🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преминаваме през пандемията с отговорност и дисциплина

Светослав Любомиров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой холдинг" АД

Преминаваме през пандемията с отговорност и дисциплина
Преминаваме през пандемията с отговорност и дисциплина
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Какво конкретно промени пандемията във вашата компания и в сектора, в който работите? Коя беше най-голяма трудност и как я преодоляхте?

Сектор строителство е един от засегнатите от пандемията ковид-19, но поради спецификата на работа на строителните обекти (много често на открито) част от ограниченията и наложените мерки бяха сравнително по-лесно посрещнати.

За сектора анализите предстоят, всяка компания по различен начин преминаваше през тази трудна и наситена с неизвестности ситуация. Аз обаче бих могъл да говоря за това как пандемията се отрази на нашата корпоративна структура и как продължава да се отразява към днешна дата.

Безспорно имаше и трусове, които като цяло оказаха влияние на холдинговата ни група и засегнаха чувствително част от дейността ни. Бяха начертани и наложени всички необходими мерки за опазване живота и здравето на нашите работници и на инженерно-техническия персонал (ИТП) на строителните обекти, както и на служителите ни в административните структури. Инвестирани са значителни средства за поставяне на термокамери, системи за пречистване на въздуха и дезинфекция. Създадена е организация за ежеседмично тестване на персонала, осигурен е и медицински екип, който да следи за предприемане на спешни и своевременни действия при всеки отделен случай на симптоматика с ковид-19.

Осигурихме необходимите условия за дистанция и дезинфекция на работното място. Наложихме реорганизация на транспорта до обектите чрез допълнителни превозни средства за поддържане на до 30% заетост на местата в автобусите. Разширена е и базата за хранене, организирано е изхранване на смени, осигурени са допълнителни фургони за почивка и др. Премина се на режим на провеждане на работни оперативки на открито.

Наблюденията ни показаха, че най-голяма трудност бе справянето с психологическите нагласи и страхове на колектива, но благодарение на проявеното взаимно разбиране, отговорност и дисциплина успяхме да преминем през най-трудните моменти от пандемията, съхранявайки живота, здравето и (за наша гордост/радост) работните места на служителите ни.

Не бих искал да влизам в детайли, но знаете, че строителният процес не е "концентриран" само в строителя, ако мога така да го формулирам. Всеки обект има нужда от предсказуем процес на доставки на материали и оборудване, влагани в строителството. Това бих поставил на второ място като риск, който трябваше да анализираме и преодолеем - ефектът на кризата в секторите, които са част от веригата на доставките. Имаме италиански доставчици, а добре знаете как Италия пострада в началото на кризата през 2020, особено индустриална Северна Италия, където буквално бяха затваряни производства, за да се опазят хората. Кризата се отрази сериозно и на редица европейски държави като Франция, Германия, Чехия и отвъд океана (там са нашите партньори), които са с десетилетия история и производство за целия свят. Именно благодарение на ежедневна, дори денонощна комуникация между нас и нашите партньори доставчици доведохме до успешен край редица проекти с краен срок през първата или втората вълна на разпространение на вируса. Наши колеги посещаваха на място заводите в Европа, за да проверят степента на готовност на високотехнологично оборудване и материали. По този начин желаехме да покажем, че сме заедно в трудностите с нашите контрагенти, но въпреки предизвикателствата усилено се борим за своевременното реализиране на текущите ни проекти. И успяхме. Като постигнахме това заедно, защото това е единственият възможен начин според нас.

Кои от промените, наложени заради пандемията, ще запазите и защо?

- Знаете, че дисциплината в строителния процес е важна, включително от гледна точка безопасността на хората. Пандемията наложи още по-голяма дисциплина и ни научи да работим отговорно в условия на ограничения и допълнителни предизвикателства. Ще се опитаме да запазим и поддържаме именно това ниво на организация на работа, до което достигнахме на текущите ни обекти.

Интересен е моментът с промяната в комуникацията. Строителството е малко по-консервативен сектор, но показа, че е достатъчно гъвкав и отворен към иновации. В случая думата е адаптация. Не бих заменил ръкостискането с възложител или партньор, но пък използването на новите платформи за срещи и разговори се наложи успешно и при нас. Може да се съгласите, че не е възможно да налееш бетон онлайн, но пък обсъждането на графици и чертежи чрез споделени екрани - да, това стана реалност и дори ежедневие.

Преговори в ситуация на локдаун - да, получава се успешно. Не купуваш самолетен билет, а ставаш администратор на среща, изпращаш покани и водиш разговорите с хората онлайн. Затова, обръщайки се назад, освен трудностите и дори претърпените загуби и пропуснати възможности имаше и натрупване на потенциал за работа с модерни технологии. Не само в нашия бранш, трудно бих изброил всички, но и дори децата от 1-ви клас започнаха да учат по нов начин. И ние се научихме и ще продължим процеса на използване на технологиите. Ще ги комбинираме, подходът ще е хибриден - както е модерно вече да се нарича. Бързото навлизане на технологиите ни даде допълнителен тласък още по-активно да мислим и работим в посока по-модерно, по-иновативно и по-зелено строителство. Това е бъдещето.

Корона кризата оказа ли влияние върху инвестиционните планове на компанията? Предвиждате ли нови инвестиции?

- Планираните инвестиционни планове на дружествата ни не бяха значително изменени, но повлияни от пандемията, като част от тях се разсрочиха във времето. Инвестиционното строителство заема незначителен дял от обема на нашата корпоративна група. Не се отрази в значителна степен върху общата задача на компанията. Капиталовите разходи (инвестиции в ДМА) винаги са важни и искахме те да следват своя начертан ход, защото, за да изпълним строителната задача, за да сме конкурентни на пазара, ние трябва да имаме ясна и изпълнима инвестиционна програма. Инвестирахме в дълготрайни материални активи - строителна техника и механизация, инвестиции в IT сектор и в специализирано оборудване. Продължихме да правим и това, което вярваме, че ни държи на добро корпоративно ниво през всички трудности (не само ковид кризата) - да инвестираме в персонала чрез повишаване на квалификацията и грижа за здравето на хората. Тази инвестиция не се амортизира, тя винаги повишава своята стойност.

Ако говорим и в бъдеще време - няма да отстъпим от вече традиционното обновяване на производствената ни база и активи, както и от инвестициите в нашите служители.

Каква година очаквате да е 2021 за вашата компания като приходи, финансов резултат? А каква е прогнозата ви за следващите 2-3 години?

- Отчитайки изминалото първо полугодие, смятаме, че ще успеем да се доближим до обема изпълнени работи през календарната 2020 г. Вземайки под внимание и раздвижването на инвестиционния климат, и навлизането на пазара на частните инвеститори по отношение изграждането на производствени мощности, сгради с административно и обществено предназначение, както и наложилата се положителна тенденция в строежа на жилищни площи, ще се стремим да постигнем обем, адекватен на нашия производствен капацитет и налична експертиза (персонал). Но всички знаем, че това зависи от самите нас. Добре свършената работа е повод за гордост и удовлетворение за всички ни, но е и задължаващ фактор за ръководния състав. В нашия бизнес няма случайности, строежите не са стока, която дава своя резултат дори и в рамките на година. Отговорност, разум, качество, добро планиране, премерен риск и преди всичко опазване на живота и здравето на колегите ни - това е строителството през нашия поглед.

Няма как да не отбележа, че за строителния сектор в световен план настъпват нелеки години. Цените на материалите се повишиха значително в последната половин година и това е тема за сериозно обсъждане и анализ. На европейско ниво вече има отправени запитвания до Европейската комисия от браншови организации. Все още няма официално становище на ЕК, но ние следим отблизо и активно мерките, които Брюксел ще предприеме. Защото строителството е гръбнакът на Европа. Счита се, че около 7% от трудещите се в Европейския съюз са пряко ангажирани в строителството. С индустриите, които са доставчик на услуги и материали, процентът скача значително. Ако трябва да прогнозирам, следващите 2-3 години ще ни наложат да сме още по-адаптивни, за да задържим постигнатите успехи.