🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подготвени сме много добре, за да направим запомнящ се световен шампионат

Иван Попов – председател на организационния комитет на Световното първенство за юноши и девойки през 2021 г.

Подготвени сме много добре, за да направим запомнящ се световен шампионат
Подготвени сме много добре, за да направим запомнящ се световен шампионат
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Господин Попов, това не е първото първенство от такъв ранг за Пловдив. Какво дава опитът на екипа на организационния комитет за това състезание?

Това е третото състезание от този мащаб, което ще се проведе на Гребния канал в Пловдив. Опитът ни дава това предимство, че сега работим много спокойно. Неща, които в миналите състезания са ни създавали напрежение, сега не ни стресират. Подготвени сме много добре, за да направим запомнящ се световния шампионат на младите надежди в гребния спорт. Да, има известна несигурност заради COVID, но съм убеден, че състезанието ще се проведе през август 2021 година.

Преди всяко голямо състезание Световната федерация по гребане прави проверка и оценка за готовността на организаторите. Кога ще бъде тази проверка?

- Доверието, което FISA има към нас, е огромно. Доверяват ни се във всичко, което правим, за да организираме Световното първенство за юноши и девойки до 19-годишна възраст. Дори се отказаха да идват на проверка. Това е признание за постигнатото през годините. Знаят, че всичко е наред и че имаме следващото успешно световно първенство.

Има ли вече национални федерации по гребане, които са заявили участие на световното първенство?

- Да, имаме заявки от четири страни. И това са лидерите в гребането: Нова Зеландия, Австралия, Канада и Великобритания. Щом те са на състезанието, това е гаранция за силна надпревара, защото всички искат да премерят сили с тях. Така че, ако първите заявки за световното първенство по гребане през 2021 година са неговият старт, можем да кажем, че направихме много силен старт на състезанието.

Ще подкрепи ли община Пловдив гребното състезание, как?

- Община Пловдив е надежден партньор със своята подкрепа. В бюджета й вече са заделени около 200 000 лева за ремонтни работи на понтоните - това са плаващите платформи, от които лодките влизат на вода. Съоръженията ни вече доста поостаряха и имат нужда от обновяване. Ремонтът започна и до края на 2020 година трябва да приключи. Закупена е още около 800 метра ограда за гребния канал, която се поставя по време на първенството и след това се демонтира.

А каква ще бъде публиката на това голямо състезание?

- За пловдивчани гребането е традиционен спорт и голямото състезание ще предизвика интереса им. Заедно с младите състезатели ще дойдат техни родители и приятели, за да ги подкрепят от трибуните. С австралийския отбор например ще дойде публика от 200 души. Това са хората, които създават емоцията на състезанието. Те ще бъдат в Пловдив поне една седмица, ще напълнят хотелите, ще се хранят и ще пазаруват в града, ще се изкушат да направят и кратки туристически разходки близо до Пловдив. Анализите, които световната федерация прави след всяко голямо първенство, показват, че приходите за Пловдив са около 10 милиона евро.

Очаквате ли силно българско участие?

- Надявам се, че ще имаме отбор от 4-5 лодки. Целта на пловдивските гребни клубове "Хеброс" и "Академик" са да подготвят 3 лодки. Вече има млади състезатели, които преминаха на специализирана подготовка, за да покрият нормативите и да участват на световното първенство 2021 година.

Кога председателят на организационния комитет може да си каже: "Да, това беше едно успешно първенство"?

- С гордост мога да кажа, че ние нямаме неуспешно първенство. Всички досега провеждани световни и европейски състезания са в отчетите на Световната федерация на първо място като организация на провеждане и провеждане на самото състезание. И още нещо много важно - състезателите харесват Гребния канал в Пловдив, защото тук постигат най-добрите си резултати. Съоръжението ни е превъзходно, а водата - много бърза. Да, в гребането няма световни рекорди, но времената на победителите обикновено са с около 10 секунди по-добри, отколкото са постигали на всички други гребни канали в Европа. Така ще бъде и през август 2021 година. Тук, в Пловдив, ще се изяви новият елит на световното гребане.