🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близкият до "Химимпорт" собственик на къмпинг "Градина" купи и хотел в съседство

Продажбата на "Блек сий стар" в Черноморец е за 5.15 млн. евро. Чрез нея продавачът "Сиенит" погасява задължения по кредит от ББР от 2016 г.

Апартхотелът е завършен през 2012 г. и разполага с над 150 апартамента и студиа
Апартхотелът е завършен през 2012 г. и разполага с над 150 апартамента и студиа
Апартхотелът е завършен през 2012 г. и разполага с над 150 апартамента и студиа    ©  www.sienit.com
Апартхотелът е завършен през 2012 г. и разполага с над 150 апартамента и студиа    ©  www.sienit.com
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Собственикът на къмпинг "Градина", индиректно свързван с "Химимпорт", купи и хотел в съседство.
  • Продажбата на "Блек сий стар" в Черноморец е за 1 евро, но включва и поемане на 5.15 млн. евро дългове.
  • Чрез сделката продавачът - строителната група "Сиенит", погасява задължения по кредит от ББР от 2016 г.

Имаш хотел с доста дългове, с бизнес, ударен от ковид, почти неизменно е на загуба, а и лихвите започват да се вдигат. Искаш да се отървеш, но на кого да продадеш? Първата логична стъпка може би е да попиташ съседите дали някой не го иска.

Вероятно така е протекла продажбата на комплекса "Блек сий стар" в Черноморец миналото лято. Справка в Търговския регистър показва, че през юли 2022 г. пловдивският строител "Сиенит" е прехвърлил участието си в дружеството-инвеститор в комплекса "Стар мил" (и все още собственик на към 60% от апартаментите, на няколко ателиета и магазини) срещу 1 евро.

Купувач е "БСПФ проджект 1", което притежава и стопанисва намиращия се в съседство къмпинг "Градина". То е собственост на регистрирания на остров Ман фонд Black Sea Property (BSP), листван на алтернативния борсов оператор Aquis, но реалният контрол се свързва индиректно със собствениците на групата "Химимпорт".

И както подобава на подобна сделка, цената всъщност не е символична, а според отчетите на BSP е 5.15 млн. евро, тъй като включва и поемане, и рефинансиране на дългове. Според финансовия отчет на "Стар мил" за 2021 г. то има 15.8 млн. лева задължения към предприятия от групата. А тя на свой ред има да връща кредит, отпуснат от ББР през 2016 г., като банката е сред кредиторите на "Стар мил" и има вписани в нейна полза ипотеки още от 2006 г.

И купувачът, и продавачът отказаха коментар по сделката. От групата "Химимпорт" освен това отрекоха да имат връзка с "БСПФ проджект 1".

Апарт хотелът "Блек сий стар"

"Блек сий стар" е разположен върху почти 11 дка до стария път, който преминава покрай плажа на къмпинг "Градина" и съвсем близо до морето. По същество е апарт хотел със 157 апартамента, собствен басейн с плаж и СПА център. Строен е от "Сиенит" и е завършен през 2012 г. "По-точно става дума за ваканционен комплекс", казва Румяна Георгиева от агенцията за недвижими имоти "Инфомакс", на чиито сайт е поместена информация за него.

От Имотния регистър става ясно, че година след построяването, през 2013 г., 28 апартамента са продадени. С част от апартаментите са компенсирани собствениците на терена за учреденото право на строеж върху него. Така за "Сиенит" остават между 83 и 90 апартамента според различни справки.

Допреди сделката частта на строителната компания, а вероятно и на собствениците на земята, е била дадена за управление на фасилити дружеството "Хом кеър хотелс". От там обясниха, че вече не обслужват комплекса. В регистъра на местата за настаняване информацията все още не е актуализирана. Там като собственик продължава да фигурира "Сиенит холдинг", а като стопанисващо дружество - "Хом кеър хотелс". А броят на предлаганите апартаменти е бил 133 за 294 души.

По думите на Георгиева, апарт хотелът не работи като такъв от началото на пандемията. В платформи като Booking са налични единични апартаменти от комплекса, но се предлагат от частни собственици.

Купувачът и връзките му с "Химимпорт"

През юли 2022 г. като собственик на "Стар мил" в търговския регистър фигурира "БСПФ проджект 1" - дружество на листвания в Лондон фонд Black Sea Property. През октомври 2017 г. чрез дъщерното си "БСПФ България" фондът придоби някогашната централа на ТБ "Биохим" на ъгъла на ул. "Раковска" и ул. "Иван Вазов" в София от Уникредит Булбанк срещу 10.5 млн. евро. В началото на 2018 г. стана ясно, че "БСПФ проджект 1" ще вложи до 3.5 млн. евро, за да придобие къмпинг "Градина" до Созопол, за който и до този момент се знаеше, че е контролиран от дружества, косвено свързвани с "Химимпорт". Притежава и земи в с. Бяла до Обзор, където намерението е също да изгради луксозен къмпинг.

Най-големите акционери в BSP са две дружества, листвани на българската борса - "Нео Лондон капитал" с 28.4% дял и "Феникс капитал холдинг" (през дъщерното си кипърско дружество Mamferay Holdings) с 24.8%. Тъй като те са публични компании, няма изискване да се разкрива действителен собственик.

Мажоритарен акционер във "Феникс капитал холдинг" е Lorraine Marketing Services Limited, от Обединените арабски емирства със собственик Костас Андреас Йоану, а "Нео Лондон капитал" има по-разпръсната структура без акционер с над 25%. Но и в двете големи миноритарни пакети държат пенсионните фондове на "Съгласие" и "ЦКБ Сила", които са от орбитата на групата "Химимпорт" на Иво Каменов и Марин Митев. Холдингът "няма нищо общо с покупко-продажбата на този имот", казаха от "Химимпорт" в писмен отговор до "Капитал".

От разкритата информация от BSP става ясно, че покупката се финансира с 4.2 млн. евро заем от БАКБ и около 1 млн. евро собствени средства. Най-голям кредитор на фонда обаче е банката от групата "Химимпорт" ЦКБ с 9.2 млн. евро, а има и 7.4 млн. евро дълг към Уникредит Булбанк. Той е още от придобиването на софийската сграда, като до 2021 г. постепенно се изплаща, но тогава са договорени още 2.3 млн. евро за течащата и в момента модернизация и реконструкция. Също така от отчета е видно и че BSP е във финансови взаимоотношения със "Сиенит" още от 2020 г. покрай сделка за дял в друг неин проект - "Търговски парк Крайморие".

Продавачът и връзките му с ББР

"Стар мил" е регистрирано още през 1995 г. с предмет на дейност строителство. От самото начало съдружници в него са Валентин Кънчев, един от създателите на "Сиенит" (после и самото "Сиенит") и Валентин Съйков, бивш издател на вестник "Имоти". Съйков се оттегля през септември 2018 г. Той прехвърля дела си от 34%, а "Сиенит холдинг" - своя от 66%, на "Сиенит строителна група".

През последните 10 години финансови резултати на "Стар мил" не са особено впечатляващи. Приходите на дружеството варират от едва 12 хил. до 3.1 млн. лв. (през 2013 г., когато са продавани апартаменти), а завършва на печалба единствено през 2018 г. (през която Съйков се оттегля) - 329 хил. лева.

Още от 2006 г. то ползва кредити от ББР (тогава Насърчителна банка), "Биохим" и "Пиреос", за да финансира строителството на няколко свои софийски проекта. През 2007 г. собствениците на терена за хотела в Черноморец учредяват на "Стар мил" право на строеж, а през май 2008 г. дружеството тегли кредит от ББР, като в следващите години има и още заеми и ипотеки в полза на държавната банка. Най-голямата - за над 7.8 млн. лева, е заличена окончателно едва през март 2022 г.

В периода 2014-2016 г. върху имотите на "Стар мил" - в Черноморец и върху имоти в Банско са налагани различни възбрани от поне двама частни съдебни изпълнители. Най-вероятно са следствие от това, че след кризата 2009 г. и последващия срив на имотния пазар "Сиенит", както и повечето строителни компании, срещат затруднения.

През 2016 г. строителната група е в особено труден период. Наложен ѝ е запор заради данъчни задължения, който блокира работата по вече задвижени проекти с инвеститори. Тогава ББР отпуска на дългогодишния си клиент спасителен кредит от 16.5 млн. евро. Условията му са пазарни - лихвата е сбор от 3-месечния Euribor + 6.5%. В този период банката кредитира и множество други закъсали строителни фирми, като немалко от тях са пряко или косвено свързани с политици като Делян Пеевски и Георги Гергов. И този кредит се коментира като щастливо бизнес изключение от въпросната тенденция.

Две години по-късно, през октомври 2018 г., като обезпечение по същия кредит в полза на ББР е заложено и дружеството "Стар мил", като са ипотекирани и апартаментите му в "Блек сий стар". Като длъжници са записани "Сиенит строителна група", "Сиенит инвест", Пламен Панчев и Валентин Кънчев. Декларираният материален интерес е за малко над 20 млн. лева. Тази ипотека е заличена изцяло през август 2022 г., след продажбата на "Стар мил". В Търговския регистър залогът на "Сиенит строителна група" по кредита все още не е заличен.

Историята с къмпинг "Градина"

Най-големият в България къмпинг - "Градина", беше приватизиран през 2000 г. от контролираната от Николай Банев "Хелио тур-с". Заради ненапълно платена цена и глоби Агенцията за приватизация завежда дело, което печели финално през 2012 г. и продава къмпинга чрез съдебен изпълнител. Купувач е близкият до "Химимпорт" "Холдинг Нов век" срещу 1.7 млн. лв. В края на 2013 г. къмпингът е прехвърлен на "Сънрайз клуб", което от 2009 г. е наемател на едноименния ваканционен комплекс, собственост на "Болкан енд сий" АДСИЦ. Цената на сделката е 5 млн. лв. и е финансирана с десетгодишен кредит от ЦКБ при 5% лихва. В добавка банката отпуска на "Сънрайз клуб" и овърдрафт за оборотни средства с лимит до 16.8 млн. лв. А двете дружества са заложени в банката, като са оценени на 1.2 млн. лв. ("Сънрайз") и 3.36 млн. лв. ("Градина"). През януари 2018 г. "БСПФ проджект 1" придобива от "Сънрайз клуб" 100% от дяловете в "Къмпинг Градина", което към днешна дата носи името "Къмпинг Южен бряг". В активите на дружеството има земи, сгради и плажна концесия.

Към началото на текста
"Сиенит"

В "Сиенит строителна група" основен акционер е "Сиенит инвест" (99.41%), като малък дял има и "Екоенерджи дивелъпмънт"(0.59%). Според финансовия отчет за 2021 г. дружеството има приходи от 19.5 млн. лева при 24.8 млн. лева предишната година. Текущата му печалба е 17 хил. лева. Общо задълженията ѝ са 37.4 млн. лева, от които почти 27 млн. лева към финансови предприятия - 15.7 млн. лева от тях краткосрочни и 11.3 млн. лева със срок повече от една година.

Дружествата са част от групата "Сиенит холдинг" с акционери Пламен Панчев и Валентин Кънчев. Пловдивската компания води началото си през 1994 г., като в самото начало се занимава с жилищно строителство. После работи по инвестиции в индустриални площи на компании като "Фереро", "Миролио", "Либхер" и "Сокотаб". След 2003 г. строителните услуги се разделят в отделни компании и сформират групата "Сиенит холдинг". Тя създава и постепенно развива първите в страната индустриални зони - "Марица" край пловдивското село Радиново и "Раковски" край село Стряма. През 2013 г. официално дава старт на "Тракия икономическа зона". "Сиенит" е участвала в изграждането на магистралите "Тракия" и "Марица", станции от метрото в София и в строителството на "Терминал 2" на летище София. Преди години групата изгради и соларен парк - в село Караджалово край Първомай.

Консолидираните приходи на "Сиенит холдинг" за 2021 г. са в размер на 44.9 млн. лева, а печалбата й - 297 хил. лева. Предходната година приходите са 63 млн. лева, а печалбата - 11.8 млн. лева.

Към началото на текста
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mminchev avatar :-?
    Милен Минчев
    • + 2

    От архитектурна и дизайнерска гледна точка ми е интересно как и дали ще се опитат да впишат хотела към къмпинга - защото "Градина" в момента е като извадена от книжка на изд.Taschen за съвременни концепции, а хотелът, поне на снимките, хич не ми е толкова готин...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Прилича на затвор, а не на хотел. Но такъв е "изтънченият" вкус на мутрите.

    Нередност?
  • 3
    srz581163270 avatar :-@
    James Millere
    • + 1

    I read your post. It is very informative and helpful to me. I admire the message valuable information you provided in your article. You can also visit- [CCSP Training](https://www.igmguru.com/course/ccsp-isc2-certification-training/ )

    Нередност?
Нов коментар