Даниел Дончев: Expat Gold дава лесен достъп на дребните инвеститори до златото

Изпълнителният директор на "Експат асет мениджмънт" пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През миналата седмица на БФБ започна търговията с акции на националния договорен фонд за инвестиции в злато Expat Gold. Това е първият фонд в България, който следва цената на благородния метал. Създаден е от управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" с изпълнителен директор Даниел Дончев, CFA.

Защо решихте да създадете борсово търгуван фонд за златото?

Няколко са причините за това. Златото винаги е било търсен инструмент, тъй като е подходяща инвестиция при различни ситуации на пазарите. Особено при сътресения, каквито например предизвика през миналата година пандемията от COVID-19. Другото му ценно качество е, че дава много добра защита от инфлация. В момента няма такива притеснения, но все повече се чуват прогнози, че в дългосрочен план може да очакваме по-висока инфлация. Също така в условия на ниски и отрицателни лихви златото е добра алтернатива и затова търсенето му се увеличава. Търсенето на благородния метал от страна на централните банки също се очаква да нарасне, тъй като те попълват резервите си.

Поради тези причини решихме да осигурим лесен достъп за малки инвеститори, които искат да имат ликвидна експозиция към злато. С фонда Expat Gold те могат да го направят и с по-малки обеми, при ниски спредове. Разликата между цените купува и продава е много малка, за това се грижи маркет мейкърът "Бенчмарк финанс". По този начин се осигурява и висока ликвидност на инвестицията.

Вие организирахте първично набиране на капитал от институционални инвеститори, след което листнахте фонда на борсата. С какъв капитал започна той своята дейност?

Законовото изискване е за набиране на минимум от 100 хил. лв. Събрахме над тази сума, като очакваме да има и доста интересна търговия на борсата, тъй като имахме предварително заявен интерес от индивидуални инвеститори, изчакващи листването на фонда на БФБ. Имаше голям предварителен интерес към този продукт както от малки, така и от по-големи инвеститори. Очакваме за една година фондът да нарасне силно и се надяваме активите му да надминат 1 млн. лв.

А инвестирате ли във физическо злато активите?

Фондът не купува физическо злато. Влагаме средствата в няколко инструмента - фючърси и сертификати върху златото, както и борсово търгувани фондове (ETF), които следват много добре цената на метала. Тоест Expat Gold няма да инвестира директно във физически актив, а във финансови инструменти, базирани върху него, които са достатъчно ликвидни и дават много добра експозиция към благородния метал. Активите на фонда се увеличават с покупки на първичния пазар, който е за институционални инвеститори. Вторичният пазар на БФБ дава голяма ликвидност за инвеститорите. По всяко време се вижда индикативна стойност на активите и всеки може да прецени какви са спредовете между цените купува и продава. Това е едно от предимствата на фонда. При покупка на физическо злато спредовете може да достигнат и до 10%, което означава, че инвеститорът директно губи при покупката и трябва да изчака значително повишение в цената, за да е на печалба. Освен това на БФБ комисионите са много ниски и таксата за търговия е като при стандартна акция (средно около 0.5% от стойността на сделката през електронна платформа - бел. ред.).

Ще има ли отклонение от цената на златото?

Стремим се стойността на фонда да следва много близо движението в цената на базовия актив. Тъй като инструментите, в които инвестираме следват много точно цената, затова и очакваме отклонението да не е голямо

А какви са очакванията ви за цените на златото?

Позитивни сме по няколко причини. Политиките на централните банки, както и нарастващите очаквания за инфлация ще са в полза на цената на златото. И както казах, липсата на алтернативи - ако преди години държавните ценни книжа носеха около 5-6% годишно, в момента този процент е около нулата или отрицателен за развитите държави. Много инвеститори вече не използват държавните облигации като хеджиращ инструмент срещу акции, а предпочитат златото, тъй като то осигурява по-добра защита. Като друг фактор можем да отчетем това, че стоките и суровините са обратно корелирани с американския долар - когато той поскъпва, те падат и обратно. Смятаме, че започналият тренд на поевтиняване на американския долар ще продължи и през следващата година заради политиката на Федералния резерв - в такава ситуация златото би било бенефициент. Евентуални сътресения от все още неприключилата пандемия също може да са стимул за златото. Например виждаме и в момента проблема с доставките на ваксините, което носи известна несигурност.

Интервюто взе Тодор Тодоров