По италиански: Три тютюневи склада в Пловдив стават жилищен комплекс

"Група Каральо" планира да строи от 2023 г. комплекс с 60 апартамента на терена на бившите складове, които горяха преди седем години, като запази фасадите им

Горелите през 2016 г. сгради ще бъдат превърнати в жилищен комплекс с 60 апартамента
Горелите през 2016 г. сгради ще бъдат превърнати в жилищен комплекс с 60 апартамента
Горелите през 2016 г. сгради ще бъдат превърнати в жилищен комплекс с 60 апартамента    ©  Димитър Марков
Горелите през 2016 г. сгради ще бъдат превърнати в жилищен комплекс с 60 апартамента    ©  Димитър Марков
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Италианските собственици на три от тютюневите складове ще започнат строителството на жилищен комплекс през 2023 г.
  • Строителното разрешение е от април и е за около 20 хил. кв.м апартаменти и офиси, като се запазят оцелелите фасади.
  • Собствениците на имотите ги купуват преди 18 години за 4.7 млн. лева. Складовете горяха през 2016 г. и досега тънеха в разруха.

Двадесети август 2016 г. е черен ден за Пловдив. В пожар, за чието подпалване впоследствие е осъден тогава 44-годишен бездомен, биват запалени общо четири бивши тютюневи склада. Три от сградите са паметници на културата, собственост на италиански граждани. След пожара те укрепват единственото останало от тях - фасадите. Две години по-късно представят проект за жилищен комплекс с разгъната застроена площ (РЗП) около 20 хил. кв.м и три нива подземен паркинг. Реализирането му се забавя поради проточването на съгласувания на проекта с Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата (МК), но през април тази година главният архитект на община Пловдив, арх. Димитър Ахрянов, издава разрешително за строеж. Така ръцете на инвеститорите са развързани и през първата половина на 2023 г. възнамеряват да започнат изпълнението на проекта си.

Бъдещата Tobacco Residence

Основаното през 2004 г. търговско дружество Р.И.П.А. със собственици Рикардо и Паоло Каральо и представител в България бившият италиански консул в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа придобива терена от 2.7 дка и трите сгради върху него чрез две сделки през 2005 г. Покупката на земята от около 1300 кв.м и склада върху него на ул. "Екзарх Йосиф" 13" е извършена през март за над 2.9 млн. лв., като продавачи са осем физически лица. Другият терен от 1400 кв.м с административен адрес на ул. "Капитан Андреев" 2 с двата склада върху него е придобит през юли срещу малко над 1.8 млн. лв. Продавач е "Цигарена фабрика Пловдив", днес "КТ интернешънъл" (бивше "Кингс тобако" - бел. ред.), свързано със собствениците на "Винпром Пещера", Антон Щерев и Атанас Петров.

Първоначално новите собственици предвиждат да построят на мястото на историческите сгради търговски център, но световната финансова криза от 2008 г. осуетява плановете им. Представителят на Р.И.П.А. Маурицио Парусо твърди пред "Капитал", че след пожара от 2016 г. разбират, че сградите са защитени, а през юни 2017 г. ги укрепват по предписание на Министерството на културата и община Пловдив.

През следващата година е представен проект за жилищен комплекс с работно име Tobacco Residence и РЗП около 20 хил. кв.м. Той предвижда реставрация на запазените фасади и адаптирането им към бъдещата жилищна сграда. Изготвен е от арх. Раймондо Флакомио от архитектурно студио "Панидея" и арх. Радка Стефанова, която към днешна дата е главен архитект на община Брезово край Пловдив.

Трите бивши тютюневи склада ще бъдат реконструирани в единна композиция, която ще оформи бъдещата жилищна сграда. Тя ще притежава четири основни стълбища от предвидените четири входа към жилищната част на сградата, а пети вход ще бъде предназначен за автомобилния подстъп към подземен паркинг на три нива за около 120 автомобила.

По оригиналния проект от 20-те години на миналия век, дело на арх. Камен Петков, са били построени четири етажа - партерен и три над него. Съгласуваният с НИНКН проект от 2018 г. предвижда надстрояване с още две нива, които ще са от окачена стъклена конструкция. Тя ще бъде отдръпната навътре от историческите фасади, за да се запази оригиналната визия на сградите, когато бъдат погледнати от улицата. Благодарение на това ще има големи покривни тераси с озеленяване, каквото решение е рядко срещано в града под тепетата и в страната като цяло.

Друг представител на фирмата собственик, Атанас Николов, разказва, че все още не е решено сто процента, но е предвидено партерният етаж да се използва за офиси и/или магазини. Петте етажа нагоре ще бъдат изцяло жилищни с около 60 апартамента, които ще бъдат продадени. За сега не се предвижда отдаване под наем или обособяване на хотелска част.

Освен местата за паркиране в подземните нива ще бъдат обособени технически помещения, както и трафопост, който ще обслужва не само комплекса, но и съседните сгради.

Разрешението за строеж е получено на 7 април тази година след дългогодишна сага по съгласуване с НИНКН на идейния проект, получаване на становища от "Електроразпределение-юг", "ВиК Пловдив", "ЕВН България Топлофикация" и т.н., както и след изготвяне според изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) на комплексен доклад за оценка на съответствието.

В момента се доизяснява концепцията на проекта, а реалните строителни работи се очаква да започнат през 2023 г. На този етап представителите на Р.И.П.А. обясниха, че не могат коментират каква ще бъде инвестицията в комплекса, нито дали финансирането ще бъде със собствени средства или заем.

Какво прави групата от компании

Дейността в България на братята Каральо, собственици на Р.И.П.А., е свързана с изграждането на сградни инсталации - електрически, климатични, вентилация и отопление, ВиК, пожарогасителна и пожароизвестителна, системи за управление на сгради, както и търговия с кабели, електроматериали, електроапаратура, осветителна техника, средства и системи за автоматизация. Сред техните изпълнени проекти са системите във фабриките на "АББ България" в село Стряма край Пловдив и "Биовет" в Пещера, както и на бизнес сграда "Вертиго".

Започват дейността си в страната през 1998 г. с модернизацията на фабриката на "Миролио България" в град Елин Пелин. Към днешна дата българското им дружество "Енерджи-Ка" има три бази - в Пловдив, София и Сливен.

Според Търговския регистър негов действителен собственик е Рикардо Каральо, а за 2021 г. то е с приходи над 11.4 млн. лв. и печалба малко над 1.4 млн. С групата е свързано и дружеството "Електро плюс", което за 2021 г. е с печалба 2.4 млн. лв. при приходи над 23.1 млн.

В световен мащаб "Група Каральо" оперира още в Италия, където е основана през 1970 г., Канада, Мексико и Бразилия, като служителите ѝ са около 1200. В България те са между 150 и 200, като са работили и по проекти в различни точки по света, включително за изграждането на инсталациите на десет метростанции в датската столица Копенхаген.

Тютюневият град

През 20-те и 30-те години на миналия век карето между улиците "Иван Вазов", "Авксентий Велешки" и булевард "Христо Ботев" се оформя като истинско тютюнево градче с над 30 четири-пететажни масивни сгради, използвани за тютюневи складове. Такива има и в зоните около близките булеварди "Руски" и "Васил Априлов" и улиците "Любен Каравелов", "Филип Македонски" и "Кавала".

До края на Втората световна война различните тютюнопреработващи фабрики в Пловдив са над 100. След 1947 г. сградите и оборудването в тях са национализирани и е създадена държавната "Булгартабак". През 1993 г. тя става холдинг с няколко акционерни дружества. След това започва разпродаване на сградите в историческата зона на града под тепетата, като много от тях са разрушени.

В по-близкото минало има няколко казуса с бивши тютюневи складове. Първо през март 2016 г. собствениците на сграда на ул. "Одрин" 8 започват събарянето ѝ, което впоследствие е спряно от жива верига на граждани. След това институциите се задействат и е образувано съдебно производство, което в крайна сметка завършва през 2022 г. с оправдателна присъда.

Отново през 2016 г., но през август, огромен пожар опустошава четири от най-запазените и красиви сгради в зоната. Останалото от тях са фасадите, а за пожара е осъден бездомникът Любомир Данчев, който обитава склада, от който се разпространява огънят. Към днешна дата той е на свобода след излежаване на четиригодишната си присъда.

Отново през август, но тази година, започва разрушаването на склад, намиращ се на бул. "Христо Ботев" 51. Собствениците и общината твърдят, че всичко е законно, а служебният министър на културата и НИНКН, че събарянето е трябвало да бъде съгласувано с тях.

Дни след първия склад започва разрушаването на втори със собственик дружество от групата на "Винпром Пещера". Складът е сред тези, горели през 2016 г.

Макар и по-голямата част от сградите са оставени да се рушат, има и реновирани. Такава е сградата на бул. "Христо Ботев" 49, притежание на "Кепитъл холдинг груп" и открита след реставрация през 2009 г. Те са собственици и на съборения склад на номер 51. Тяхна е и реновираната сграда на фитнес клуб "Пулс" отново на бул. "Христо Ботев".

Пример за възстановен и живеещ нов живот бивш склад е и сградата на фитнес център "Тотал спорт", която през 2003 г. е открита. При пожара през 2016 г. покривът на същата е засегнат, но по-късно възстановен.

Сградата на Националния осигурителен институт (НОИ) на ул. "Любен Каравелов" 5, сградата на частна болница "Медлайн", сградата на "Местни данъци и такси" на ул. "Радецки" 18, че дори и днешния Етнографски музей (Куюмджиевата къща) са само част от примерите за запазени сгради, в които някога е осъществявана дейност с тютюнопреработващата индустрия в града под тепетата.
Все още няма коментари
Нов коментар