🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ръст на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас

Ръст на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас

В двата морски града в началото на 2022 г. се увеличават и сделките, в Града под тепетата броят им леко намалява

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Полина Стойкова е изпълнителен директор и съсобственик на Bulgarian Properties. Тя има близо 20 години опит в недвижимите имоти. Квалифициран експерт е в областта на имотните анализи и член на RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). Полина е автор на методологията за съставяне на индексите PSPI. Данните от индексите в комбинация със статистиката за цените на реалните сделки на Bulgarian Properties намират различни приложения - за индексна портфейлна преоценка на жилищни активи, автоматизирани оценки и редовни пазарни доклади.

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първите месеци на 2022 г. Новото строителство е най-предпочитано от купувачите. Най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Данните от индексите PSPI, предоставени специално за "Имоти и инвестиции", ясно показват завой в посока ускорено нарастване на цените. А от данните на Агенцията по вписванията се вижда, че това не се е отразило на обемите продажби, които също продължават да нарастват.

Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти е регистриран във Варна - с 35% на годишна база. В Бургас повишението на продажбите е 17%. Единствено в Пловдив е регистриран лек спад с 3%, за който има вероятност да бъде наваксан в следващите месеци.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват. Още миналата година отбелязахме, че Пловдив има потенциал за нарастване на цените в централните и най-скъпи квартали, които бяха под нивата в другите два града. Сега това увеличение е факт - Пловдив премина границата от 900 евро на кв.м и почти успя да догони Варна и Бургас.

Пловдив - пръв по ръст на цените след София, но и по-малко сделки

На старта на 2022 г. средните цени на жилищата в Пловдив преминаха прага от 900 евро на кв.м и с това се приближиха значително до цените във Варна и Бургас.

Годишният темп на нарастване на цените се ускорява от 4-5% през 2021 г. до 9.3% в началото на тази година, като по този показател Градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

Данните показват, че такъв бърз растеж не е имало от 2017-2018 г., когато градът усещаше ефектите от подготовката за Европейска столица на културата.

Може би на това се дължи лекият спад на обемите продажби, отчетени от Агенцията по вписванията (-3% на годишна база). По-скоро обаче това е временен ефект, тъй като доходите на населението продължават да нарастват и достъпността на жилищата се запазва на относително постоянни нива, даже с леко подобрение.

Пловдив вече може да се похвали и с няколко квартала със средни цени над 1000 евро на кв.м. Най-скъпите квартали, чиито цени преминаха тази граница, са "Младежки хълм", "Старият град", "Каменица 1", "Мараша", "Център".

Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", "Беломорски", "Коматевски възел", "Коматево", "Остромила", "Въстанически".

Варна: Вторите най-високи цени след София, рекорден ръст на сделките

Варна е на трето място по ръст на цените в началото на годината след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и започна 2022 г. с увеличение от 6.8%.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата във Варна е 931 евро на кв.м. С това градът изпреварва Бургас и се връща на второ място по цени на жилищата в страната.

Оживление на пазара показва и ръстът с 35% в броя на продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията. Това е най-високият ръст, реализиран от някой от големите градове в началото на тази година, и обещава добро развитие на жилищния пазар и усвояване на наличното предлагане.

Интересното във Варна е, че близо 40% от кварталите в града са с цени над 1000 евро на кв.м, като най-скъпите традиционно са "Морска градина", "Гръцка махала", "Спортна зала", "Общината" и "Централна поща". Но сред останалите квартали има избор от такива с по-достъпни цени. Най-евтино се продават жилищата във "Владислав Варненчик", "Кайсиева градина", "Възраждане" и "Виница".

Данните нa Bulgarian Properties на база реално сключени сделки сочат, че именно към тези квартали с по-ниски цени и налични проекти ново строителство е насочен основният интерес на купувачите.

Бургас: Пазарът се измества към периферията

Цените на жилищата в Бургас нарастват по-слабо, отколкото в останалите големи градове - с едва 2% на годишна база.

Данните от индексите PSPI показват, че през първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 923 евро на кв.м. Така градът губи второто място по жилищни цени и отстъпва леко на Варна.

Тези тенденции обаче получават своето обяснение, когато се разгледа жилищният пазар в Бургас в по-големи детайли и по квартали. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока "Меден рудник", "Славейков" и "Сарафово", тъй като там има терени за ново строителство. В резултат в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното предлагане. То доминира в средната цена на града, занижава нейните стойности и темпа на растеж.

Данните ясно показват, че както във Варна, и в Бургас централните квартали са с цени над 1000 евро на кв.м. В зоните с масово ново строителство квадратният метър е между 600 и 850 евро. Въпреки че цените на жилищата в тези райони нарастват с 13-14% през първото тримесечие на 2022 г., те продължават да са по-ниски. В същото време имат висок дял в общия пазар, което не позволява и на средната цена в града да нараства по-уверено. Това не бива да заблуждава, че цените в Бургас не следват общата тенденция на ускорен темп на растеж.

Положителни тенденции на пазара в Бургас са регистрирани и на база реализирания обем продажби. По данни на Агенцията по вписванията сделките в Бургас нарастват със 17% на годишна база и това е значително над средното за страната, което е 11%.

Все още няма коментари
Нов коментар