🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Главболгарстрой" изгради от пустееща фабрика нов технологичен завод

Инж. Петър Петров - ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД

Инж. Петър Петров - ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД
Инж. Петър Петров - ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД
Инж. Петър Петров - ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД
Инж. Петър Петров - ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Инж. Петър Петров е ръководител "Строителни обекти" в "Главболгарстрой" АД. Отговаря за цялата строителна дейност от проектирането до реализирането на строителните проекти. През годините е работил по изпълнението на ключови за "Главболгарстрой" обекти. Бил е ръководител на екипа за "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София"; ръководител на екипа за проектиране на "Транспортен възел Лъвов мост"; ръководител проект "Рехабилитация на настилките на Пристанище Варна Запад" - гр. Девня; ръководител проект "Рехабилитация на железопътната инфраструктура Пловдив - Бургас" и др. Работи в "Главболгарстрой" АД от 2012 г.

Проектът

С тържествена церемония в Ямбол беше открита новата производствена сграда на "Мебели Виденов" - база "Тунджа". Проектът бе изпълнен от "Главболгарстрой" АД. Това ще увеличи производствения капацитет с 30% и ще отвори нови 200 работни места в мебелната компания.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов, областният управител Васил Александров, главният архитект на община Ямбол Константин Якубович.

"Днес искам да поздравя и да изкажа своята искрена и дълбока благодарност към целия екип на "Мебели Виденов" за поредната инвестиция в нашия роден град. Тази инвестиция е пример за всички в България, защото тя е изградена с много високи критерии и на високо технологично европейско ниво. Искам да ви благодаря за грижите, които полагате за вашите служители, за отличните условия на труд, които им осигурявате, и справедливите възнаграждения, защото, както всички знаем, най-важният капитал на една държава, на един град и на всяко предприятие това са хората", каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Събитието беше почетено и от президента на Република България Румен Радев, който изпрати поздравителна нота.

Господин Петров, наскоро приключихте строителството на нова производствена база на "Мебели Виденов" в Ямбол. Разкажете повече за проекта - реконструкция на съществуваща база ли беше или изцяло нов строеж? Какви предизвикателства срещнахте в хода на строителството?

- Сградата е бившата тъкачна фабрика "Тунджа", строена е през 60-те години на миналия век. Фабриката е с площ 155 дка. Застроената площ е в размер на 52 дка. Основно предизвикателство в изпълнението на проекта беше краткият срок за изпълнение на проекта. Когато подписахме договора месец март 2021 г., обектът представляваше една изоставена, полуразрушена фабрика. Стартирахме с укрепване на съществуващата конструкция и нова хидроизолация по покривите. Изградихме нова дъждоотводна канализация. След това направихме нова стоманобетонова настилка. Боядисахме производствените халета и започнахме да монтираме производственото оборудване. Подвързахме всяка една машина със съответните инсталации. В производствените и складовите площи монтирахме 12 хил. осветителни (енергоспестяващи) LED тела. След изграждане на външните площадкови мрежи изградихме вътрешнозаводски пътища с павета за тежко натоварване в размер на 21 хил. квадрати метра.

Какви са основните конкурентни предимства на "Главболгарстрой" като строител в сегмента на индустриалните и логистичните проекти?

- Основното предимство на нашата компания е добрият мениджмънт в управлението на строителните процеси. Това предполага и води до бързо и качествено изпълнение на възложените проекти. Без съмнение голямо богатство са също работниците и служителите на компанията. Те са нашият най-ценен ресурс в стабилната ни и изградена с годините корпоративна структура. Преминаваме през трудностите заедно с отговорния екип от професионалисти.

Имате богат опит във всички направления на сградното и инфраструктурното строителство. Върху какви проекти е фокусът на компанията в момента?

- По мои наблюдения тази година има бум в промишленото производство, като обектите се изграждат основно със сглобяеми стоманобетонни елементи и стоманени конструкции. Затова "Главболгарстрой" започна строителството на нова фабрика за сглобяеми предварително напрегнати стоманобетонни елементи край Пазарджик. Освен това в работата ни с всеки възложител вече проектираме така, че задължително да има възможност за поставяне на фотоволтаични инсталации на покрива, които макар и не в пълен обем все пак намаляват в известна степен разходите за електроенергия.

Как "Главболгарстрой" се справя със сроковете и договорените цени в условията на бързо растяща инфлация и затруднени доставки?

- Ние се справяме с растящата инфлация и сроковете за доставка, като при сключване на договора договаряме единични цени за всички материали за целия проект. Авансираме нашите контрагенти и доставчици и те стават наши партньори в изпълнението на обекта. Инфлация с такива темпове изисква гъвкавост и своевременна реакция на управленско ниво.