Къщите по индивидуален проект са това, което хората харесват и търсят

OKOL Lake Park е пространство за активен живот, което обединява в себе си голф игрище, петзвезден хотел, жилищни зони и всички удобства на съвременния живот

Къщите по индивидуален проект са това, което хората харесват и търсят
Къщите по индивидуален проект са това, което хората харесват и търсят
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

OKOL Lake Park е пространство за активен живот, което обединява в себе си голф игрище, петзвезден хотел, жилищни зони и всички удобства на съвременния живот. Високото плато, на което е разположен комплексът, разкрива невероятни панорами към язовир "Искър", естествените гори около него и планините Рила, Витоша, Плана и Стара планина. OKOL Lake Park е само на 40 км от столицата, с бърз достъп на 40 минути по пътя Самоков - София.

Проектовото развитие и инвестицията са дело на "Маркан Холдинг" АД, изцяло българска компания. Партньори са Accor - най-големият хотелски оператор в Европа, и IMG - световно признато име в голф индустрията. Мастърпланът е разработен от водещата френска компания за урбанистично планиране Egis Group съвместно с Аtelier Villes & Paysages и голф архитектите на European Golf Design.

Проектът е в активен етап на строителство. През втората половина на 2022 г. ще бъдат въведени в експлоатация тренировъчното игрище и голф академията, първите къщи по индивидуален проект и цялата обща инфраструктура. През март 2023 г. врати ще отворят голф игрището и петзвездният хотел Pullman.

OKOL Lake Park има амбицията да провокира общоприетите правила на пазара чрез създаването на качествено нова среда за обитаване - жива, отворена общност, а не е ваканционен или затворен комплекс - едно спокойно съвременно "село", но модерно и с всички удобства и услуги на големия град.

Инфраструктурата, която прави това възможно, е един огромен сам по себе си проект - 22 ĸм нови пътища с вело- и пешеходни алеи, богато озеленяване, eлeĸтpoзaxpaнвaнe, питейна вода от Рилския водопровод, вода за напояване от река Искър, разделна канализация - за дъждовна вода и битова, която се зауства в 5 пречиствателни станции от най-висок клас.

За да бъде възможно в OKOL Lake Park да се живее постоянно, са предвидени всички удобства на съвременния живот - детска градина, училище до 7 клас, медицински център, офисна зона, спортно-приключенски център, ферма, магазини, ресторанти, пропърти дружество с консиерж и множество услуги.

От ключово значение в OKOL Lake Park е създаването на среда. Всяка къща в комплекса е уникална и носи почерка и характера на своите обитатели, но всички жилища са в хармония, тъй като се подчиняват на единни градоустройствени показатели и архитектурен стил. За да може да гарантира обещанията си, инвеститорът не предлага възможност за самостоятелно закупуване на парцел, а всяка къща се проектира ексклузивно от водещите архитекти и интериорни дизайнери на OKOL Lake Park според индивидуалното задание на всеки клиент. Архитектурната концепция на проекта залага на модерния минималистичен стил, КИНТ около 0.3 за всички парцели, плоските покриви и светла височина на помещенията 3.05 м.

Стандартът, който е в основата на проектирането и строителството, е ясно разписан и съобразен с най-съвременните материали и методологии без мокри процеси след грубия строеж. Не се използват процесите, характерни при стандартното строителство - зидане на тухли, полагане на мазилки и шпакловки, бояджийски работи и други. Тази технология и организация на строителството цели да осигури най-високо качество, по-дълготрайна експлоатация, по-лесна поддръжка или ремонт. Това позволява на инвеститора уверено да дава и 10 години пълна гаранция на всички строително-монтажни работи, обзавеждане и оборудване.

Къщите по индивидуален проект са в две зони - с гледка към язовира и на голф игрището. Независимо от локацията, процесът по създаване на една къща включва активното участие на клиента и преминава през различни фази - обемно-пространствено решение, интериорни аранжировки, moodboard-ове и materialboard-ове, интериорни и екстериорни клей рендъри, финални визуализации и технически проект. От концепцията до завършения продукт пътят на проекта включва серия от консултации с архитекти, проектанти по части, дизайнери и строителни консултанти с много опит и завършва с цялостен екстериорен, интериорен и ландшафтен проект, както и с точен бюджет и график за строителство.

Така клиентът получава къщата си напълно завършена, с озеленен двор с поливна система, като има избор дали да се реализира целият интериорен проект с подвижната мебел, или да избере минималната степен на завършеност "Премиум Стандарт", която включва настилки и облицовки по подове, стени и таван, монтирани интериорни врати, закачена корпусна мебел, оборудвани бани и санитарни помещения, оборудвани кухни с електроуреди и осветителни тела във всички помещения.

Индикативната цена за "Премиум Стандарт" е 1600 евро/кв.м с ДДС. За нейното постигане се съблюдават определени параметри и съотношения при проектирането, заложени са технологии и материали над среден клас, а всеки може да добави и опционални елементи като басейн, джакузи, перголи, сенници, щори, ексклузивни финишни материали и електроуреди и т.н.

За да се осигури максимален комфорт на клиента, разплащателният план предвижда първата авансова вноска да се дължи, когато проектът и бюджетът са уточнени и се открие строителната площадка на конкретната къща. За хората, които предпочитат готови варианти, в комплекса се предлагат къщи тип B, които са лимитирана серия в самостоятелни парцели в южната част на голф игрището, редови къщи с две и три спални в южната част на голф игрището, както и еднопространствените студиа и лофтове в центъра.