е необходимо", коментира трудния баланс на пазара Симеон Митев. Според него обаче в повечето случаи реалните сделки се сключват на нива под очакванията на продавачите.

Спадът на цените е и една от причините, заради които Митев очаква през 2021 г. да започне по-оживен пазар на терени в сравнение с предишните години.

В същото време през изминалата година продажбите на индустриални имоти в платформата на БГСКЛАД са били повече и в по-голям ценови диапазон спрямо 2019 г. Докато през нея сключваните сделки са били максимално в границите до 2 млн. евро, през 2020 г. цените са се доближили до 4 млн. евро, посочва Симеон Митев.

Най-активни са били купувачите в София и Пловдив, следвани от Благоевград и Петрич.

COVID-кризата доведе и до интересно

разместване в основните групи клиенти.

През миналата година се увеличава търсенето и сделките за складове с участието предимно на куриерски, транспортни и търговски компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост.

В София например е регистриран сериозен ръст в търсенето на складове под наем, подходящи за съхраняване на пакетирани и консервирани храни, помещения за складиране на бързооборотни стоки са "хит" и в Пловдив, отчита Атанас Ласков от БГСКЛАД-Пловдив.

Причината за излизане на тези купувачи и наематели на преден план на пазара на индустриални имоти е

бумът наонлайн търговията, стимулиран отпандемията,

обобщават брокерите на БГСКЛАД. Според тях през 2020 г. електронната търговия се превърна в определящ фактор за логистиката във всички сфери от пазара на индустриални имоти и благодарение на нея индустриалните площи се оказаха най-предпочитан сегмент от инвеститорите.

В Пловдив най-голям интерес към индустриални имоти са показали малки транспортни и куриерски фирми, занимаващи се с онлайн търговия. Разразстването й е провокирало устойчиво търсене на складови площи за градска логистика и в Русе от началото на лятото на миналата година. Пренасочването на търговията към интернет каналите доведе до увеличено търсене на складови и промишлени площи както за наем, така и за покупка, сочат данните на платформата от представителя на БГСКЛАД във Велико Търново Любомир Филипов.

"Развиващите се в последната година онлайн търговия и услугите за доставки, в условията на пандемията от COVID-19, правят пазара на складови и логистични площи атрактивен и доста интересен за инвеститорите", подчертава Милен Добрев, съсобственик на консултантската компания "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД. Освен това според него има известно пренасищане на предложенията на пазара на жилища, а пазарът на офисни площи можем да го забравим за следващите 2-3 години, което обуславя и наблюдаващата се преориентация на инвеститори в жилищни и офис сгради към индустриални и складови имоти.

"Тази тенденция е довела миналата година до 2.5 пъти по-голям ръст в изграждането на такива площи в сравнение с предходната година", посочва Симеон Митев.

В резултат на това ново развитие консултантската компания "Балкан Проджект Мениджмънт" ООД е получила в края на миналата и началото на тази година проекти за оценка на потенциала за

реализация на големи складови комплекси,

разкриват двамата съсобственици. Два от обектите са разположени в и в близост до София, по един са избрали Велико Търново и Варна, като повечето инвеститори са в строителния бизнес и то основно в жилищния сегмент.

Терените, които са подходящи за големи логистични центрове, не са много и често се използват от инвеститорите за развитие на собствени складови бази, в които има и площи за отдаване под наем с комерсиална цел. По-малко са терените с проекти, в които има възлагане за изграждане по поръчка на клиент, т. нар. "build to suit", отчита БГСКЛАД.

Интересна европейска тенденция, която може да се реализира в град като София са т. нар. складове за крайни потребители - SELF-STORAGE, които липсват и са нужни в България. "Това са градски складове с площ от 5 до 50 кв. метра, които могат да са и многоетажни, но важното е да са в добри градски локации с перфектен обществен транспорт", обяснява Милен Добрев.

"В чужбина подобни складове са с най-добрата и в повечето случаи в пъти по-висока рентабилност от big box обектите", допълва Симеон Митев. "Ако има клиенти, които се интересуват, ние сме готови да им обърнем особено внимание и да развием този сегмент на нашия пазар. Разполагаме с наши колеги чуждестрани консултанти с ноу-хау в тази област, с които можем да направим такива проекти в България с желаещи инвеститори", е поканата към бизнеса на собственика на БГСКЛАД.

Тенденция на пазара на индустриални имоти от кризисната 2020 г., която се очаква да се задълбочи през 2021 г., е и увеличаване на използването на

споделени складови площи,

отговарящи на всички изисквания за съхранение, обработка и следваща логистика. Към тази форма се насочват предимно дребни предприемачи, обединявайки сходни бизнеси в едно помещение и споделяне на общи логистични площи.

Все по-упорито се популяризират и хибридните модели на модерна търговия. Нараства търсенето на обекти тип "магазин и склад" заедно, устойчиво се увеличава броят от заявки за търсене на "склад с офис" в един обем. Офис площите задължително се изискват в комбинация със зони за социални контакти и в близост до необходимите обществени обекти, показват наблюденията на екипа на БГСКЛАД.

Наемите също паднаха "жертва" на забраните и ограниченията заради коронавируса. Предизвиканата от него криза

замрази наемната активност

в сегмента на индустриалните имоти, твърди Симеон Митев. И уточнява, че в периода от март до май не са реализирани сделки, след това плавно започнаха да се сключват сделки, от по-ниски към по-високи ценови нива.

"Много от фирмите инвеститори си научиха урока от предишни години и използваха времето през тази нулева година, за да си направят анализи и промени в бъдещите си проекти", отчита още една от добрите тенденции в условията на кризата шефът на БГСКЛАД. "Броят на консултираните проекти при нас се покачи значително, за разлика от 2019 г. Искрено се надявам, че тази трудна година имаше оздравяващо въздействие върху инвеститорите и те разбраха, че е необходимо да се консултират преди, по време и след реализацията на проекта", коментира промяната Симеон Митев.

Според него най-честите грешки, които допускат проектантите или инвеститорите в складови и логистични имоти, са свързани с лоши транспортни решения, несъответстващи на търсенето и изискванията на оптимална експлоатация параметри (височина, квадратура на склада), използване на недобри материали заради очаквано намаляване на себестойността. По думите му подобни грешки обикновено водят до отлив на клиенти.

"Новите инвеститори в индустриални и складови имоти не трябва да влизат на пазара с непроверени или подценени имоти", е професионалният съвет на Милен Добрев. "Напоследък имаме много запитвания за консултантски проучвания от евентуални инвеститори, които са придобили някакъв недвижим имот само защото той е бил изгоден като цена. Дълбоко погрешно е само цената на имота да е водеща при избора", казва Добрев.

София предпочитана, Пловдив с голяма "ножица", "студено" на пазара в Североизточна България

Въпреки общите си "параметри", коронавирусната криза се отрази различно на регионалните пазари на индустриални имоти, показват анализите на ситуацията по места, направени от брокерите на БГСКЛАД в страната.

Районът на София и около 25 км около нея остава предпочитан, като върху търсенето и предлагането на индустриални площи в този радиус изключително много влияе развитието и подобряването на инфраструктурата. Завършването на "Южната дъга", ремонтът и подновяването на северната част от Околовръстния път, развитието на индустриалната зона в Божурище, подобряването на пътищата в района значително разшириха географията на търсенето на индустриални имоти, подчертава представителят на БГСКЛАД Ненчо Кънев.

Приемането и спазването на урбанизираните зони категорично насочва бизнеса в обособените индустриални зони. Особено предпочитани са бази с лесен достъп до градски транспорт и в тях цените са с 30% по-високи. Очаква се през тази година да се увеличи още повече търсенето на подходящи площи с размери около 100 до 200 кв. метра в лесно достъпна градска среда. Възможностите на инвеститорите да отговорят на такова търсене са огромни, отчита БГСКЛАД.

Все повече нови и модерни индустриални бази и складове влизат в експлоатация за даване под наем, като се забелязва желание от страна на търговците да ги ползват въпреки по-високите наемни цени.

Екипът на БГСКЛАД в региона на София очаква да се засили и строежът на малки бази до 1000 кв. метра за покриване на лични нужди с цел освобождаване на наемани площи. Експертите на платформата не изключват земята и строежите да поскъпнат през 2021 г., а също да се увеличат цените за придобиване и поддръжка на съществуващи сгради.

В Пловдив наемният пазар е значително пострадал поради затварянето или ограничаването на много бизнеси в условията на пандемията. Площи, наети предимно от фирми в пострадалите браншове, са се освободили, което заедно с новите проекти отваря достатъчно предлагане, но с голяма "ножица" в цените, посочва Атанас Ласков от БГСКЛАД.

Във Варна се затвърди общата тенденция към охлаждане на пазара в сегмента на бизнес имотите и индустриалните площи. В региона реално липсва адекватно предлагане за наем и/или продажба на обекти, комбиниращи в един имот производство и складова площ с офис и търговска зона, обобщава Тони Танев от екипа на платформата.

Сериозен коронавирусен удар отчитат пазарите на индустриални площи в регионите на Русе, Шумен, Велико Търново, Габрово. Покупко-продажбата на инвестиционни имоти се сви драстично, търсенето на търговски и офисни площи е епизодично и много слабо, сериозен спад има в реално сключените сделки и новите оферти, съобщават брокерите на БГСКЛАД в тези региони.