Увеличават се очакванията за по-голям спад на цените на жилищата в света

Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари ще бъдат най-силно засегнати, показва проучване на Reuters

Въпреки тази тенденция недвижимите имоти ще останат значително над тази преди началото на пандемията
Въпреки тази тенденция недвижимите имоти ще останат значително над тази преди началото на пандемията
Въпреки тази тенденция недвижимите имоти ще останат значително над тази преди началото на пандемията    ©  Reuters
Въпреки тази тенденция недвижимите имоти ще останат значително над тази преди началото на пандемията    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Нарастват очакванията за продължаване на спада на цените на жилищата в света. Това показват резултатите от анкета на Reuters сред анализатори на имотния пазар, проведена в периода от 15 февруари до 8 март. Важно уточнение е, че тя е проведена, преди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да заяви миналата седмица, че американската централна банка е готова да повиши основния лихвен процент с повече от очакваното и тя ще остане висока по-дълго, отколкото се очакваше досега. Това изявление ще доведе до ускоряване на понижението на цените допълнително, като най-силно то ще се усети в Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари.

Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити, след като централните банки покачиха лихвите в опит да ограничат инфлацията, и историческият бум на цените на жилищата по време на пандемията от COVID направиха закупуването на жилища значително по-трудно за хора, които го правят за първи път. Това от своя страна повиши рязко наемите на повечето пазари, което остави общата цена на жилищата много по-висока спрямо последните няколко години.

"Онези пазари, които отбелязаха най-силен растеж по време на пандемията, като Нова Зеландия, Канада, скандинавските пазари, вероятно ще бъдат най-силно засегнати", казва Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното глобално жилищно проучване в Knight Frank. Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия, които започнаха да спадат миналата година, се предвижда да регистрират спад от най-малко 20%, показва проучването. Други пазари, където се очаква сериозно понижение, са тези в Австралия - 16%, Германия - 11.5%, и САЩ - 10%

Въпреки това стойността на недвижимите имоти ще остане значително над тази преди началото на пандемията. Сред най-често цитираните причини за това са ограниченото предлагане, влошено по време на пандемията, когато строителната дейност почти спря, и постоянно нарастващото търсене.

"Забавянето на новото жилищно строителство и намаляването на разрешителните за строеж се очаква да задълбочат недостига на жилища в много страни по света, като нарастването на населението продължава да изпреварва растежа на предлагането на нови жилища", обясняват анализатори от JLL пред Reuters. "През 2023 г. се очаква разминаване в строителната продукция, като повечето пазари виждат спад в предлагането", добавят те.

Голямото изключение

Друга анкета на информационната агенция показва, че единственият голям пазар, където очакванията са обратни, е индийският. Строителният сектор е един от най-големите работодатели в страната, а търсенето остава високо.

Прогнозите са, че средните цени на жилищата ще се покачат с 5.5% и 5% през тази и следващата година. "След пандемията от COVID-19 желанието да притежаваш къща е по-високо от всякога и по този начин жилищният сегмент е свидетел на силно търсене", каза Дивиеш Шах, асоцииран директор в CARE Ratings. "Въпреки че нарастващата инфлация и лихвените проценти може да повлияят на търсенето до известна степен в краткосрочен план, индустрията обаче е готова за стабилен растеж през следващите 2-3 години и по този начин има вероятност притежанието на жилища да се увеличи", добавя той пред Reuters.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 7

    В България ,имотната и банкова мафия по стара традиция се стреми максимално да забави процесите ,в момента в София се опитват,особено разни строители на зелено да вдигат цените ,Тобо Груп в Люлин имаше апартаменти от над 4 месеца ,които седяха на етап изкоп ,и в момента са вдигнали цените с над 15%,а шефа им нон стоп се изявява по медиите ,как инфлацията се отразявала на техния продукт и как хората нямали избор,и едва ли не трябва да му плащат тези цени .Централните банки нямат друг избор ,освен да ударят пазара на труда и заплатите ,защото иначе е нужно да имаме налице огромно предлагане ,на стоки,на услуги ,което да тушира поскъпването ,а такова нямаме в момента поради много причини .Видяхме че ЕЦБ не спря с повишенията ,днес Федералния резерв е на ред ,вдигането на лихвите се отразява в пердио до 18-24 месеца в икономиката и домакинствата .Ако видите графики от периода 2006-2008 година .ще видите че банките вдигат,вдигат лихвите и в един момент спират и ги държат високи до момента в който тези лихви не ударят търсенето,икономиката,работните места и заплатите и така да свалят инфлацията ,в момента сме на прага в който до няколко месеца може и да спрат ,едни 12 месеца вече минаха и видяхме серия от банкови фалити ,защото всички пазари ,и имотните и тези на акциите бяха свикнали на евтиния кредит,евтините пари и безкрайния дълг ,сега идва момента на голямата сметка от тази ера ,от това извратено парти

    Нередност?
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 1

    И още искам да добавя ,шефа на Тобо Груп ,който медиите така тиражират навсякъде -Георги Шопов ,е и председател на камарата на строителните предприемачи+почетен консул на Република Индонезия- влизаме в Сиела и виждаме че срещу всеки строеж на зелено Шопов резгистрира ЕООД,та със по 100 лева капитал-медиите нон стоп канят по интервюта човек който продава жилища на зелено НО е отговорен само до 100-те си лева капитал който е сложил на всяко оод ,и за всеки нов строеж -последния му е Тобо Цветница ,а фирмата със 100 лева капитал се казва Тобо - Цветница ЕООД - ЕИК 206993176- Всеки може да провери фирмата и да види какво се случва и какво правят строителите в момента ,и то такива които медиите бутат за стабилни УЖ.

    Нередност?
  • 3
    bzm avatar :-|
    bzm

    Продават ,на по-ниски цени, само тези дето им трябват пари. Другите си чакат цената.

    Нередност?
  • 4
    nip26505943 avatar :-|
    nip26505943

    До коментар [#3] от "bzm":
    Ще чакат доколкото могат.

    Строителите строят с кредити и банките ги натискат да им изплащат главницата по кредита още преди да са свършили строежа на сградата. Това е и една от причините за продажби "на зелено". Банката не обича да губи пари. Ако не можеш да продаваш на цените, на които искаш ще си принуден да продаваш на по-ниски, за да плащаш заема.

    Нередност?
Нов коментар