Пазарът на къщи около Пловдив набира височина

Цените на имотите в селата около втория по големина град са 800 - 1000 евро на квадрат и са почти колкото за апартаментите в града

Населените места от Родопската яка, чието основно предимство е близостта им до Пловдив, привличат купувачите и с впечатляващата гледка към големия град
Населените места от Родопската яка, чието основно предимство е близостта им до Пловдив, привличат купувачите и с впечатляващата гледка към големия град
Населените места от Родопската яка, чието основно предимство е близостта им до Пловдив, привличат купувачите и с впечатляващата гледка към големия град    ©  Димитър Марков
Населените места от Родопската яка, чието основно предимство е близостта им до Пловдив, привличат купувачите и с впечатляващата гледка към големия град    ©  Димитър Марков
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Цените на къщите в селата около града гонят тези на апартаментите в него, но са близо до пика си.
  • Предпочитани са имотите в селищата по Родопската яка, но търсене има във всички посоки.
  • Купувачите са предимно млади семейства с деца, за които добрата инфраструктура е важна.

Животът в селска къща с двор винаги е имал почитатели. С пандемията броят им се засили, като интересът далеч не утихва заедно с нея. Особено ярка илюстрация на това явление е пазарът на къщи и парцели около Пловдив - вторият по големина град в страната и най-динамично развиващ се индустриален център. Търсенето на крайградски къщи там е отдавна, новото е, че вече нараства и предлагането. Във вилните зони на селата около Пловдив се строят комплекси от къщи и дори блокове. Според имотните агенции цените на имотите в най-близките села гонят и дори се изравняват с тези в града.

За първото тримесечие на 2022 г. средната цена в Града под тепетата е 900 евро на кв.м, докато цените в най-желаните Марково и Белащица са между 800 и 1000 евро на кв.м. Според някои от експертите пикът в търсенето и цените е близо, други очакват те да продължат бавно да растат.

В планината или на нивата

Като най-привлекателни около Пловдив от агенциите за недвижими имоти определят селата от т.нар. Родопска яка. Хит са Белащица, Марково и Браниполе. Интересът към Марково и Белащица е от години и не започва с пандемията, отбелязват от Luximmo, които са специализирани в продажбата на къщи от по-високия сегмент там. "Вследствие на пандемията той се увеличи и сега е насочен към вилните им зони. И понеже имотите в тези дестинации са скъпи, търсенето се разшири и към по-отдалечените селища като Първенец, Извор, Бойково, Храбрино, Дедево, Лилково", казват от пловдивския офис на "Явлена". За "Аркадия" сред най-желаните селища от купувачите наред с Марково и Белащица добавят и Брестник (по пътя за Куклен).

Пазарът първоначално се разви на юг (към Родопската яка), а впоследствие и на север към "полските села, които са с добра инфраструктура", коментират от "Явлена". "Клиентите с по-високи доходи се насочват именно към населените места южно от Пловдив, като основно се търсят къщи и парцели с панорамна гледка към града. А тези с по-нисък бюджет "се ориентират в северна, западна или източна посока в радиус до 20 - 30 км от града. Там основното търсене е за реновирани къщи или за стари къщи, които да бъдат реновирани впоследствие", добавят от "Аркадия". Привлекателните села в тези райони според тях са Труд, Стряма, Кадиево, Брестовица и Рогош.

Купувачите - млади семейства с деца

Купувачите са предимно "млади семейства с деца, които имат по-високи доходи. Предпочитат оживени и добре уредени села. Едни от основните критерии при търсенето са да има бърз транспорт до града, училища, детски градини, магазини, както и села с ниска престъпност", казват от "Аркадия". Близките села около Пловдив са добре населени, с добра инфраструктура. Има ясли, детски градини и училища. В по-отдалечените обаче липсват канализация, редовен градски транспорт, а и улиците не са асфалтирани", добавят от "Явлена". Може би инфраструктурата не успява в пълна степен да отговори на нарасналото търсене, но все още сме далеч от задръстванията, познати в големите градове, допълват картината от Luximmo.

"Младите семейства предпочитат къщи с между 120 кв.м и 180 кв.м РЗП с поне три спални. Голямо предимство е, ако към къщата има двор с квадратура 400 - 600 кв.м. В зависимост от локацията и вида строителство цените се движат в диапазона 800 - 1000 евро на кв.м", казват от "Явлена".

От "Аркадия" отбелязват, че "най-търсени са самостоятелните къщи с двор 400 - 500 кв.м, но и предлагането на такъв тип имоти е силно ограничено. Това от своя страна допринася и за засилено търсене на парцели от около 1 дка с панорама към града". От Luximmo отбелязват, че това търсене е довело до значително увеличение на цената на парцелите, та дори и на земеделските земи в района на община Родопи. "От няколко години говорим, че все още на пазара липсват достатъчно жилища с големи, просторни помещения. Има недостиг на уединени къщи с достатъчно голям (поне 1 дка) самостоятелен двор", казва и Илияна Руменова, регионален мениджър на пловдивския офис на Luximmo.

Цените в комплексите от къщи са близки до пловдивските

От "Явлена" отбелязват, че с отслабването на пандемията интересът към крайградските къщи дори е нараснал. По тяхна информация през 2021 г. "много търсения за тристайни апартаменти в Пловдив бяха пренасочени към селата в радиус 5 - 10 км заради желанието на хората за по-голяма самостоятелност и възможност за уединение".

Две са основните предпоставки, които помагат на купувачите да изберат самостоятелността на къщата с двор на село пред двустайния или тристайния апартамент в жк "Тракия" или кв. "Смирненски" - нарасналото предлагане и ценовите му нива. "Цената на голям имот от порядъка на 120 кв.м в рамките на Пловдив се доближава до тази на къща с малък двор в близките села", казват от "Аркадия". И добавят, че докато ситуацията е такава, интересът на купувачите ще продължи да нараства и те ще се пренасочват към извънградските имоти.

В селата около Пловдив се наблюдава засилено строителство на комплекси от къщи, били то "редови", "калкани" или със самостоятелен двор, уточняват от "Явлена". И наблюденията за "паритет на цените" в града и в селата се отнасят най-вече за тях.

"Цените на редовите къщи с по-малки дворове са по-ниски и те са сравними с двуспален апартамент в града, докато цената на самостоятелните къщи е по-висока", отбелязва Илияна Руменова. "Масовото изграждане на комплекси от къщи започна преди няколко години, а вече се мисли и за жилищни блокове извън Пловдив. В Марково например има няколко малки жилищни блока, които вече са намерили своите нови собственици", казва тя.

От "Аркадия" потвърждават, че "най-продаваните къщи са в затворен тип комплекси - с ограничен достъп на външни лица, с площ от около 120 - 180 кв.м и с малък двор или веранда към тях. Ценовият диапазон в зависимост от района, качеството на използваните материали и типа на комплекса е от 150 хил. евро до 230 хил. евро.

По наблюдения на "Явлена" имотите в комплексите от къщи се продават още на зелено или при акт 14, когато купувачите могат да изтеглят ипотечен кредит. Рядко се случва да останат непродадени къщи на акт 16. "Този тип имоти се кредитират добре от страна на банките", добавят от "Аркадия".

Пазарът върви към пика си

Напоследък имотите поскъпват. Илияна Руменова посочва като основни причини освен увеличаващите се цени на строителните материали и повишаващото се качество и използваните иновации при строителство. При това цените на имотите в Пловдив и тези в Марково и Белащица се развиват по един и същ начин, казва тя. Отбелязва също, че "на база поскъпването на новоизграждащите се обекти се прави опит за увеличение на цените на обекти, построени преди шест-седем и повече години, което е леко спекулативно, защото те не могат да отговорят нито на качеството, нито на визията, нито на последните технологии на пазара".

От "Явлена" коментират, че цените на селските къщи нарастват постепенно вече седем-осем месеца, и прогнозират, че скоро ще достигнат пика си. Това е свързано с очакваните промени в лихвените проценти по ипотечните кредити, с поскъпването на строителните материали и с повишената инфлация. "Пазарът на селски къщи не може да достигне динамиката на пазара на апартаменти в града", казват те и допълват, че в агенцията "80% от сделките са с градски имоти, които остават предпочитани на пазара - както за живеене, така и за инвестиция".

Интересът към извънградски къщи доведе до значително увеличение на цената на парцелите, та дори и на земеделските земи в района на община Родопи, което доказва една стара формула за съотношението цена-търсене.

Илияна Руменова, Luximmo Пловдив
Илияна Руменова, Luximmo Пловдив

Марково - Пловдивският Beverly Hills

Марково още в началото на прехода получава прякора Пловдивският Бевърли хилс заради високите цени на имотите, тузарските къщи, панорамната гледка към големия град и близостта до него и планината. Покрай пандемията и нарасналия интерес към крайградски къщи и дворове селото изживява същински апогей.

Нови 1300 жители

За последните две години населението на Марково е нараснало с 1300 души, като по оценка на кмета Десислава Терзиева сега постоянно живеещите са над 5000 души, а много от тях не са и регистрирани. Според официалната статистика с постоянна регистрация са около 2700 души, а с настояща адресна регистрация - над 3300. "С началото на пандемията и въвеждането на ограничителните мерки само за две седмици през кметството минаха около 900 души, за да се регистрират. Това спомогна много от хората да се регистрират реално там, където живеят", казва Терзиева. Тя е кмет от 2019 г., а от 2020 г. е избрана и за зам.-председател на постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Населението на Марково расте. Ежедневно се започват и нови строежи. Това създаване доста проблеми, които местната администрация и община Родопи трябва да решат.

Десислава Терзиева, кмет на Марково
Десислава Терзиева, кмет на Марково

Комплекси с по 80 - 90 къщи

От началото на 2019 г. до средата на 2022 г. в община Родопи (в която е и Марково) са издадени 671 разрешителни за строеж. През предпандемичната 2019 г. те са 136, а през 2020 г. нарастват до 197, през 2021 г. запазват нивото си до 194. До средата на юли тази година издадените разрешителни са общо 144, като очакванията са за годината броят им да надмине този от предходните.

В района на Марково в момента се строят седем-осем комплекса от къщи. В Markovo Villas park са предвидени 90 къщи, обособени в девет квартала. Инвеститорът "Перформ комерс" смята да финализира проекта в рамките на четири-пет години. Строителството на една къща отнема около четири месеца. Вече има готови с акт 16 и акт 14. Цената на кв. метър е 1250 евро, но включва и целия парцел. При къщите с малко по-големи дворове достига 1300 евро.

В момента се разчиства и заравнява теренът за комплекса от около 80 къщи на инвеститора "ПИМК Билд". Името на комплекса все още не е известно и началото на строителството предстои. По предварителни данни цените на къщите ще се движат между 125 хил. и 190 хил. евро според разгънатата застроена площ.

Комплексът "Естрея Марково" ще включва 11 къщи. Цените сега са от 1000 до 1300 евро на кв.м, като по-скъпи са обектите в напреднал етап на строеж с акт 14. От инвеститора "Фокс Инвестмънт-18" очакват до година и половина комплексът да бъде завършен и да получи акт 16.

Животът в Марково

В Марково има и регистрирани над 300 фирми, и в момента то е номер едно по данъци, които постъпват в община Родопи. Последните години магазините в селото нарастват до пет. Отскоро има аптека и банкомат.

С растящото население идват задълженията и проблемите за селището. Сегашните четири-пет групи в детската градина в Марково се оказват недостатъчни и при последния прием 16 деца от селището остават неприети. Вече има одобрен проект за ново крило за четири групи. То ще е със специализирани кабинети и физкултурен салон, като финансирането от 1.5 млн. лева е от държавния бюджет. В момента се проектира и нова сграда за яслата на детското заведение.

В селото има училище до седми клас с около 160 ученици през учебната 2021-2022 г. През новата те се очаква да достигнат 200 и за първи път ще има две паралелки първи клас. Общо децата под 18 години в Марково са около 750, като тези от осми клас нагоре учат в Пловдив. Самата сграда на училището е прясно ремонтирана и санирана предходната година за около 400 - 450 хил. лв.

В Марково освен това има активен пенсионерски клуб, частна детска градина и филиал на British school Sofia. Има детска площадка, а до края на годината се очаква да бъде построена и втора, а и фитнес на открито, с дарения на жители на селото. Освен това има младежки клуб, в който младежите се срещат, използват дарени компютри, играят настолни игри и билярд.

По инициатива на кмета през 2021 г. е създадено сдружение "Моето село Марково", в което участват коренни жители, новодошлите и бъдещи жители - чиито домове там в момента са в строеж. Целта е да се изгради местна общност, която да е ангажирана с проблемите на селото. До момента са организирани четири акции по почистване на нерегламентирани сметища, като в последната се включват над 200 души. С доброволен труд и дарения е облагородена площадка за отдих край селото и е възстановен параклис в гробищния парк.

Пари за улици и околовръстното

Капиталовите разходи за 2022 г. на община Родопи, предвидени за Марково, са за почти 3 млн. лв. На 1 август започна преасфалтирането и подмяната на бордюрите на главната улица "Захари Стоянов". За тази година са предвидени ремонти на отсечки от още две улици в Марково, както и изграждането на кръгово кръстовище с радиус 25 метра малко след входа на селото. Проектът е за около 600 хил. лв.

Може би най-важният проект за тази година е цялостното изграждане на ул. "Източна", или т.нар. Околовръстно на Марково. Според кмета Терзиева "той е стратегически важен, защото ще изкара основния трафик от центъра на селото" и ще го свърже с нов и развиващ се квартал на изток от пътя, където сега се строят комплексите от къщи. Улицата ще е 1.2 км и изграждането й ще включва също канализация, водопровод, асфалт, бордюри, тротоар, осветление. Проектът е за 1.8 млн. лв., а финансирането е от заем по "Фонд Флаг" на община Родопи.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на канализация. На 29 юли кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви в профила си във Facebook, че от МРРБ и НСОРБ са одобрили над 2.7 млн. лв. за продължение на съществуващия (I) и изграждането на още два колектора (II и III) в селото.

Марково е първенец по данъци, които постъпват в община Родопи.

Десислава Терзиева, кмет на Марково
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 3

    Народа започва да има акъл и да бяга от големите градове, дали далеч, дали в близката далечина.

    Нередност?
  • 2
    eur16327723141078139 avatar :-|
    Веси Паскалева
    • - 2

    Голяма реклама,голямо нещо.
    Къщи в бившите лозя,на полето,"голяма инфраструктура" и т.н.Това,за да се продават имотите ли е?Каква панорамна гледка?Балкан ли гледате,море ли гледате?

    Нередност?
Нов коментар