Атанас Бостанджиев: Отидох във VTB заради кризата, в Gemcorp няма руснаци от две години

Изпълнителният директор на Gemcorp, който подписа меморандум за 1 млрд. лв. с държавата, твърди, че може да осигури доставки на LNG за България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интервюто е коригирано на 31 март в 18 ч. Премахнат беше въпрос за финансови отношения с КТБ, тъй като достоверността на фактите не може да бъде потвърдена

Миналата седмица управителят на Gemcorp Атанас Бостанджиев, заедно с партньори от американския фонд IP3, подписа меморандум с министъра на енергетиката Александър Николов, който предизвика бурни политически реакции, заради някои епизоди от бизнес миналото на бизнесмена. И по-конкретно това, че сред основателите на Gemcorp е руски бизнесмен от арменски произход, който е свързан с близкото обкръжение на Путин. Бостанджиев е участвал и като представител на VTB в приватизацията на "Булгартабак". По-късно банката продаде компанията на офшорно дружество, като тогава се подозираше, че зад него стоят реалните купувачи - Делян Пеевски и Цветан Василев. Работил е в България и по сделката, с която VTB получи участие в БТК.

Преди да създаде Gemcorp, Атанас Бостанджиев е бил главен изпълнителен директор на VTB Capital UK, а преди това - партньор в Goldman Sachs в Лондон, където е отговарял за съвместното управление на бизнеса с нововъзникващи пазари в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Започва кариерата си в Merrill Lynch във Франкфурт през 1998 г., притежава бакалавърска степен по политика, банково дело и финанси от колежа "Джордж Вашингтон".

Как стигнахте до българското правителство и подписването на меморандума? Познавате ли лично премиера Кирил Петков или някои от министрите, откога?

Поне от 10 години не съм имал никакви инвестиции, бизнес или сделки в България, тъй като просто липсваше подходяща конюнктура. През ноември миналата година обаче бяхме в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори. (Вижте тук какви енергийни проекти планират за България инвеститорите).

Това има ли нещо общо с инициативата "Три морета"?

Да, точно така. Мосбахер е съпредседател на тази инициатива. Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно затова започнахме успоредни разговори, за да видим как може да осигурим LNG за България от САЩ, така че зависимостта от руския газ да се понижи. На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство. Вицепремиерът Асен Василев и други министри пък имаха официално посещение във Вашингтон през февруари, където също са се срещнали с Мосбахер и Хюит от IP3. Де факто така се случиха контактите. А ние - Gemcorp Holdings Limited, сме партньори на IP3, като им помагаме в подготовката на инвестициите и търговските сделки.

Имате ли лични контакти с някои от сегашните министри?

Не. При официалните разговори преди дни в София се запознах с вицепремиерът Асен Василев и с министърът на енергетиката. С премиера Кирил Петков се запознахме по време на подписването на меморандума.

А как станахте партньори на IP3?

Имаме много добър опит в инвестициите на развиващите се пазари. Още отпреди 5-6 години имаме инвестиции в американска газова компания в Румъния - над 150 млн. долара. Ние строим и двете най-нови рафинерии в Африка. Само в Ангола инвестицията е 900 млн. долара. Това е американска модулна технология, която се изгражда в Хюстън и се транспортира до Ангола. Тук говорим за 100% проект на Gemcorp. И това е било видяно от IP3.

Казвате, че инвестирате, но каква е по-точно структурата - действате като инвестиционен фонд на ниво финансиране или оперирате самите обекти?

Ние инвестираме и оперираме. Имаме професионален екип, който се занимава с търговията на нефта и нефтените продукти. Разполагаме с пълен капацитет за изпълнение на проектите.

Кой точно стои зад фонда Gemcorp - чии са парите, които управлявате? Имаше публикации, че работите с руски капитали.

Gemcorp няма никакви руски капитали от две години - както във фондовете, така и в активите. Нямаме и никакво руско финансиране от каквато и да е руска банка.

Но сте имали такива в миналото.

Да. През 2014 г., когато фондът започна дейността си, един от инвеститорите беше руски. Но през 2020 г. изкупихме неговия дял.

Тук става въпрос за руския олигарх Алберт Авдолян, нали така?

Точно така. Всъщност той е арменски гражданин.

А кои са сегашните инвеститори във фонда?

Имаме т.нар. институционални инвеститори - едни от най-големите световни пенсионни фондове, суверенен фонд, също така нашия частен капитал, както и редица американски и други фондове.

За какъв обем става въпрос?

Управляваме над 1 млрд. долара преки инвестиции на фонда и отделно още около 1 млрд. долара съвместно с други фондове.

Защо се стигна до раздяла с руските инвеститори?

Обяснението е много просто - чисто финансов интерес. Те бяха с нас от 2014 г., а мандатът на инвестицията им беше петгодишен. След като той изтече, се разделихме. Нямаше никакви специални подбуди.

Въпреки това за тези години съвместна работа, изглежда, сте изградили някакви взаимоотношения. От публикации на Reuters става ясно, че сте се занимавали с износ на зърно от Русия към Африка. Каква е историята зад тези сделки, в които е участвала и Sberbank?

Искам да кажа много ясно - руският инвеститор беше само един от многото в Gemcorp. Той беше limited partner и съответно нямаше никакви права върху управлението на фонда. Те бяха просто финансов инвеститор. И нямат нищо общо с търговските операции, които сме правили в Африка. Единствената причина да стартираме търговията със зърно в Африка през 2018 и 2019 г., беше големият недостиг на пазарите там. За да можем да осигурим необходимите количества, отворихме офис в Русия, за да можем да купуваме директно оттам. Тогава Сбербанк, преди всичко чрез швейцарското си дъщерно дружество, ни предостави оборотни средства, за да извърши някои от покупките на зърно. Закрихме този офис преди година, тъй като ситуацията на пазара се промени - появиха се много други търговци и за нас вече не беше изгодно да поддържаме това звено.

Вярно ли е, че от 2017 г. американското финансово разузнаване слага на радара Gemcorp заради съмнения за пране на пари?

Тази информация, по начина, по който беше представена в bird.bg, е изключително подвеждаща. Ние за такова разследване не знаем. Мога само да предполагам, че в случая става дума не за разследване, а за т.нар. доклади с червени флагове, които всяка една регулирана финансова институция може да издаде, и такива се правят с хиляди всеки ден. А причината вероятно е, че съм бил квалифициран като PEP (Politically exposed person) заради това, че съм работил в руската VTB.

А какъв е ефектът от тези доклади? До какви реални последици води това, че сте квалифициран като PEP?

На практика никакви.

Стана дума за VTB. Били сте директор във VTB Capital, Лондон. Как стана така, че започнахте работа в инвестиционното поделение на една от най-големите руски банки?

От 1998 до 2008 г. бях в Merrill Lynch, като отговарях за целия европейски пазар при продажби на кредитни инструменти за институционални клиенти. След това станах партньор в Goldman Sachs, където съм отговарял за бизнеса с нововъзникващи пазари в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Финансовата криза обаче промени този бизнес, а именно тогава VTB ми предложиха да стана шеф на техния лондонски отдел.

А това, че става въпрос за руска банка, някога притеснявало ли ви е?

През 2010 г. светът беше съвсем друг. Това е четири години преди анексирането на Крим. Говореше се за кооперация между Русия и Запада. Въобще нямаше никакви индикации, че ще се стигне до ситуациите в Украйна. И аз много добре си спомням как през 2011-2012 г. VTB организираше големи форуми, на които присъстваха стотици американски инвеститори, които търсеха бизнес възможности в Русия. Под мое ръководство пък VTB отвори офис в САЩ, в Сингапур, в Хонконг. Мисля, че за три години във VTB успяхме да направим много добри и професионални неща, което всъщност ми даде смелостта да стартирам и Gemcorp.

На българския пазар обаче VTB се свърза с, меко казано, спорни имена като Цветан Василев и Делян Пеевски, с КТБ, сделките за БТК, "Булгартабак" и други. Вие участвахте ли в тези операции, говорихте ли си с Василев и Пеевски?

Това са сделки на банката, осъществени по европейски регулации, стандарти и правила. Не смятам, че е уместно да ги коментирам в личностни нюанси. А и не съм в банката от 2014 г.

Но все пак сделката за "Булгартабак" се е случила точно по ваше време.

Да, това беше първата сделка, която VTB Capital направи в България. Това беше една напълно нормална процедура, която си мина по всички регламенти в Лондон и Москва. Беше публична. Ние (VTB) купихме компанията и след няколко години тя беше продадена. Как, кога и къде се е появил след това Пеевски аз не знам.

А вие познавате ли се с Делян Пеевски?

Мисля, че съм го виждал веднъж на живо, през 2011 г. Не мога да кажа, че го познавам.

А други отношения имали ли сте с КТБ, докато работехте във VTB?

Не. През 2012 г. имахме синдикиран заем за банката, но това беше една напълно нормална транзакция.

Интервюто взе Ивайло Станчев

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    owc46646742 avatar :-|
    owc46646742
    • - 4
    • + 6

    Щом американското посолство ги води тия фирми, очевидно ще обслужват американски интереси, не български. Не бих ги пуснал да припарят в България!

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    "Джемкорп" се обяви за британска, но се оказа... офшорка от остров Джърси.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160633746931189
    Съществено разминаване с действителността:
    "Ние с гордост можем да заявим, че в резултат от изкупуването на управлението, към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители и е базирана в Лондон, Великобритания."
    Gemcorp Holdings Limited (GHL) не присъства във фирмения регистър на Великобритания. Тя е регистрирана в офшорната зона Джърси.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 2

    Безпогрешен знак, че Gemcorp е фонд на Путин е активирането на този царски шмекер (Николай Василев), който переше парите на Атанас Тилев - Агент “Румянцев” с гаранции от руската банка ВТБ!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160638903231189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Правителството се похвали с 1 милиард долара инвестиция от фонд свързан с приближен на Путин
    https://bird.bg/avdolyan-gemcorp-chemezov/

    Нередност?
  • 5
    igo avatar :-|
    igo
    • + 1

    Все едно отговаря Сорос. Само че този е по-'страшен' от 'онзи' ...
    Всичко е нормално, всичко е за пари. 100% американска 'бизнес' логика, без никаква връзка с човека, човешкото, най-ценното на този свят ...

    Нередност?
Нов коментар