Йоб ван дер Воорт: Kомпаните едва сега осъзнават колко е свързан светът

Изпълнителният директор на Remote пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Йоб ван дер Воорт е изпълнителен директор и съосновател на Remote, компания, която се занимава с управлението на процеси при наемането и задържането на служители от различни страни. Преди това Ван дер Воорт работи като невролог и вицепрезидент на GitLab, най-голямата компания в света без офиси. Йоб ван дер Воорт е един от лекторите на форума на "Капитал" и "Кариери" The Future of Work Summit, който ще се проведе на 28 октомври.

Накратко как бихте обяснили какво прави Remote и каква е целта на компанията?

- Remote позволява на компании от всички размери да назначава служители на договор и подизпълнители от страни из целия свят. Предлагаме на работодателите да поемем услугите по отношение на заплати, бонуси, данъци, опции и др.

През юли обявихте рунд на финансиране от серия B на стойност 150 млн. долара, което официално ви направи еднорог. Какви са целите зад внушителното финансиране?

- Растем бързо. В момента предлагаме услугите си само в няколко страни, където имаме дружества, затова използваме парите да отворим в повече държави по-бързо. Ще бъдем в 80 страни до края на тази година и се надяваме да добавим останалата част от света през 2022 г.

Основавате Remote през 2019 г., когато никой не беше чувал за нещо, наречено COVID-19. Защо решихте да започнете бизнес в тази ниша?

- Работех като вицепрезидент в GitLab, където наемахме служители дистанционно от всякъде. Докато бях там, трябваше да се боря с всевъзможни проблеми по отношение на наемането на хора от други страни. Знаех, че един голям дистанционен екип може да работи, защото в GitLab въобще нямахме офис.

Какъв беше пазарът преди пандемията и как се промени след нея?

- Все повече компании осъзнават плюсовете на дистанционната работа, но едва сега започват да осъзнават възможностите за наемане на хора от други страни. Ние сме тук, за да им помогнем да привличат специалисти от всяка точка на света, не само от техния щат или държава.

Вие сте изпълнителен директор, който работи от Нидерландия в нюйоркска компания с технически директор от Португалия - и търсите решения на глобално ниво. Как работи тази конструкция и има ли ограничения в този подход?

- Бих казал обратното: работата по този начин премахва ограниченията, които бихме имали, ако всички живеехме на едно и също място. Remote всъщност не е базирана в Ню Йорк. Ние нямаме офиси, така че не сме базирани никъде. Стотиците ни служители са в десетки страни из целия свят.

Как бихте описали стила си като мениджър?

- Добрият мениджър е добър мениджър, без значение дали работи дистанционно, или е пред теб. Аз наемам хора и им се доверявам да си вършат работата добре още от първия ден. Разчитаме на асинхронна комуникация, така че по принцип си говорим чрез документи и Loom видео, макар все още да ползвам Slack от време на време.

Какви промени очаквате да видите на пазара си, след като приключи пандемията, когато и да е това?

- Мисля, че компаниите едва сега осъзнават колко е взаимосвързан светът наистина. Докато служителите продължават да отказват да се върнат в офисите си и се местят на други места, бизнесите няма да имат избор, освен да живеят с тези промени, ако искат да задържат най-добрите си хора.

Какви са плановете ви за компанията? Какви услуги могат да бъдат добавени и кога планирате следващ рунд на финансиране?

- Имаме много и големи планове за Remote. В момента сме се фокусирали над разширение в други страни, но имаме и много други развиващи се проекти по отношение на услуги за нашите клиенти и техните служители.
На 28 октомври ще се проведе форумът The Future of Work Summit: Leadership, Talent and Technologies, организиран от "Капитал" и "Кариери". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да отговори на някои от основните въпросите на мениджърите, специалистите по човешки ресурси и служителите, за бъдещето на работните процеси и организирането им в компаниите. Сред темите, които ще засегнат лекторите на събитието, ще бъдат още дистанционната работа, менталното здраве, дигитализацията и привличането на таланти. Билети за The Future of Work Summit може да закупите от тук.