Руският милиардер Вагит Алекперов е реалният собственик на Bulgaria Mall

Президентът на петролния гигант "Лукойл" притежава фонда, който купи търговския център и офис частта през 2018 г.

Вагит Алекперов    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Президентът на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов е реалният собственик на софийския Bulgaria Mall и свързаните с него две офис кули. Това съобщава сайтът "Биволъ", който е българският партньор в международното разследване OpenLux, водено от френския всекидневник Le Monde.

От публикувани в рамките на разследването документи става ясно, че зад люксембургския фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, който през есента на 2018 г. придоби имотите на столичния бул. "България", всъщност стоят руският милиардер, съпругата му Лариса и синът му Юсуф. Въпреки изискванията на Закона за мерките срещу пране на пари олигархът и семейството му не са оповестени в Търговския регистър като действителни собственици на дружеството "Бул. България 69", в чиито активи са молът и офисните сгради, отбелязват от "Биволъ".

Накратко, най-големият акционер в "Лукойл", с оценявано състояние от почти 25 млрд. долара анонимно е купил в България имот с оценка от порядъка на 100 млн. евро.

Испански параван

Bulgaria Mall и Infinity Tower смениха собствеността си през септември 2018 г., когато бяха придобити от новосъздадената компания "България булевард холдинг" с регистрация в Люксембург. Неин собственик е фондът SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, зад който официално стои испанската инвестиционна група Squircle Capital. При обявяването на сделката "Капитал" писа за връзка на испанските инвеститори с Вагит Алекперов. Сега тя се потвърждава от документите от OpenLux, от които се вижда, че към 10 януари 2020 г. действителни собственици на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са руският милиардер и семейството му чрез The Venice Trust. По информация на "Биволъ" най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанската група. Squircle Capital има инвестиции в хотелиерския сектор, ритейл и търговски имоти в различни страни в Европа, като през 2019 г. придоби луксозните марини в Барселона и френския град Ла Сиота.

Кой е Вагит Алекперов

Вагит Алекперов е основен акционер в "Лукойл", най-голямата частна петролна компания в Русия. Според руското издание на Forbes Алекперов започва да изгражда бизнеса си още през 1987 г., когато е назначен за генерален директор на "Когалим нефт и газ". През 1990-1992 г. заема длъжностите заместник и първи заместник-министър на петролната и газовата промишленост на СССР, а през 1992-1993 г. под негово ръководство три петролни компании - "Лангепас нефт и газ", "Урай нефт и газ", "Когалим нефт и газ", се обединяват в петролния концерн "Лангепас-Урай-Когалимнефт", на базата на който се появява "Лукойл". След приватизацията й през 1993 г. Алекперов стана най-големият акционер и постоянен президент. През 2002 г. Алекперов притежава пряко и косвено 10.4% от акциите на "Лукойл". Оттогава делът му се е утроил почти до 28%. През 2013 г. Алекперов завещава целия си дял в "Лукойл" на сина си Юсуф, при условие че няма да има право да продаде или раздели този дял. Размерът на пакета, според Алекперов, не надвишава 30%. В последната класация на Forbes състоянието на Вагит Алекперов се оценява на 24.9 млрд. долара, което го поставя на четвърто място в Русия.

Търговският център в София беше изграден като съвместно начинание на инвестиционната компания LS Property на британеца Майлс Самърфийлд и базирания в Лондон инвестиционен фонд Salamanca Capital. Пряк инвеститор в проекта беше дружеството "Мъркюри", което беше обект на сделката с "България булевард холдинг". Около месец след смяната в собствеността му - в края на октомври 2018 г., цялото му търговско предприятие беше прехвърлено в друго новоучредено дружество - "Бул. България 69", което е еднолична собственост на "България булевард холдинг". Майлс Самърфийлд, който беше мениджър на мола, пък от октомври 2018 г. напусна управлението му, но продължава да работи по други имотни проекти в София (виж карето).

Със заем от Unicredit

При обявяването на сделката за Bulgaria Mall и Infinity Tower цената й не беше съобщена. През октомври 2018 г. цялото търговско предприятие на дружеството "Бул. България 69" е заложено в полза на Уникредит Булбанк и италианската група Unicredit като обезпечение по заем в размер на 119.4 млн. евро. Задължението е наследено от "Мъркюри", която беше обявила, че инвестира близо 150 млн. евро в изграждането на имотния комплекс.

От публикуваните от "Биволъ" документи се вижда, че през юли 2018 г. е сключено споразумение за преструктуриране на дълга (реално леко намаляване) между прекия собственик на "Мъркюри" - Mercury Malta, испанската Squircle Capital и Unicredit. То предвижда новият собственик да вложи още 19 млн. евро в комплекса, от които 5 млн. евро за подобрения в мола и 12.5 млн. евро за довършването на все още строящата се към онзи момент втора офис сграда в проекта - т.нар. Tower B. Останалите 1.5 млн. евро са предвидени като разходи, дължими към Unicredit, по преструктурирането на дълга. Неговият общ размер към онзи момент е 118 млн. евро, които банката се съгласява да раздели на четири транша. От тях 62.5 млн. евро са свързани с Bulgaria Mall и Infinity Tower, като за 5.6 млн. евро е предвиден план за погасяване, а останалата сума е дължима при падежа след пет години. Към същата дата са дължими и още 10 млн. евро, свързани с Tower B при завършването й. От останалата сума банката цедира 29.9 млн. евро на новосъздадената "Бул. България 69" за символичното 1 евро. За последните 15.6 млн. евро е договорено Unicredit или да ги отпише, или при падежа след 5 години да ги цедира, също за 1 евро.

От мол до детска градина и линеен парк

Британецът Майлс Самърфийлд притежава 50% от дружеството "Премиер фор" - собственик на два имота до ул. "Иван Кирков", които се намират близо до Bulgaria Mall и бъдещия линеен парк в кв. "Манастирски ливади-изток". Преди две години фирмата внесе заявление в Направление "Архитектура и градоустройство", с което се опита да ги слее в един голям имот, върху който да построи няколкоетажна жилищна сграда. След като разбира, че това не е разрешено, собственикът внася нов проект и главният архитект Здравко Здравков разрешава изработването му. Той предвижда да се запази предназначението на имота за детска градина, училище и подземен гараж, а другият терен да бъде отреден за озеленяване с идеята да бъде част от бъдещия линеен парк. Така на практика се спира идеята за строежа на жилищната сграда, но тъй като общината не отчуждава имота, отреден за детска градина, сега там единствено може да се построи частно училище или частна детска градина, които чисто теоретично може да се комбинират с многофукнционална сграда с офиси и търговски площи. Теренът за озеленяване обаче ще бъде отчужден, защото всички частни терени, които попадат на територията на линейния парк, се предвиждат за озеленяване и следва да бъдат придобити от Столична община", обясниха от общината за "Капитал".

От там припомниха също, че в момента тече процедура по учредяване на право на строеж на втора нова общинска детска градина и ново общинско училище на имот на Българската православна църква на ул. "Флора". "По искане на кмета на София г-жа Фандъкова е възложено проучване за обезпечаване на нови терени за образование на територия на кв. "Манастирски ливади - изток". Експертният съвет към НАГ прие изработване на план, с който ще се осигури нов терен за общински училище и детска градина с площ около 8000 кв. м. източно от ул. "Луи Айер", между ул. "Флора" и ул. "Васил Стефанов". След приключване на процедурите по изработване на плана общината ще придобие безвъзмездно 25% от площта на трансформираните имоти. Подобна възможност се проучва и в частта на кв. "Кръстова вада", обясниха от общината за "Капитал".

По темата работиха и Анина Сантова и Кирил Кирчев

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 13

    Кремълските тролове имат опорка да квичат в интернет затова как чуждите вериги в България "изнасяли печалбата в чужбина". Няма обаче да ги видите да негодуват срещу руския монополист Лукойл, който повече от 20 години не е платил нито един лев данък в българската хазна. А пък днес, след като се разбра че шефът на Лукойл е таен собственик на големи активи в България (чрез фирма-фантом, регистрирана в Люксембург, за да не плаща данъци), кремълските тролове без нито грам срам обърнаха палачинката и започнаха нова песен с рефрен "е, какво толкова е станало?".

    Нередност?
Нов коментар