🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Наско Михов, АЕЦ "Козлодуй": Нова ядрена мощност е нужна на България

Печалбата на атомната централа е печалба на държавата, казва още изпълнителният директор на компанията пред "Капитал"

"С изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде направена важна стъпка в процеса на зеления преход, за да бъдат постигнати целите за декарбонизация", посочва изпълнителния директор на централата Наско Михов
"С изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде направена важна стъпка в процеса на зеления преход, за да бъдат постигнати целите за декарбонизация", посочва изпълнителния директор на централата Наско Михов
"С изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде направена важна стъпка в процеса на зеления преход, за да бъдат постигнати целите за декарбонизация", посочва изпълнителния директор на централата Наско Михов    ©  Надежда Чипева
"С изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде направена важна стъпка в процеса на зеления преход, за да бъдат постигнати целите за декарбонизация", посочва изпълнителния директор на централата Наско Михов    ©  Надежда Чипева
Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Интервюто е взето през месец юли 2022 г. и по план трябваше да бъде публикувано на 31 август, но го публикуваме сега във връзка със заявлението за смяна на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

Достъп до пълната класация К100 имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

Визитка

Наско Михов е роден през 1960 г., завършва техникум в Русе, след това Техническия университет във Варна и в средата на 80-те постъпва на работа в АЕЦ "Козлодуй" - в лабораторията за диагностика и контрол на централата, после - в реакторен блок. По-късно Михов завършва "Финанси" в Стопанската академия в Свищов. В атомната електроцентрала работи до 2001 г., а през 2003 г. става съветник на министъра на финансите Милен Велчев. По-късно е председател на Свободна зона - Пловдив, и член на управителния съвет на "Информационно обслужване", а през 2007 оглавява "Топлофикация София". По-късно работи и в държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". От ноември 2018 г. е директор на АЕЦ "Козлодуй".

Миналата година беше рекордна за АЕЦ "Козлодуй" като приходи и печалба. Какви са очакванията ви за 2022?

Безспорно 2021 г. беше успешна за атомната електроцентрала. Финансовата стабилност, която поддържаме, е от съществено значение за осигуряването на безопасно, ефективно и екологично чисто производство на енергия. За първи път в историята на АЕЦ "Козлодуй" приходите от реализирана електроенергия са над 2.7 млрд. лв., а печалбата - 890 млн. лв.

За първото полугодие на 2022 г. произведената от АЕЦ "Козлодуй" електрическа енергия е в размер на 8.4 млн. MWh и е най-добрият производствен резултат за аналогичен период. Това се постига с поддържане на техническото състояние на оборудването в съответствие с високите международни стандарти, което е важно условие за неговата надеждност и за изпълнението на приоритетната цел за безопасна експлоатация. А всичко това изисква непрекъснати инвестиции и финансови ресурси.

Другият определящ фактор за постигането на добри финансови резултати е благоприятната пазарна среда. С изключение на количествата, определени за регулиран пазар, останалата част от производството си АЕЦ "Козлодуй" реализира изцяло на организирания борсов пазар на електрическа енергия.

Искам да припомня, че печалбата на АЕЦ "Козлодуй" е печалба на държавата и е един от примерите, оборващи твърдението, че държавата е лош стопанин и че държавните дружества се управляват неефективно. Атомната централа беше единственото енергийно дружество, което предостави 450 млн. лв. безвъзмездни средства в държавния бюджет по решение на Министерския съвет от октомври м.г. за изпълнението на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Вноските в бюджета са над 1 млрд. лв., а изплатеният дивидент на БЕХ е 608 млн. лв.

За новия регулаторен период юли 2022 - юни 2023 г. квотата на централата за регулирания пазар от 2.9 млн. MWh e завишена на почти 5 млн. MWh. Това е енергия, която ще достигне до всеки битов потребител в страната и ще спомогне за овладяване на ценовия шок. Действително по-високата квота ще намали количествата за борсовия пазар, но това е справедлив подход - в енергийния микс да влизат най-евтините производства. Въпреки това се очаква 2022 г. също да е успешна.

Към момента атомната електроцентрала е в стабилно финансово състояние, изплатени са всички договорни и нормативни задължения, в т.ч. дивидент на БЕХ в размер на 100% от печалбата за 2021 г.

Колко дълго ще се задържат тези високи цени на електроенергията в Европа?

Върху цените на електрическата енергия въздействат множество фактори, сред които геополитически, икономически, социални и климатични.

Като цяло Европа изпитва сериозен недостиг на електроенергия в процеса на зеления преход, свързан със спиране на атомни и въглищни централи с идеята, че възобновяемите източници ще заместят напълно базовите мощности. Тази тенденция беше подсилена и от интензивния темп на възстановяване на големите европейски икономики след ковид кризата, повишените цени на емисиите и започналата нова криза - газовата.

Към днешна дата ценовите нива на фючърсните продукти бележат устойчив ръст. Интензивните процеси по обединения на енергийните пазари значително уеднаквяват ценовите нива между различните пазарни зони, но едва ли има анализатор, който ще се ангажира с точност да прогнозира колко дълго ще се задържат тези високи ценови нива.

Притеснява ли ви влошаването на дипломатическите отношения с Русия във връзка с поддръжката и работата на АЕЦ "Козлодуй"?

Българската атомна централа близо 48 години работи сигурно и безопасно. И ви уверявам, че за мен и целия екип най-важната задача е това да продължи и занапред и ще продължим да осигуряваме всички условия за надеждната и ефективна експлоатация на ядрените блокове.

Разбира се, факт е, че за съвременната ядрена енергетика, както впрочем и за всички други водещи индустрии, е важно поддържането на активни контакти и взаимодействие с партньори от цял свят. АЕЦ "Козлодуй" има дългогодишна практика в това отношение. От десетилетия работим в тясно сътрудничество с много ядрени централи, научни институти, изследователски и инженерингови организации от Русия, Украйна, Чехия, Франция, САЩ и редица други страни. Стремежът ни винаги е бил, а и занапред ще бъде, да осигурим всички необходими условия за поддържането на все по-високо ниво на безопасност и надеждност в АЕЦ "Козлодуй".

Кое е по-правилно според вас - да се продължи с проекта за АЕЦ "Белене" или да се изгради 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Не искам да прозвучи пристрастно, но за мен като изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" отговорът на този въпрос е еднозначен - 7-и блок. Така ще бъдат продължени добрите традиции и постиженията на централата в безопасната експлоатация на ядрени мощности. Наличната инфраструктура, подготвените кадри и богатият експлоатационен опит са предимства, които трябва да бъдат използвани.

Изграждането на нова ядрена мощност е важно не само за нас, това, убеден съм, е необходимо и на България. По този начин в дългосрочен план ще се гарантира енергийната сигурност и ще се запази стабилността на енергийните доставки. Това безспорно ще допринесе за развитието на националната индустрия и бизнес.

Силен аргумент в подкрепа на бъдещ ядрен блок е и това, че ядрената енергия осигурява значителни количества и стабилни доставки на базова електроенергия, без да отделя парникови и други вредни газове. Наскоро Европейският парламент потвърди включването на газа и ядрената енергия в таксономията на ЕС за устойчиви инвестиции. С изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде направена важна стъпка в процеса на зеления преход, за да бъдат постигнати целите за декарбонизация.

Как трябва да се развива българската енергетика като цяло, за да остане конкурентна и в бъдеще?

Това, което се очаква от една енергийна система, е тя да бъде надеждна и сигурна. Стабилността и предсказуемостта - и като произвеждани количества, и като разполагаемост, са важни за всички участници в системата, така че устойчивостта във всяко отношение има водещо значение. В този план успоредно с нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници все повече се потвърждава ролята на базовите мощности, които поддържат запаса по устойчивост в електроенергийната система.

Аз съм убеден, че за да бъде успешно развитието на българската енергетика, трябва приоритетно да се работи за поддържането и обновяването на базовите производители, каквато е и АЕЦ "Козлодуй".

Интервюто взе Ивайло Станчев

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hkt27350725 avatar :-|
    hkt27350725
    • - 1

    Този да обясни как се назнаават и освобождават хора в централата. Как освобождават човек 3 дни преди да му изтече изпитателният срок (понеже е подал сигнал в ДАНС срещу бившия си работодател) и след 2 месеца го канят на интервю за същата длъжност. На подбора въпреки, че първият в класирането е с 41 точки, а следващият го е с 27 се назначава този с 27 точки. На друго интервю назначават всички без точно същият този кандидат, който са освободили въпреки, че отново е с най-добрия резултат. Да обясни защо не се назначават хора от Атоменергоремонт !!!

    Нередност?
Нов коментар