🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Никола Стоянов, Luximmo: Българите купуват имоти в чужбина най-често в Гърция, Дубай и Испания

Най-богатите имат интерес към Лазурния бряг, напоследък — и към алпийските курорти, казва основателят и мениджър на агенцията за луксозни имоти пред "Капитал"

По думите на Никола Стоянов повечето от покупките са тип "втори дом"
По думите на Никола Стоянов повечето от покупките са тип "втори дом"
По думите на Никола Стоянов повечето от покупките са тип "втори дом"    ©  Лчен архив
По думите на Никола Стоянов повечето от покупките са тип "втори дом"    ©  Лчен архив
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Дубай и Турция са най-атрактивни в момента. Но единствено в Гърция се купува масово.
  • Испания е все по-предпочитана от заможни български пенсионери за целогодишно пребиваване.
  • Високите такси и комисиони и скъпата поддръжка са основни проблеми пред сделките на сънародници в чужбина

Luximmo е от малкото български агенции за недвижими имоти, за които сериозна част от бизнеса им е свързана с предоставяне на услуги, свързани с покупка или продажба на имоти в чужбина. Става дума за юридически, финансови и данъчни услуги. Компанията, която е създадена през 2007 г., предлага луксозни имоти в България, но има и представителства в Гърция, Дубай и Испания. В тях работят основно български консултанти с опит на локалния пазар. Развива маркетинг и реклама в тази посока. Освен това е представител за България на френската агенция Barnes, която има офиси в над 20 държави по света, в т.ч. Франция, Швейцария, Италия, Великобритания. По линия на това партньорство се предлагат услуги за водещите световни дестинации и най-вече за курортите на Лазурния бряг.

Коя е държавата в чужбина, в която има най-много имоти на българи? Гърция?

- Гърция определено е дестинация номер едно. Основните райони са в Северна Гърция, в т.ч. Халкидки, Кавала, остров Тасос, а отскоро и остров Лимнос, който е популярен сред българските любители на уинд- и кайтсърфа.

А къде зад граница българите купуват най-активно сега?

- Засилва се и Дубай и според мен това ще е следващият голям хит за покупка на нашите сънародници. На трето място е Испания. Има още много други държави, където купуват българите, но не се наблюдават сериозни тенденции и масовост.

Дубай ли е най-атрактивен сега като съотношение на цена и предлагане?

- Дубай и Турция са най-атрактивни в момента.

Дубай е най-новата относително масова тенденция за покупки от българи в чужбина. Активността се засили през 2021 г. и се увеличава още повече през първите месеци на 2022 г. Причините са много. Основните, които може да посочим, са относително изгодните цени и възможности за покупка с кредит от местни банки, развитие на дестинацията като водещ световен център за бизнес и туризъм, благоприятният и топъл климат през зимата.

От 2021 г. определено има индикации за завишен интерес на българи към покупка на ваканционни имоти в Турция във връзка със загубата на стойност на турската лира.

В бъдеще очаквам все по-голям интерес към далечни дестинации като остров Бали и други райони на Азия, които са популярни сред българските туристи.

А Испания ще се оформи като държавата, в която състоятелни българи в пенсионна възраст ще се ориентират към продължително и целогодишно пребиваване - заради климата, манталитета на местните хора, нормалните цени на живот и факта, че това е добре развиваща се държава в Западна Европа.

Испанските недвижими имоти като че ли исторически бяха първите, които бяха активно промотирани на българския пазар - предлагаха ги по системата Timeshare.

- Не ми е известно да има масови Timeshare покупки от българи. Но последните пет години наблюдаваме сериозен интерес и немалко покупки от българи в Испания, най-вече в района на Costa del Sol. Актуални са и някои по-евтини ваканционни (морски) дестинации, както и градските имоти в Барселона и Мадрид.

Като стана дума за градски имоти, Виена ли е европейският град с най-много български покупки на жилища?

- Във Виена имаше относително висока активност през 2007 и 2008 г. После покупките намаляха, тъй като цените в австрийската столица се увеличиха значително през последните години и продължават да растат.

Българите купуват също така в Лондон, Париж, Мадрид заради добрия лайфстайл, за забавления, бизнес и престиж. Бих добавил и някои от големите градове в Швейцария. Цените в тези столици са изключително високи.

Какво наблюдавате в най-високия сегмент от този пазар?

- Топ курортите на Лазурния бряг във Франция са най-желаната дестинация от най-богатите българи. Някои от тях вече притежават сериозни вили и имения там.

През годините някои наши състоятелни сънародници са придобили емблематични имоти на висока стойност също и в Швейцария, езерата на Италия, Монако, както и във водещи европейски столици като Лондон и Париж. Най-новата тенденция сред този клас клиенти е на интерес към имоти в известните алпийски курорти. Там купуват шалета или големи апартаменти.

Как всъщност се развиваше във времето тенденцията на покупки на имоти от българи в чужбина?

- В по-големи обеми такива покупки се наблюдават след 2000 г. Тенденция на масово купуване не се регистрира в никоя държава с изключение на Гърция, и то едва след 2007 г. През годините на финансовата криза 2009 - 2014 г. покупките в Гърция от българи бяха относително по-малко, но след 2015 г. отново имаме големи обеми. В първата година на пандемията сделките относително намаляха, но през 2021 г. интересът се завърна.

Българите в Гърция се интересуват от покупки на вили, апартаменти и парцели за строителство на собствени къщи. Има засилена тенденция и български строителни предприемачи да развиват собствени проекти за ново строителство на ваканционни комплекси с вили или апартаменти, най-вече в района на Халкидики и Северното крайбрежие на Гърция (област Кавала).

В какъв ценови диапазон се движат българските покупки?

- В Гърция се купуват най-вече къщи от 250 хил. до няколко милиона евро. Купуват се и евтини апартаменти в района на Кавала с минимални бюджет 50 - 60 хил. eвро. В Дубай предпочитани са апартаментите - от 150 хил. до 1 млн. евро. В Испания - къщите от 500 хил. евро до няколко милиона. И в Турция - апартаменти от 80 хил. евро до 200 хил. евро, и къщи - от 150 хил. евро до 350 хил. евро.

С какви мотиви българите купуват имоти в чужбина по ваши наблюдения?

- Повечето от покупките са имоти тип "втори дом". Тоест за лична употреба и с цел удоволствие или пребиване през определени месеци от годината. По-малък е броят на имотите, купувани с ваканционна цел. Ползват се за лични цели и по-рядко за наем. Често се държи такъв имот за съхранение на капитала.

Тоест по-малко купуват с инвестиционна цел?

- Купуват също хотели, както и търговски имоти за отдаване под наем. Интересен факт е, че повечето българи, купили хотели в чужбина (с изключение на Гърция), след няколко години решават да ги продадат, защото не могат да се справят с управлението им от дистанция, а опцията за отдаване на хотел под наем чисто като доходност на фона на вложения капитал е по-скоро ниска.

Какво най-често се случва със задграничните имоти с български собственици, след като веднъж бъдат купени?

- Рядко се продават, а ако се продаде имотът, се купува друг по-голям в същата държава.

От какво естество са най-честите проблеми, с който се сблъскват българските купувачи на имоти в чужбина?

- След покупката на имота, ако се налага да се правят ремонти, се сблъскват с неочаквано високи цени на тези услуги, както и дълги срокове на изпълнение, което не са очаквали, сравнявайки с тези услуги в България.

Също често се оплакват от неочаквано високи комисиони на агенциите в някои държави. В Германия например има комисиони до 5.99% без ДДС върху цената на имота, при това официално регламентирани със законови актове.

Проблем са и високите такси за придобиване на имоти - нотариални такси и местни данъци, които често достигат до 10% от цената на имота.

В някои държави като Франция сделките с имоти се точат месеци, докато се финализират.

Често се оплакват и от високи такси за поддръжка на имотите - пет-десет пъти по-високи от тези в България.

Доколко при тези сделки се ползват услугите на агенции за недвижими имоти? И какви - български или се предпочитат местни?

- Имоти в Гърция, Испания, Дубай и Турция се купуват с български агенции, доколкото има такива на нашия пазар. За световните столици прибягват до местни агенции, които работят на тамошните пазари. Като цяло българите предпочитат да купуват в чужбина с агенция с цел сигурност, както и за улеснение, оптимизиране на разходите, а и за да получат финансиране от местна банка. Като цяло действат разумно и рядко рискуват да купуват самостоятелно. При работа с местен, т.е. небългарски, брокер често изпитват недоверие и се оплакват от твърде висока цена на услугата.

Случват ли се грандиозни провали при покупка на имоти в чужбина и от какво естество са те?

- Не съм чувал за грандиозни провали. Като цяло българите са по-скоро доволни от покупките си в чужбина.

Интервюто взе Боряна Генчева

Все още няма коментари
Нов коментар