🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С визия за енергийното бъдеще

"Главболгарстрой" започва работа по газохранилището "Чирен"

С визия за енергийното бъдеще
С визия за енергийното бъдеще
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Главболгарстрой" започва работа по поредния си мащабен проект - разширението на капацитета на газовото хранилище в Чирен и по-конкретно неговата надземна част. За целта в края на януари бе подписан договор за изграждането на модерна компресорна и газоизмервателна станция за разширение на капацитета на газохранилището.

В проекта си за наземната част строителите ще имат възможността да работят по сложните инженерни съоръжения на инсталацията за осушаване на газа с триетилен гликол, през която той преминава в режим на добив, и тази за добавяне на метанол в състава на газа преди нагнетяването му в хранилището.

Реализацията на проекта ще позволи на съоръжението да работи в реверсивен режим, за да може да се реагира при необходимост. Нещо, което в момента не е възможно.

Партньори в проекта

За доставките на високотехнологично оборудване спрямо най-новите технологии в сферата ГБС ще разчита на дългогодишните си партньори от "Солар търбайнс Юръп" и "Ханиуел". "Солар търбайнс" ще предостави нискоемисионните газотурбокомпресорни агрегати, необходими за нуждите на обекта, а "Ханиуел" ще отговаря за доставката и изграждането на система за автоматично управление на хранилището.

Срокът за изпълнение е 600 дни след подписването на договорите, което означава края на 2024 г. Газовото хранилище прави страната ни единствената държава на Балканите (заедно с Хърватия), която има капацитета да съхранява природен газ, който може да се използва при необходимост. А опитът и експертизата на "Главболгарстрой", която има над 25 години опит в изграждането на енергийната инфраструктура на страната, ще допринесат това да се случи качествено и в срок.

Ролята на проекта за България и ЕС

Ключовата роля на проекта бе подчертана и от председателя на Международния консултативен съвет на "Главболгарстрой" Гюнтер Ферхойген, според когото разширението на "Чирен" е важно не само за България или региона, но и за целия ЕС. "Подобно газохранилище е от икономическо, социално и политическо значение, както и има огромно значение за опазване на околната среда. Без енергия не можем да съществуваме, това е жизнената сила в нашата среда, затова трябва да подсигурим сигурността на доставките, а днес енергията и газът се използват също и за политическо оръжие", отбеляза той. И добави - за да се намали това явление, е необходима по-добра взаимосвързаност, а това ще се постигне именно с газохранилището и съхранението на газ. "Независимо дали ни харесва или не, през следващите 2-3 десетилетия газът ще бъде незаменим. Така че не можем да гарантираме прехода към възобновяеми източници, без да минем през газ. Разбира се, възможно е, но би предизвикало екологична катастрофа. Точно затова ЕК, в която аз участвах, подпомага толкова много подобни проекти", изтъкна Ферхойген.

Как работи газовото хранилище

Накратко - хранилището в Чирен работи в два режима - режим на добив (обикновено през зимните месеци) и режим на нагнетяване (през летните месеци).

Преди да бъде насочен към съответните подземни сондажи, постъпващият в хранилището газ в режим на нагнетяване преминава през технологични процеси на филтриране, търговско мерене, повишаване на налягането (с помощта на газотурбокомпресорни агрегати) и охлаждане, обясняват експертите на "Главболгарстрой".

Агрегатите повишават налягането на газа от 37 бара при захранване от магистралния газопровод (т.нар. вътрешен пръстен на България) и 50 бара при захранване от "Балкански поток" до необходимото налягане от 150 бара, което ще постигне и крайната цел на проекта.

При режим на добив газът се добива от хранилището (земните пластове) под високо налягане, но с множество примеси и значително съдържание на вода в състава. Ето защо, за да достигне необходимите качествени параметри, преминава през сепариране (филтриране), дроселиране (понижаване на налягането), подгряване, осушаване. Следва търговско мерене, а оттам газът напуска хранилището в две направление - към вътрешния пръстен на страната или към "Балкански поток".

Хранилището в Чирен е важно не само за страната, но и за Европа



С какво проектът "Чирен" е по-различен, какви фактори влияят на строителството и трябва ли специфичен подход в разширяването на газохранилището разказва инж. Константин Кисев, изпълнителен директор и зам.-председател на УС на "Главболгарстрой" АД, отговорен за изпълнението на най-новия газов обект на компанията. Инж. Кисев координира екипите, ангажирани с доставките на технологично оборудване, строително-монтажните дейности до въвеждането на проектите в експлоатация.

Инж. Кисев, с какво е по-различен проектът, свързан с разширението на надземната част на газохранилището "Чирен"?

- Газохранилището в Чирен представлява една газоизмервателна станция и една компресорна станция в периода на нагнетяване, а "Главболгарстрой" има сериозен опит в изграждането на подобни съоръжения. Тук по-различното е, че след периода на нагнетяване следва период на добив. Газът се добива с високо налягане, повишена влажност и механични примеси, което налага той да премине през филтриране, подгряване, редуциране на налягането, осушаване и едва тогава се измерва и подава към газопреносната мрежа. Освен това "Чирен" е и единственото газохранилище в България, обект с голямо значение не само за страната, но и за Европа. Именно тези технически, а и стратегически специфики правят "Чирен" по-сложен и по-важен обект в сравнение с други компресорни станции, които сме изпълнявали.



Кое е най-голямото предизвикателство за вас от експертна гледна точка? Изисква ли се специфичен подход при работата по такива големи проекти?

- Екипът ни може да се похвали с изпълнени немалко проекти от газовата инфраструктура на България и в този ред на мисли няма нещо, което да ни изненада. Паралелно със завършените и текущи изпълнявани линейни проекти (газопроводи) за тези години построихме две нови компресорни станции и завършихме модернизацията на още 4 съществуващи, като общият брой на инсталираните газотурбокомпресорни агрегати е 17, без да броим предстоящия монтаж на 4-те в ПГХ "Чирен". Изградихме и въведохме в експлоатация и газоизмервателна станция клас 1 на територията на страната. При този конкретен проект ключови са планирането и правилната координация на екипите.

Проектът е мащабен, а трябва да се изпълни в относително кратки срокове, какви са очакванията ви?

- Да, доколкото може да бъде ориентир за мащаба, площта на строителната площадка е 66 декара, като очаквам в определени пикови моменти от строителството на площадката да има над 250 работници и ръководен персонал (инженери, монтажници, заварчици, строителни работници и други). Имаме отговорността не само да доставим, а и да монтираме стотици тонове оборудване, няколко хиляди спирателни и регулиращи крана, да инсталираме километри тръбопроводи, да изпитаме оборудването с налягане от 200 бара, да положим километри електрически и инструментални кабели, да монтираме стотици измервателни прибори, да отлеем хиляди кубика бетон, като с това проектът не приключва, за финал предстои и най-отговорната дейност - оживяване на оборудване - да накараш всичко това да заработи заедно е едно истинско предизвикателство.

С оглед на краткия срок планираме паралелно изпълнение на основните дейности. Докато на площадката се изпълнява част конструктивна, архитектурна и геодезическа, ще подготвяме тръбните заготовки (изометрии) в база, което означава разкрояване и заваряване на тръби и фитинги, NDT контрол, бластиране, грундиране и боядисване на заготовките и последващо транспортиране към площадката за монтаж. Това значително ще редуцира времето за изпълнение на проекта.



Влияе ли международната обстановка при изпълнението на подобен мащабен проект?

- Нарушените веригите на доставки в сложната икономическа и политическа обстановка, в която се намираме, се отразяват и на нас. Ако например срокът за снабдяване с шевни и безшевни "черни" тръби преди беше 3 месеца, сега той е 6, сроковете за спирателните кранове и основното оборудване са още по-тежка тема, тоест предизвикателствата по-скоро са свързани с международната обстановка, отколкото със самото строителство.

Независимо от външните фактори екипът ни се справя, вярвам, на изключително високо ниво благодарение на опита си и надеждните партньорства с европейски и американски производители, които сме изградили през годините.

Очакванията от нас като една от най-опитните български компании в строителството на енергийна инфраструктура са големи и аз вярвам, че ги оправдаваме с реализацията на всеки от нашите проекти. Експертност, планиране, отговорност и прецизност - комбинацията на тези четири понятия е ключът към добре свършената работа.