🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шведската икономика се забавя заради срив в пазара на имотите

Kроната достигна най-ниската си стойност спрямо еврото от 2009 г. насам

Ерик Тедейн и водената от него Riksbank са изправени пред трудно решение относно лихвените проценти на заседанието си в четвъртък
Ерик Тедейн и водената от него Riksbank са изправени пред трудно решение относно лихвените проценти на заседанието си в четвъртък
Ерик Тедейн и водената от него Riksbank са изправени пред трудно решение относно лихвените проценти на заседанието си в четвъртък    ©  Reuters
Ерик Тедейн и водената от него Riksbank са изправени пред трудно решение относно лихвените проценти на заседанието си в четвъртък    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Цените на недвижимите имоти падат след десет години на повишаване
  • Кроната се срина до най-ниската си стойност спрямо еврото от 2009 г. насам
  • Шведската икономика се е свила с 0.6% през последното тримесечие на миналата година

Шведската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства, след като пазарът на недвижими имоти в страната рухва. Това се случва след 10 години, в които цените постепенно се повишаваха и активността беше висока. Търсенето на собственост нарасна особено по време на пандемията, когато работата от дома и домашните ваканции подтикнаха хората да увеличат размера на жилищата си. Тази активност беше финансирана с ниски лихви по заемите, което увеличи задлъжнялостта на домакинствата, но днес затягането на монетарните политики се обръща срещу тях.

Средно цените на жилищата се бяха увеличили до 30% в сравнение с нивото преди пандемията от януари 2020 г., сочат данни на Nordea Bank. Това се дължи на факта че централната банка Riksbank започна да купува ипотечни облигации в опит да намали лихвите, но добави нов стимул на вече горещия пазар на жилища.

Този цикъл обаче като че ли вече приключи. Цените на недвижими имоти падат драстично - най-големия спад от 90-те на миналия век, а инфлацията е над 12%, също рекорд от 30 години. "Към ноември 2022 г. цените в национален мащаб в Швеция са паднали 13% от върха им през февруари. Това е най-големият спад на жилищния пазар, тъй като през деветдесетте години имахме голяма икономическа криза", заяви пред CNBC Густав Хелгесън, анализатор в Nordea.

Строителите предупреждават, че по-високите цени на енергията и повишаването на лихвените проценти възпират купувачите, а Международният валутен фонд препоръча Швеция да създаде още банкови буфери, заради зависимостта на сектора на недвижимите имоти от пазарното финансиране.

По данни на Bloomberg дългът на домакинствата през 2022 г. е бил 200% от разполагаемия им доход. Нива, които растяха благодарение на нулевите лихви през последните 7 години и половина.

Наред с Финландия и Португалия, ипотеките в Швеция имат най-кратката продължителност сред европейските страни, а около 60% от заемите са със срочност под година, докато повече от половината от заемите на страната са в променливи лихви и усовия, сочат данни на ING, цитирани от Bloomberg. Това ги прави много уязвими от промените в монетарната политика.

Като допълнение, но и следствие от имотната криза, е сривът на шведската крона. Тя потъна с 0.6% до 11.4434 за едно евро в понеделник - най-слабото ниво от март 2009 г. Въпреки че по-късно валутата прехвърли спада, тя все още е изгубила почти 8% от стойността си през последните 12 месеца. Високите нива на дълг на домакинствата, потопените цени на жилищата и нарастващите фалити реално изключват скандинавската валута от възстановяването, наблюдавано при еврото и лирата, пише Bloomberg.

Riksbank е в задънена улица

Тази комбинация от фактори поставя Riksbank в изключително сложна позиция. Евентуално допълнително увеличаване на лихвените проценти рискува да насочи икономиката към рецесия, докато по-малко агресивните действия може да не спрат нарастването на инфлацията.

Бордът на финансовата институция ще проведе заседание в четвъртък, като ясни очаквания относно посоката на действия все още няма. През ноември, когато беше последното заседание на банката, прогнозите бяха, че се очаква повишаване от 25 базисни пункта, като дори то трябваше да бъде последно. Но оттогава Европейската централна банка (ЕЦБ) стана още по-скептична, а и икономическите фактори се промениха. Брутният вътрешен продукт на скандинавската държава се е свил 0.6% през последните три месеца на годината, показват данните на Националната статистика на Швеция (SCB).

Riksbank предприе доста агресивен подход през 2022 г., като лихвените проценти достигнаха най-високите си стойности от 2009 г. насам - 2.5%. През миналия февруари централната банка сигнализира, че процентът на лихвата ще остане непроменен - нула, и прогнозира евентуално увеличение за втората половина на 2024 г. Но на следващото заседание, три месеца по-късно, процентът беше повишен до 0.25%. "Мисля, че на домакинства им е много трудно да се адаптират към тази промяна", каза Хелгесън пред CNBC. Повишаването продължи през 2022 г. - от 0.25% до 0.75% през юли, до 1.75% през септември и 2.5% през ноември.

Всичко това предполага, че Riksbank ще увеличи лихвените си проценти с 50 процентни пункта тази седмица, като това няма да бъде и последния подобен ход, смятат анализаторите на ING Джеймс Смит и Франческо Песоле. В своя бележка те също изтъкват и това, че пазарът на работни места също е исторически стегнат, а работодатели и служители в момента са в преговори за повишаване на заплатите.

С повишаване на лихвите Nordea Bank очаква спад в цените на имотите с 20% от последния им връх. Швеция не е единствената държава в ЕС, която страда от имотен срив - експерти очакват в Германия да има спад на цените между 20 и 25%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 3

    Това трябва да е силна сигнална лампа за всички купувачи на жилища в България .САЩ,Швеция ,Канада,дори и Германия ,в цял свят надутите до пръсване жилищни пазари един по един сдават багажа ,докато в България определени медии продължават престъпно да лъжат хората ,да ги манипулират да теклят кредити и да се заробват с имоти на цни които са двойно и тройно надути .

    Нередност?
Нов коментар