©  Цветелина Белутова

Софийският "Хилтън" се разширява с нови хотелски стаи на последните два етажа

В момента се строи конферентна зала, залепена към хотела, и места за бар и ресторант. Очакванията са реконструкцията да приключи в края на 2023 г.

   ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Вече една година хотелът се обновява, като очакванията са да е готов през втората половина на 2023 г.
  • Предвидено е техническите помещения да станат хотелски, да има и конферентна зала, места за бар и ресторант
  • Концепцията на собственика е да се направят "съвременни обществени зони", които да позволят провеждането на събития и срещи в интегриран хотелски комплекс

Столичният хотел "Хилтън" на бул. "България" ще се разшири с още два хотелски етажа на мястото на сегашните технически помещения, които се намират най-високо. Сградата е в ремонт от октомври 2021 г., но промените вече се забелязват - под надвесилия се строителен кран си личи конструкцията на бъдещите стаи. Там най-вероятно ще се намира най-високият клас президентски и ВИП апартаменти, за които собствениците - "Галакси инвестмънт груп", говорят в обявлението си от миналата година.

Друга "новост" е остъклената пристройка, залепена към "гърба" на хотела, която ще се използва за конферентна зала.

Централно в момента са разположени още строителни скелета, вероятно във връзка с плановете за обновяването на фоайето и разполагането на бар и ресторант. Реконструкцията на хотела се предвижда да приключи през втората половина на 2023 г., но и сега той продължава да приема посетители.

Разрешението за строеж, с което се позволяват намесите, е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков още през февруари 2021 г., или седем месеца преди да започне строителството. То включва вътрешно преустройство, пристрояване на кафе-ресторанти, зала за събития, козирка и хотелска част, ремонт на покрив и смяна на предназначението на техническите помещения в хотелски.

Още стаи с гледка към планината

"Реновацията на Hilton Sofia включва единствено обновяване, допълване и редизайн на съществуващия обем на хотела. Не е предвидено и не се извършва надстрояване на сградата под каквато и да е форма", казват в отговори до "Капитал" от "Галакси инвестмънт груп". От там обясняват, че компанията "не залага на бетон, а на връзката с парка и природата".

Хотел Hilton Sofia започва да се проектира през 1994 г., като по това време мениджмънтът на веригата решава последните два етажа от сградата да бъдат технически. Там са всички системи на хотела: чилъри, бойлери и друго техническо оборудване.

Собствениците (фирмата "Галакси инвестмънт груп", която придобива хотела през 2016 г.) обаче решават да препроектират етажите за хотелско настаняване като част от реновацията - заради панорамната гледка към планината Витоша и центъра на София. Техническото оборудване, което се е помещавало там, пък ще бъде подменено с енергоефективни решения под земята.

Според публикация в citybuild след обновяването хотелът ще предлага 255 "напълно обновени стаи", като в момента са 245. Това говори, че реалното разширение на хотелската част ще е с десет стаи. От "Галакси инвестмънт груп" не отговориха на въпроса на "Капитал" каква е стойността на инвестицията.

Строителството: с някои перипетии

Концепцията на собственика е да се направят "съвременни обществени зони", които да позволят провеждането на събития и срещи в интегриран хотелски комплекс, който освен стаи предлага и "модерни конферентни зони, новаторски брандове в храненето, ексклузивен бизнес клуб и най-доброто обслужване в София".

Според сайта citybuild са предвидени още и СПА център и бална зала с изглед към парка. Строител е българската "Нивел" със съдружници Силвия Йорданова и Жеко Желев. Строителната компания е правила и друг известен софийски хотел - "Интерконтинентал", става ясно от сайта ѝ.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов (ДБ) обаче сподели, че се е натъкнал на проблеми покрай строежа - контейнери, разположени без разрешително върху общинска част, зелени терени, ползвани за строителен склад, отсъствие на технически ръководител и каквато и да било документация на строежа. "Наложихме им санкции, които те платиха. Впоследствие прибраха строителните отпадъци и изпълниха нашите предписания", каза той за "Капитал".

Проектът за редизайна е на дружеството "Иво Петров архитекти", в чието портфолио влизат предимно производствени и логистични бази, офис сгради, два хотела. Архитект е Цветан Петров.

Собственикът

Софийският обект от веригата беше завършен през 2001 г., като тогава беше сключен 20-годишен договор за ползване с веригата Hilton. Оттогава собствениците на петзвездния хотел се сменят няколко пъти, последният от които беше в края на 2015 г.

Тогава основателите на пловдивската "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров купиха хотела от собственика на БТК Спас Русев през пловдивската фирма "Галакси инвестмънт груп". Цената на сделката не беше обявена, но през 2013 г. Русев придоби хотела срещу 24 млн. евро от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group.

През юни тази година са направени промени в собствеността на "Галакси инвестмънт груп". Антон Щерев и Атанас Петров излизат като съдружници, като собствеността е разделена между две фирми, притежавани от тях двамата. Това са "Солатер" (на Щерев) и "Орбиас" (на Петров).

През 2017 г. Hilton София смени изпълнителния си директор - германецът Кристоф Глазер замени на поста Щефан Райтер. Глазер има 20-годишна кариера в хотелиерството, като последно е директор на Hilton Bonn.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Софийският Hilton беше построен с амбицията да бъде луксозен петзвезден хотел, но реално той не отговаряше на повече от нивото на 3-звезден крайпътен мотел, а стаите бяха обзаведени в стил "късен социализъм Балкантурист". Това показват и коментарите и оценките на гостите на хотела в сайта booking.com. Дано след ремонта хотелът да придобие малко по-съвременен вид отвътре.

    Нередност?
Нов коментар