Техническите университети в Дармщат и Делфт и "Главболгарстрой" продължават работата си по революционен изолационен материал

Техническите университети в Дармщат и Делфт и "Главболгарстрой" продължават работата си по революционен изолационен материал
Техническите университети в Дармщат и Делфт и "Главболгарстрой" продължават работата си по революционен изолационен материал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Проф. д-р Едуард Коендeрс е ръководител на Института по строителство и строителни материали (WiB) към Техническия университет в Дармщат (Германия) от 2014 г. През 1993-1997 г. проф. Коендeрс учи строително инженерство и офшорни технологии в Техническия университет в Делфт в Холандия и получава докторска степен. От 2003 г. работи в Техническия университет в Делфт като научен сътрудник и ръководи много изследователски проекти като: раздробяване на бетон от пожар, издръжливост на инфраструктурата, моделиране на процеса на хидратация на устойчиви циментови системи и разработване на модели за изчисляване на механичните свойства на бетони с рециклирани инертни материали. От 2011 до 2014 г. проф. Коендeрс работи като гост-професор във Федералния университет на Рио де Жанейро (UFRJ) в Центъра за устойчиво и дълготрайно развитие на строителните материали NUMATS.

Визитка

Арх. Веселин Колев е главен експерт в "Главболгарстрой холдинг" АД и изпълнителен директор на "ГБС инженеринг" ЕАД от 2015 г. Работи в компанията от 25 години. Започва работа като архитект-проектант през 1997 г. в проектантската организация на "Главболгарстрой" - "ГБС проект". Заема водещо участие в проектирането на мащабно жилищно строителство на територията на Алжир през 2001-2002 г. Работи по проектирането и изграждането на първите обекти на компанията в България: хотел "Хилтън", РВД, летище София, реконструкция на стадион "Васил Левски" и др. През годините е работил по проектирането и реализацията на почти всички инвестиционни обекти на компанията, включително и на редица ключови за "Главболгарстрой" проекти.

През 2002-2004 е проектант на посолството на САЩ в България от страна на "Главболгарстрой" АД. През 2005 - 2010 участва в разработка на проекти: "Супер Боровец", "Белчин СПА", подготовка на кандидатурата на България за домакин на зимни олимпийски игри 2014 и др., през 2011-2013 - на "София саут ринг мол" съвместно с L35 (арх. Ернесто Клинкенберг). Той осъществява контрол при практическото и техническото изпълнение на целия строителен процес, координира дейността на доставчици, изпълнители и инвеститори. Към отговорностите за взетите творчески решения на практика се добавят и тези за цялостната реализация на проекта.

Проф. Коендерс, това е второто ви посещение в България в рамките на проекта NRG-STORAGE. Бихте ли обобщили каква е целта на проекта?

Проф. д-р Едуард Коендeрс: Революционният проект NRG-STORAGE* се стреми да наложи ново революционно решение, което замества наличните в момента изолационни материали на пазара, като предлага многофункционална и енергийноспестяваща циментова пяна (NRG-пяна). Концепцията е насочена към нежилищни сгради и има за цел да постигне 25% по-добър изолационен капацитет, както и поне 10% по-висок капацитет за съхранение на енергия. Слоят от NRG-пяна ще се характеризира и с висока водо- и въздухонепроницаемост - между 10% и 25% по-голяма добри от наложените решения на пазара днес.

Активиращата се от топлината пяна ще се използва за пасивно/активно управление на преноса на енергия и ще се прилага при нови и/или съществуващи изолации на сградата. Нанодобавки на базата на графен и материали за промяна на фазата (РСМ) ще бъдат вградени, с цел да засилят капацитета за съхранение на топлинна енергия, стабилността на обема, както и механичните свойства на получените композити.

В най-широка преспектива проектът NRG-STORAGE обхваща реалното разработване, проектиране и оптимизиране на новата изолационна пяна, както и нейното тестване посредством 27 демонстрационни стени, 3 нови пълномащабни демонстрационни сгради (базирани в България) и два демонстрационни обекта на съществуващи нежилищни сгради в Испания и Германия.

Иновативната концепция се финансира по програмата "Хоризонт 2020"** която до момента е най-голямата програма за научни изследвания и иновации на ЕС.

Кой е консорциумът, който стои зад проекта? За какво е отговорен вашият български партньор - "Главболгарстрой"?

Проф. д-р Едуард Коендeрс: Проектът се координира от Техническия университет в Дармщат (Германия) и се осъществява в партньорство с Техническия университет в Делфт (Нидерландия), Центъра по физика на материалите (Испания), както и други университети, научноизследвателски центрове, представители на индустрията и на малките и средните предприятия от България, Полша, Чехия, Италия, Германия, Аржентина и Испания.

"Главболгарстрой" (ГБС) е нашият силен български партньор и като единствен представител на строителния сектор компанията отговаря за реализацията на демонстрационните сгради в София.

Сградите ще демонстрират енергийните характеристики на NRG-пяната и ще бъдат наблюдавани за период от 2 години по отношение на: топлоизолацията и възможностите за съхранение на енергия чрез температурни сензори, температура на въздуха и температура на вътрешните повърхности на сградата, топлинни мостове при ниски точки на изолация, местните метеорологични условия, както и енергийна ефективност по отношение на потреблението на енергия за отопление и охлаждане.

Усъвършенстваната система за наблюдение е проектирана и разработена от германските и испанските партньори по проекта и е инсталирана от ГБС, ТУ Дармщадт, ТУ Делфт и Netzsch през изминалата седмица. Наблюдаваните данни от демо-къщите ще бъдат използвани от партньорите по проекта за калибриране на енергийни симулации, а също и за оценка на въздействието на климатичните условия върху енергийната ефективност на сградите, с прилагане на новата основа за съхранение на енергия - NRG-пяната. Системата за мониторинг ще се използва и за контрол на топлинния комфорт в демонстрационните сгради, който ще се поддържа в температурен диапазон от 20 °C до 27 °C. Инсталирани са климатични системи за отопление и охлаждане, за да се поддържат тези температурни състояния, като ще се наблюдава разходът на енергията за постигането на тази цел.

Г-жо Щрунц, като ръководител на проекта от страна на другия германски партньор - Netzsch, бихте ли споделили повече информация относно наблюдаваните данни?

Кристина Щрунц: В допълнение към това, което проф. Коендерс вече спомена, данните, генерирани от демо-къщичките ще разкрият последния етап в процеса на мащабиране от нивото на материалния компонент, изследвано в рамките на Първия Работен Пакет на проекта, към мониторинга на крайния продукт. По този начин, като първа стъпка, термичното поведение на отделните материали - като например капацитетът за съхранение на топлина на всички компоненти и диапазоните на топене при фази на промяна на материалите = phase change material (PCM) - се определя чрез различни методи за измерване, като DSC (диференциална сканираща калориметрия) и LFA (лазерен флаш апарат), чрез използване на много малки пробни количества. От това композитната пяна, както е изследвана във Втория Работен Пакет на проекта NRG-STORAGE, е по-хетерогенна и по-голяма като размер на пробата, което налага друг подход за изчисление. Освен това на този етап влиза в действие топлопроводимостта, основната отличителна черта на изолационния материал.

А можете ли да споделите с нас повече информация относно процеса на измерване?

Кристина Щрунц: В NETZSCH измерваме пяната с нашата серия HFM (Heat Flow Meter), използвайки проби с от 30 на 30 cm и дебелина ~4 cm, за да постигнем термична проводимост, както и специфичен топлинен капацитет, който да сравним с резултатите, получени на по-ранен етап при отделните компоненти. В следващия етап тази изолационна пяна се добавя към стените, за да достигне окончателното приложение, което води до още по-големи размери на пробите и повече фактори на влияние. Тези стени (1,50m x 1,50m) се изследват за топлопропускливост в т.нар. Hot Box устройство при контролирани условия на температура и влажност. След това най-добре представящите се и най-обещаващи NRG-Foams се събират и наблюдават при "реални обстоятелства" в демо- къщите в България и модернизираните сгради в Германия и Испания.

Смеси от изследваните и симулирани материали след това ще бъдат наблюдавани при т.нар. "реални обстоятелства" чрез демонстрационните къщи при обновените сгради.

Г-н Колев, "Главболгарстрой" е българският партньор в този иновативен проект NRG-STORAGE. Бихте ли споделили повече за това как се развива проектът през последните месеци и каква е ролята на ГБС.

Арх. Веселин Колев: През изминалите месеци ГБС изгради на площадката на NRG-STORAGE, разположена на територията на производствено-техническата база на "Главболгарстрой", близо до София, четири модула. Три от тях са с демонстрационна цел, а четвъртият събира информация от генерираните/следените данни.

Миналата седмица екип от ТУ - Дармщадт, ТУ - Делфт, и Netzsch пристигна в София, за да инсталира системата за наблюдение със сензори в трите демонстрационни къщи. Те вече са оборудвани със специални сензори, разположени на ключови точки по стените, таваните и покривите. Тяхната цел, както вече беше посочено, е да предоставят постоянна информация за промяната на температурата вътре и извън сградите.

Трябва да признаем, че за ГБС е голяма привилегия да участва в такъв революционен иновационен проект и да си партнира с водещи представители на западноевропейските академични среди като техническите университети в Дармщат и Делфт, както и с останалите индустриални партньори. Нашият екип се стреми да разпространява информация за NRG-STORAGE, доколкото е възможно, и да партнира с всички ангажирани и заинтересовани страни. Миналата седмица проведохме експертна среща в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, за да представим проекта и да споделим информация относно текущото му развитие и постигнатите до момента резултати. Срещата предизвика сериозен интерес, като се договорихме да продължим нашите дискусии и разговори в хода на следващите проектни етапи.

Каква е стратегическата цел на проекта NRG-STORAGE?

Арх. Веселин Колев: Нашият NRG-STORAGE екип вярва, че проектът ще допринесе за постигането на амбициозните цели на Зелената сделка на Европейския съюз, за справянето с предизвикателствата, свързани с околната среда и изменението на климата. По-специално по отношение на строителния сектор и в областта на ефективното енергийно и ресурсно обновяване на сградите проектът NRG-STORAGE ще допринесе за справянето с двойното предизвикателство на ниво ЕС за енергийна ефективност и устойчивост. Той има потенциала да предостави революционни решения за спестяване на енергия, тъй като потреблението на сградите представлява 40% от потреблението на енергия, а годишният процент на обновяване на сградния фонд варира от 0.4 до 1.2% в държавите членки.

*NRG-STORAGE - Integrated Porous Cementitious Nanocomposites in Non-Residential Building Envelopes for Green Active/Passive Energy Storage

**Този проект се финансира по програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020" съгласно споразумение за безвъзмездна финансова помощ №870114.