Одиторът на Evergrande е пропуснал сериозни проблеми на китайската компания

PwC е под натиск в Европа, задава се същото и в Азия

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Фалитите на компании винаги повдигат въпроси към одиторите на дадените компании. В Европа, САЩ и Австралия нараства напрежението върху дружествата, извършващи финансов контрол. Същият процес започва да се наблюдава и в Азия, като най-пресният пример е случаят на китайския гигант в сферата на недвижими имоти Evergrande. Строителната фирма е една от най-големите в Китай, като по последни данни бизнесът й е около 2% от БВП на страната. В момента обаче компанията има сериозни финансови проблеми, които заплашват да я докарат до фалит. Той може реално да се случи, защото тя има над 300 млрд. долара дългове, по-голямата част от които трябва да бъдат изплатени още тази година. Какво обаче са правили от одиторската компания PwC, която трябваше да се е погрижила да не се стига до тази ситуация?

Проблемите за Evergrande започнаха в края на първата половина на 2021 г., когато бордът на директорите на компанията открито заяви, че има реална възможност да спре да работи. Задълженията на компанията винаги са изглеждали големи, но много инвеститори смятаха, че китайското правителство не би позволило една от най-големите компании в страната да изпадне в положение, в което не е сигурно дали би могла да изплати дълговете си. Според рейтинговата компания S&P Evergrande е трябвало да изплати 42% от 89 млрд. долара дългове до края на годината, но сега никой не може да гарантира, че това въобще ще се случи. Анализаторите от JPMorgan изчисляват, че дългът на компанията далеч надхвърля капитала й.

Китайската реалност

Стигне ли се до фалит, то по-голямата част от въпросите ще бъдат насочени към одитора PwC, който в продължение на години е "затварял очите си" за сериозните проблеми в компанията.

Един от по-особените случай беше открит през 2016 г. от счетоводната компания GMT Research, която е базирана в Хонконг. Нейни представители обикалят 40 строителни площадки на компанията и стигат до заключението, че е нужно да се отпишат активи за поне 24 млрд. долара - това са проекти, които не са развити, главно за хотели. Тези 24 млрд. са над три пъти повече от наличния тогава капитал на компанията. GMT открива и друга нередност - Evergrande в продължение на години е записвал в балансите си паркинги и търговски имоти като инвестиционни имоти, въпреки че те трябва да бъдат описани като придружаващи активи, които ще бъдат продадени.

Според базираната в Хонконг компания Evergrande е успял да убеди PwC да се съгласи с тази формулировка, въпреки че това е в разрез с практиката. "Одиторите на Evergrande спят ли? Компанията е неплатежоспособна според нашите изчисления и нейният капитал не струва нищо", заявяват тогава от GMT.

Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), EY и Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG), които съставят Голямата четворка одитори, вече са в по-особено положение в Азия, като причината за това са продължаващите напрежения между Китай и САЩ. Под въпрос бяха поставени действията на EY, след като техният клиент Luckin Coffee се забърка в скандал с фалшиви продажби за вдигане на оборота. Китайското Министерство на финансите заяви, че се стреми да подобри качеството на одитите през 2021 г., като за целта ще следи за "стриктно прилагане на закона и строг надзор". Това означава, че при евентуален фалит на Evergrande PwC ще трябва да се изправи и директно срещу Пекин. Нещо, което нито една компания не иска да й се налага. Публичните, политическите и законовите проблеми, пред които се изправя Голямата четворка, изглежда, стават все по-глобални и сериозни. Това може да не е добра новина за тях, но контролът върху тях ще се засили, което е предпоставка за добро развитие на одитите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parallelepiped avatar :-|
    parallelepiped

    Одтиторската функция отдавна се е превърнала в обслужване на корпоративни и лични интереси и е замела под килима обществения интерес...

    Нередност?
Нов коментар