🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сашо Дончев: Трябва да изгоним държавата от енергетиката

Основателят на "Овергаз" и издател на в. "Сега" пред "Капитал"

"Това, което виждам като отличителна черта на политическата конкуренция, е, че всички партии обещават да построят по-добър социализъм", посочва Сашо Дончев
"Това, което виждам като отличителна черта на политическата конкуренция, е, че всички партии обещават да построят по-добър социализъм", посочва Сашо Дончев
"Това, което виждам като отличителна черта на политическата конкуренция, е, че всички партии обещават да построят по-добър социализъм", посочва Сашо Дончев    ©  Надежда Чипева
"Това, което виждам като отличителна черта на политическата конкуренция, е, че всички партии обещават да построят по-добър социализъм", посочва Сашо Дончев    ©  Надежда Чипева

Визитка

Сашо Дончев е основател и изпълнителен директор на "Овергаз" и издател на вестник "Сега". Учи в ямболската математическа гимназия, а след средното си образование завършва проектиране и изграждане на системи за пренос и съхранение на газ и нефт в руския университет "И. М. Губкин", както и "Външноикономически отношения" в бившия Висш икономически институт в София, днес УНСС.

Създаденото през 1991 г. "Овергаз" е най-голямото българско частно дружество в сектора на природния газ и най-вече в областта на газификацията. Част от групата е "Овергаз мрежи", най-голямото газоразпределително дружество в България, с приходи 177 млн. лв. и печалба над 22 млн. лв. за 2020 г. Преди месец американската Linden Energy обяви, че ще придобие 50% от "Овергаз инк", което държи 38% в основното мрежово дружество от холдинга на Дончев. Няколко месеца по-рано приключи раздялата с "Газпром".

Защо и как се случи раздялата ви с "Газпром"?

От самото начало знаехме, че имаме екзистенциални различия: "Газпром" е голяма компания, с огромни залежи, с много проекти в добива, транспорта, търговията с газ. Докато ние, възникнала в резултат на политическите промени компания, имахме скромната, съотнесена към тези мащаби, амбиция - да приближим газа към всички българи, битови консуматори и предприемачи. А "Газпром" няма никакъв опит и амбиция в това. В самото начало "Газпром" стана акционер в "Овергаз", защото в този момент имаше газ, а не пари и ни предложи да доставяме определени количества за България и ако евентуално успяваме да спечелим някой лев от тази търговия, да го инвестираме в развитието на нашия план. Смея да твърдя, че беше моя заслуга, защото тогавашното ръководство ме хареса с идеите и мечтите, които имах. Така че раздялата беше неизбежна, въпросът не беше дали, а кога и как. Всички сме щастливи, че се случи сега. А по въпроса кога - има щастливи хора и когато някой се опита да им навреди, им помага. Едни приятели на Борисов бяха решили, че аз не се държа прилично в обществото и в. "Сега" не изразява уважение към достойните хора във властта, затова трябва да бъда наказан. И през натиска за "Южен поток" ще принудят руснаците да ме дадат на кучетата. Горе-долу така и стана. Но компанията успя да се справи. И се надявам никога повече да не ми се налага да срещам тези приятели на Борисов, а и самия него.

Ако правилно разбирам, при раздялата отношенията ви с "Газпром" не са лоши?

Финализирахме сделката с хора, които познават компанията отвътре, мен, нашите амбиции и планове, оценяват ги, и затова се разделихме ако не като приятели, то като хора, които биха могли да бъдат бизнес партньори и в бъдеще.

Какви са детайлите по сделката с Linden Energy - чия беше инициативата, избирахте ли между различни потенциални партньори, защо се спряхте на тази компания?

Linden Energy се появиха при нас преди няколко години като хора, които са купили капацитет от ICGB (гръцката газова връзка - бел. авт.). Не смятам, че тяхната сделка е добра. Надявам се тя да може да бъде подобрена. Но при всички случаи това беше анонс, че те имат интерес към пазара. С тях през последните 2-3 години сме говорили на много теми, като намираме сходство в представата си за нормален живот в региона, за конкурентен пазар, за необходимостта от осъвременяването и развитието на цялостната инфраструктура и в частност на газовата.

Освен това ние по закон, след като сме купили участието на "Газпром" в "Овергаз", в рамките на една година трябва да го продадем, в противен случай трябва да се явим в КЗК заради концентрация. Възможно е да съм черноглед, но нямам спомен публичната администрация да се е отнасяла добре с мен, така че ние побързахме да изпълним това изискване на закона.

Кое смятате за неизгодно в договора за капацитет в гръцката връзка?

Цената. ICGB обещава да предложи след известно време, незнайно кога, услуга на цена, която е в пъти по-висока от тази, която имаме днес. Какъв е смисълът? Правителството на Борисов успя да го докара до това да няма никакъв смисъл. Първо, там най-вероятно също има проблем с корупцията по отношение на цената на изграждане, за да се получава такава цена. Не смятам, че дори като бъде изградена тази тръба, при тези условия тя ще бъде ползвана от някого.

Разбирам, че гръцката връзка не е двигателят на бъдещото ви партньорство с Linden...

В моя живот най-важни са моралните отношения, нямам отношение към парите, нямам знание колко пари имаме по сметките на компанията, освен ако нямаме ликвиден проблем Но имам изключително високи критерии по отношение на морала. С тези хора можем да защитаваме едни и същи етични критерии. И затова ги избрах.

Да, но заедно ще правите бизнес...

Ще правим това, което можем. Моята главна мечта е газификацията, но за да става тя по-лесно и използването на природния газ да е атрактивно за все повече българи, е хубаво природният газ сам по себе си да не е скъп. Защото инфраструктурните такси са неизбежни, те са резултат от амортизацията на направените инвестиции. А в инфраструктура те са големи и с бавна възвращаемост. Затова е критично важно при какви условия българският газов пазар ще бъде снабдяван с газ. Тук виждам възможности за диверсификация, не просто като източник, а и по отношение на условията на доставка.

България ли ще е фокусът на партньорството?

И България, и Балканите. Границите не са природно явление, те са създадени от необичаните от мен политици и рано или късно ще изчезнат. А инфраструктурата обективно продължава да поддържа връзките между хората.

Как оценявате смисъла и ефективността на българската инвестиция в "Турски поток"?

Това е въпрос за прокуратурата.

Мислите ли, че тя ще се заеме?

Лошо е, когато отъждествяваме някаква институция с някаква личност. Аз говоря, че проектът е в компетенциите на прокуратурата. Всичко е абсурдно в него. Нямам отговор кой и защо разреши на "Булгартрансгаз" да се откаже от приходите по съществуващия договор за транзит, той се отказа от 10-годишен приход. Второ, направиха една тръба, която, ако е вярно, че струва 3 млрд. лв., възниква въпросът за чия сметка. Очевидно "Булгартрансгаз" по някакъв начин е привлякло пари - кредити от банки или друго, за тази инвестиция. А откъде ще я изплащат? Дали няма да е за сметка на всички други консуматори на газ, без те да имат някаква полза от тази тръба?

Кой го е разрешил?

Борисов. 12 години в България всичко се решаваше от Борисов. И сега, ако се опита да каже "ама тя, Теменужка Петкова, беше", ясно е, че тя няма топки да решава такива въпроси.

Какво трябва да направи България, за да има по-добра газова инфраструктура?

Най-напред - да приватизира всичко в сектора. Да изгоним държавата.

Политиците и обществото не изглеждат поддръжници на такава стъпка...

Тогава, ако съм се родил на полюса, ще живея при ниски температури.

Бихте ли прогнозирали какво е бъдещето на бизнеса с газ на фона на Зелената сделка? Ще се насочите ли към друга енергия?

Дълбоко не вярвам в Зелената сделка и в нейното бъдеще. Смятам, че беше престъпление по отношение на българското общество всичко, което се случи след приемането на Закона за ВЕИ през 2008 г. Смятам, че е сред най-корумпиращите закони - над 100 от тогавашните депутати са инвеститори във ВЕИ-та. Например в Германия никой извън съществуващите енергийни компании не е инвеститор във ВЕИ-та. Европейската директива по темата започва с изречението: след детайлен анализ националните държави избират как да постигнат целите на тази директива. Аз твърдя, че най-неправилният начин за постигане на целите на тази екодиректива бяха ВЕИ-тата, защото до ден днешен плащаме изумително високи никому ненужни, всъщност нужни само на тези тарикати, добавки в цената на тока. Цена от 830 лв. за мегаватчас!

Превърнаха плодородни полета във фотоволтаични паркове, построиха ветрогенератори, които работят между 3.30 и 8 часа сутринта, когато няма никаква консумация на ток в България, и този ток отива директно в земята. Всичко това е престъпление и е за прокуратурата.

Сега след оттеглянето на Меркел очаквам оттегляне и на Урсула фон ден Лайен, очаквам отмяна на всички тези глупости, защото Германия ще страда от тази сделка. И не само Германия, никой не може да изпълни тази сделка, може би само Франция може да се впише, доколкото атомната енергетика е допустима. Но това не е пътят на развитие на Европа. И промяната ще се случи в близките 1-2 години.

Оспорвате ли, че Европа е замърсена?

Оспорвам. Оспорвам причините за замърсяването. И в Швейцария от десетилетия има къщи с фотоволтаици, като се обозначават тези, ползващи чиста енергия, т.е. не всички, а само тези, които могат и искат, плащат за чиста енергия.

Но бъдещето на света е с по-чиста енергия...

Аз не вярвам в това бъдеще. А само в онова, което се случва еволюционно. Онова, което се случва под административния натиск на самозвани лидери, наречени политици, не го вярвам.

Но въглищните централи бълват...

Ако ме питате дали трябва да закрием въглищната централа "Марица изток", категорично смятам, че да. Но не я закрихме.

С какво да ги заменим?

Не с фотоволтаици и перки. Природният газ е най-достъпният, най-лесният. В момента ние сме в ситуация на свръхснабдяване, имаме възможност да доставяме в пъти повече газ, отколкото консумираме. Следователно газът е онова, което може да ни помогне. Газификацията на 1 милион домакинства, което е достижима цел, щяхме да сме я направили, ако не беше Борисов да пречи. Без дотации.

А в момента кой пречи?

Пречат със законите. Те не позволяват да направим проект за цялата територия, има рекет с излишни строителни разрешителни.

Ако правилно разбирам, планът ви е да стоите в бизнеса с газ?

Да, в този смисъл съм моногамен. Газът е единствената енергия, която уважавам.

Не гледате дори към зелен водород?

Аз съм инвестирал много милиони в технологии за производството на водород. Имаме такава специализирана структура - "Адвенчър", през която в лабораторни условия успяхме от всякакъв въглеводород през физико-химичен процес да произведем чист водород, и то с много деветки зад знака. Аз инвестирам реално. Водородът ми трябва, за да понижа въглеродния отпечатък на природния газ. Иначе, ако вие не знаете колко опасен газ е водородът, а той е най-опасният газ, който съществува в природата, вие ще повярвате във всички други глупости за водородното бъдеще. Идея нямате колко енергия трябва за получаването му, колко сложни съоръжения трябват за съхранението му, пренос, дистрибуцията Не им е времето.

Кога ще е?

Всичко в този свят се е случвало благодарение на инженерите. И това ще се случи. Но не и в момента и не с бюджетни средства.

Ако обобщим - фокусът ви остава доставката на газ...

Дистрибуцията по-точно. Моята мечта и амбицията на моята компания е да направим възможно всеки един българин, ако иска, да консумира газ. Изобщо не ме интересува търговията. Да, ще участваме в търговията, защото трябва да се ликвидира "Булгаргаз". Той е вреден за пазара. "Булгаргаз" не дава право на пазара да функционира на базата на честна конкуренция. Ако "Булгаргаз" не получава непазарна подкрепа от страна на КЕВР и държавата, няма шанс да оцелее. Сега се ползва от пазарни привилегии - плаща с година закъснение на "Булгартрансгаз". Докато има държавно участие, енергетиката ще е основен център на корупция.

Не виждам воля за раздяла на държавата с енергетиката в нито една от активните партии...

Добре, съобщете го на вашите читатели. Може някой от тях да се амбицира.

Вие виждате ли?

За съжаление това, което виждам, като отличителна черта на политическата конкуренция е, че всички партии обещават да построят по-добър социализъм.

Така излиза, че няма значение кой ще ни управлява.

Не е съвсем така. В момента получихме изключителен шанс. Но дали разбираме едно и също под управление? Управлението в бизнес разбирането на този процес е планиране, възлагане, контрол и приемане на изпълнението. И ако в България продължаваме да мислим, че Иван, Драган, Петкан, министър-председател или някой друг управлява, то тогава ние не сме демократична страна. Управлява суверенът чрез своите представители в парламента. И когато там се дискутира за какво ще бъде похарчен всеки лев на данъкоплатеца, това са отчуждени от гражданите пари; и за какво ще бъдат използвани правата на гражданите; и ако всяко едно такова решение се коментира всеки ден, аз нямам притеснение кой е в изпълнителната власт. Изпълнителната власт не би трябвало да има собствена воля, тя е там, за да изпълнява волята на народа, реализирана през волята на парламента. Другото е да живеем като при Тодор Живков с партията-държава.

Затова надявам се от тук нататък да нямаме парламентарно мнозинство, подкрепящо управлението. Такава е и волята на народа. Мнозинството решава един проблем: първо, кой откъде ще краде, и второ - ако подгонят някого, ние да пречим.

Какво виждаме на политическия терен в момента?

За да бъда по-ясен, да кажа моите политически предпочитания. Аз съм гласувал в 23 избирателен район, с бюлетина 23, с преференция 105 - Георги Ганев. Това е моят политически представител. С него имаме различия, но е най-близо до моята философия.

Не разбирам защо толкова се тревожите за парламентарното мнозинство. В нормалния политически живот, по моите разбирания, всяка партия, кандидатстваща за участие в управлението на държавата, има своите проекти, които е комуникирала със своите избиратели. Ето например моят приятел Христо Иванов, дано това не го засяга, има идея за промяна на съдебната система. И аз горещо приветствам тази идея. Следователно аз очаквам от него проект на промяна на Закона за съдебната власт, който да даде възможност ако не за цялостна, то поне значима промяна във функционирането на съдебната власт. Какво му пречи утре да внесе своя проект в парламента? Тогава ще видим кой кой е. А в правилника на парламента трябва промяна - да няма отсъстващи, да имат възможност да гласуват дистанционно, всички да казват мнение, да не се крият зад своето отсъствие. Тогава знаете ли колко ще ни е лесно на следващите избори. Това е демокрацията - на светло и пред всички. А не коалиционно споразумение и каквото се договорят отзад.

Мнозинства по отделни теми?

Това плаващо мнозинство е волята на народа. Дали ви харесва една, втора, трета партия, тя е избрана от българския народ, и ако тя подкрепя един проект, значи това е проектът, който е събрал мнозинството и има право да бъде реализиран. Като повишим културата, като израснем всички като общество, ще реализираме онези проекти, които на вас ви се струват нужни в момента.

Бюджетът например се състои от проекти. А ако ги нямаме, имаме много сериозен проблем. Имаме тогава една джипка, пълна с пари, и един шофьор, който върви и раздава милиони. Първо Сакскобургготски похарчи излишъка за чешмички, и след него всички поискаха да харчат. 19 млн. лв. за "Локомотив Пловдив", 25 млн. за "Ботев" - Пловдив, и накрая парламентарното мнозинство одобрява изпълнението на бюджета.

Не искам и моите политически философски близки приятели да имат парламентарно мнозинство, искам някой да ги дразни непрекъснато, да оспорва тезите им.

Как да се избере правителство в ситуация на малцинства?

Някой предлага, всички стават и казват: ние не харесваме вашето правителство, но България трябва да има правителство и ние ще ви дадем мандат, но вие всеки ден ще бъдете под прожекторите, не може министър да отсъства при зададен въпрос, не може някой от нас да отсъства, когато става въпрос за гласуване на закон. Понеже обективно в парламента няма идеологическа, философска основа за обединение, ние ще приемем вие да назначите правителство, но ние ще контролираме всеки ден работата му.

А как ще се преодолее проблемът с липсата на доверие?

С проекти, през бюджетите.

Следите ли преговорите в момента?

Не. Нивото е толкова ниско ИТН не трябва да дават точки, а проекти. Очевидно тези новобранци в политиката някой от старите кокали, това е термин от казармата, ги е посъветвал да постъпят по този начин.

Сега те нямат време за проекти. Затова всички партии трябва да ходят на избори с готови проекти, не сега да ги правят. От 15 години в българския парламент не е внасян нито един проект за изменение или допълнение на закон или за нов закон в съответствие със Закона за нормативните актове. Там има 17 точки. Не ти казва ясно кой проблем в обществото решава, откъде ще дойдат средствата, колко трябват, кой е потърпевш, какви ресурси трябват...

Още за оценката на Дончев за политическата ситуация, медийната свобода, контактите му със Слави Трифонов, "ЦУМ гейт", четете на dnevnik.bg

Интервюто взеха Велислава Попова и Теодора Василева

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bfc23648472 avatar :-|
    bfc23648472
    • - 8
    • + 12

    Трябва да изгоним теб от държавата!

    Нередност?
  • 2
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • - 8
    • + 7

    Много боли, когато някой не върви по свирката на тикви, сеине, пияници и каскети!
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 3
    drug avatar :-P
    реалист
    • - 4
    • + 14

    Тези, либерални мантри важат за големи развити държави или за огромни конкурентни пазари. У нас, ако "честните частници" , осбн. пък Дончев, грабнат всичкото електро, че и газо снабдяване, няма да можем да си платим варенето на 1кафе. Нулева конкуренция, енергийна изолация и със сигурност тотален картел, да живей, живей труда!

    Нередност?
  • 4
    forza avatar :-?
    forza
    • - 2
    • + 10

    Много философия, много чудо...
    В началото държавата те назначава за бизнесмен, накрая искаш да гониш държавата от бизнеса.
    Едни трийсетина години и малкото повече от трийсетина милиона са напълно достатъчни за такава еволюция.

    Между другото, в продължението на интервюто попитайте също философа-газовик, дали е вярно, че газта, която иска да доставя на всяко българско семейство, е с осезаемо по-кофти качество от газта другаде в Европа.
    И че топленето само с нея през зимата е леко свежо откъм температури, но пък за сметка на това горещо откъм сметки.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 8

    Добре, че е държавната Марица 2 със своите мощности да се намеси на пазара иначе американските Марица 1 и 3 с марионетното правителство у нас ще съсипят бизнеса за 2-3 месеца. Не 250 лева за МВТч, а 500 ще я направят без да им мигне окото и не ще им играем по свирката, а хоро и ще играем. А може би точно това иска този Дончев и за това се борят. 30 години задължително купуваме скъпия ток от Марица 1 и 3 и крят му се невижда. Това ни е наследството от последните месеци на Костов и кръга Капитал!

    Нередност?
  • 6
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • - 4
    • + 6

    Кой следи за качеството на природния газ, имате ли представа? Газ е съществотелно име, мъжки род.
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 7
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#] от "":

    Драги, има 1 лице отговорно в момента за батака в енергетиката - Бойко Борисов. Без него нямаше да бъде построен Турски поток при тези условия, по него време бяха удължени договорите с Марица 1 и 3 , той безропотно е подписал Зелената сделка ( поляците първоначално не подписаха).

    Нередност?
  • 8
    drug avatar :-|
    реалист
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#] от "7":
    П оляците драги, са 38млн. Население и още 10 млн. Диаспора в САЩ. Те винаги са отстоявали собствените си огромни енергийни и трудови интереси в областта на въглищата. Те са във Вишеградската 4-ка и имат ресурс да се опъват. Въпреки всичко ще кандисат с времето. Що се отнася до Балкански поток, това е постижение на РБ, което ще се види доста скоро. На нашите либерални мекерета не им харесва, защото не го направиха те, а и защото са мекерета. Ето, затова Поляците са напред.

    Нередност?
  • 9
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • + 6

    Всяка коза за своя си крак, така и маститият бизнесмен (олигарх) говори за политика – т.с. пристрастно.

    Отново в едно интервю, когато Б.Б. беше още столичен кмет С. Дончев разви идеите си за необходимост от кардинални промени в конституцията. Същите бяха заложени в първоначалния вариант на осъществения от С. Трифонов референдум. Иначе е прав в това, че демокрацията е само търговската марка на капитализмът, която се явява търговски договор между едни олигарси срещу други, в който държавата е съюзник или бухалка. Нима досегашните действия на ИТН не са насочени срещу разрушаване на държавата и необходимост от радикални промени в основния ни закон?

    Нередност?
  • 10
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 5

    Този като да е смъркал нещо преди интервюто. Такива неясни брътвежи и псевдо визионерски мантри са присъщи на някой индийски гуру. А наш Сашо си е просто мултак (интересно защо нищо не се казва за Топенерджи във визитката към статията). Започва ,все повече, да заприличва на друг такъв мъдрец, дето се изявява по спортните медии - Венци Стефанов.

    Нередност?
Нов коментар