Предизвикателен климат

Най-големият проблем на търговските имоти не е пандемията

Наемодателите, които не са успели навреме да "позеленят" портфейлите си, са изправени пред брутален лизингов пазар
Наемодателите, които не са успели навреме да "позеленят" портфейлите си, са изправени пред брутален лизингов пазар
Наемодателите, които не са успели навреме да "позеленят" портфейлите си, са изправени пред брутален лизингов пазар    ©  Reuters
Наемодателите, които не са успели навреме да "позеленят" портфейлите си, са изправени пред брутален лизингов пазар    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

За изненада на мнозина офисите до голяма степен избегнаха бедствието, засегнало магазините и ресторантите след повече от година изолация. Собствениците на офиси бяха пощадени от всякакви значителни сътресения в търсенето, а продажните цени в големите градове останаха стабилни въпреки намаляващите наеми на много места. Закъсненията в плащанията и затруднените продажби бяха рядкост.

Но все още има опасности. Ако дистанционната работа се запази, офис пространството може да стане консуматив. Според една оценка търсенето в Европа може да спадне със 17% през следващото десетилетие; в Америка с 16%. Цената на квадратен фут в Америка може да падне с повече от половината, ако служителите работят от вкъщи три дни в седмицата. Но може да отнеме години, докато загубите от пандемията се материализират. В момента корпоративните наематели са сключили дългосрочни договори за наем и работниците се връщат в офиса.

Основното предизвикателство през 2022 г. е дългосрочно, под формата на регулаторни усилия за борба с глобалното затопляне. Необходимите промени могат да означават, че много офиси ще станат остарели. Енергията, използвана за осветление, отопление или охлаждане на сгради, е отговорна за почти една трета от всички емисии на парникови газове в световен мащаб. В градове като Ню Йорк 71% от емисиите на парникови газове идват от сгради. Строителството консумира 40% от енергията в световен мащаб и е отговорно за почти една четвърт от цялото замърсяване на въздуха.

Множество политики има за цел да променят това. Първата, в Англия и Уелс, иска да подобри енергийната ефективност на сградите. Правилата означават, че един на всеки десет офиса в центъра на Лондон е изложен на риск да "остарее" в рамките на година, а повече от половината - до 2027 г. Европейските политици ще изискват 49% от енергията на сградата да идва от възобновяеми източници до 2030 г. За инвеститорите в недвижими имоти новите правила повдигат въпроси за бъдещето на техните застаряващи офис сгради. Наемателите също оказват натиск. Една пета от най-големите 2000 компании в света са си поставили за цел нулеви емисии до 2050 г. и много от тях ще се движат още по-бързо. Това ще изисква декарбонизация на техните сгради.

Наемодателите, които не са успели навреме да "позеленят" портфейлите си, са изправени пред брутален лизингов пазар. В световен мащаб наемателите вече са готови да плащат до 11% повече, за да се настанят в най-ефективните сгради. Декаборнизацията на офисите по света няма да стане за една нощ. Но за наемодателите, които не успеят да се подготвят, 2022 г. ще бъде на равносметка.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар