🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи спад в броя на сделките с имоти от пандемията насам

Покупко-продажбите през третото тримесечие са със 7% по-малко на годишна база, а в София свиването е двойно по-голямо

Третото тримесечие на годината бележи спад със 7% спрямо същия период на 2021 г.
Третото тримесечие на годината бележи спад със 7% спрямо същия период на 2021 г.
Третото тримесечие на годината бележи спад със 7% спрямо същия период на 2021 г.    ©  Цветелина Белутова
Третото тримесечие на годината бележи спад със 7% спрямо същия период на 2021 г.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • В София и Пловдив покупките на жилища намаляват, ръстове има в по-малки селища в периферията.
  • Варна и Бургас са с плюс за деветте месеца, в Несебър пазарът цъфти.
  • Броят на сделките, изповядани от януари до септември, е 12-годишен рекорд.

Активността на пазара на недвижими имоти, която през второто тримесечие на годината се забави на годишна база, през третото прераства в спад в сравнение със същия период на 2021 г. Данните на Агенцията по вписванията за периода юли-септември регистрират 62 459 покупко-продажби на недвижими имоти, което е със 7.23% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, или измерено в сделки - с 4869 по-малко. Данните са за изповядани сделки със сгради, части от сгради и земи. При това спадът е поголовен като от 113 служби по вписванията единствено при 24 се наблюдава ръст, а в четири задържане в броя покупко-продажби. Така и в България видимо се настанява страхът от предстояща глобална рецесия и започналото вдигане на лихви по заемите.

Благодарение на силното начало на годината за деветмесечието имотният пазар все още е над повърхността. Броят на покупко-продажбите е с 1.5% по-висок, отколкото през същия период на 2021 г. За деветте месеца в страната са изповядани 175 262 сделки, което е най-високото ниво за последните 12 години. Другите силни деветмесечия са били през 2021 г. (172 730 покупко-продажби) и през 2015 г. (161 738). В сравнение с полугодието обаче картината показва забавяне - тогава ръстът на годишна база беше над 7%, а за второто тримесечие - около 4.3%.

Двуцифрен спад в София, Бургас, Стара Загора

През третото тримесечие в службите по вписвания в пет от шестте големи града на страната се наблюдава спад над средния от 7%. В София например, където тримесечие по-рано броят на сделките спря да нараства, сега са с 15.23% по-малко. В Пловдив намалението се е задълбочило от 3.8% на 10%, но все пак е по-близо до средното представяне за страната.

Най-добре сред големите градове се движи пазарът във Варна. Там сделките в началото на лятото нарастваха с 10.6%, а сега намаляват с 8.4%. В Бургас ръстът от 10.5% предишното тримесечие се е преобърнал в спад от 14%. А в Стара Загора, където още през май-юли се наблюдаваше минус от 8.9%, сега има спад от 21% - рекорден за шестте големи града. Пазарът в Русе се задържа - спадът през второто тримесечие беше 3%, а през третото е 3.25%.

Измерен в брой изповядани сделки, спадът за София е 1300 покупко-продажби, за Пловдив - 464, за Варна - 359, за Бургас - 350, за Стара Загора - 300, а за Русе - 49.

Рекордни минуси на изповяданите сделки има в по-малки населени места: Ивайловград (-56%), Етрополе (-34%), Малко Търново (-29%), Брезник (-25%) и Първомай (-22%). Там обаче обемите са малки и намалението в сравнение с юли-септември 2021 г. се изразява в по 20-30 сделки.

Изключенията с ръст

Сред службите по вписвания с ръст за третото тримесечие отново се открояват тези по морето - Несебър (21%), Поморие (7%) и Царево (4%). Трудно е да се определи дали това се дължи основно на засиленото търсене на ваканционни жилища, или влияние оказва и недостатъчно проученият засега руско-украински фактор.

В района на зимния курорт Пампорово също има ръст, отразен от службите в Чепеларе (4%) и Смолян (17%). Увеличена активност се наблюдава и в Трявна (29%).

Другите селища с повече покупко-продажби са основно такива в периферията на страната, където, изглежда, имотният бум се е усетил отложено във времето и по-късно ще отшуми. На юг отличници са Свиленград (22%), Момчилград (17%) и Златоград (7%). В северозапада - Видин (14%), Луковит (19%), Белоградчик (5%), Мездра (5%), Трън (49%). На югозапад - Благоевград (2%). А по Дунав и в североизтока се открояват Нови пазар (13%), Бяла и Омуртаг с ръст около 5%. В Генерал Тошево и Дулово броят на сделките се задържа на нивата на миналата година. Това са и земеделски райони, така че няма информация каква част от сделките са с жилища и каква със земеделски земи.

Имотно оживление има и в райони със силно производство като Севлиево (2%) и Пирдоп (4%).

Деветмесечието - все още с ръст

От шестте големи български града единствено службите в двата черноморски завършват деветмесечието с ръст в броя на сделките на годишна база. Във Варна той е 8.8%, а в Бургас - почти 2%. София и Пловдив са със спад от около 3%, Русе стагнира (-0.23%), а Стара Загора се движи с минус от 8%.

На фона ръста от 1.5% на имотния пазар в България за деветмесечието в 16 служби по вписванията са регистрирани двуцифрени увеличения в броя на сделките през периода. Четири от тях са по Черноморието. Сред тях безспорен рекордьор е службата по вписвания в Несебър с ръст 54.5%. Там се изповядват сделките от Равда до Обзор и за деветмесечието те са 7460. Това е четвъртият най-голям брой след София, Пловдив и Варна. С по над 1000 сделки и ръст между 17% и 22% са службите в Балчик, Поморие и Царево.

Сред другите служби с по-значителни като обеми сделки и ръст са Видин (15.6%), Кърджали (13%), Севлиево (15.5%), Смолян (21%).

И за деветмесечието службите по вписвания в малки общини отбелязват най-големите спадове в процентно отношение - Ивайловград (-39%), Никопол (-20%), Костинброд (-17%).

Все още няма коментари
Нов коментар