🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лукан Луканов: Нашата инвестиция беше първата от такъв мащаб в Гърция

Има много особености в гръцкото законодателство, неизвестни в България, казва председателят на борда на директорите на "Арома" и собственик на петзвездния Thassos Grand Resort, пред в. "Капитал"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Петзвездният Thassos Grand Resort е инвестиция на акционерното дружество "Етон" чрез дъщерното му дружество в Гърция Reala. "Етон" е с основен акционер Лукан Луканов и осъществява хотелския му бизнес. Той е и председател на борда на директорите на "Арома" АД, където е и акционер.

Хотелът е разположен върху 43 дка в Агиос Йоанис Лукас - самостоятелен залив с вековни маслинови дървета. Хотелската част се състои от 14 двуетажни сгради, разположени амфитеатрално с видимост към залива и морето. Thassos Grand Resort разполага със 174 стаи и апартаменти и с две еднофамилни вили с изглед към собствен плаж. Има отопляем басейн за началото и края на сезона, паркинг, ресторант и таверна и отговаря на критериите на гръцката организация по туризма за хотел пет звезди. По вътрешната му пътна мрежа се движат само безшумни електрически колички. Курортът работи с голeми туроператори като TUI, Dertur и др. Посреща гости от цял свят, като преобладават тези от Балканите, Полша и Словакия, Румъния и Сърбия. Българите са втори в класацията.

Кога, как и защо решихте да инвестирате в Гърция?

- След успешната ни инвестиция в "Гранд хотел Велинград" през 2008 г. решихме да разширим хотелския ни бизнес с инвестиция в Гърция и по-специално на остров Тасос.

Причините са много, но най-важните са климатът, чистотата на морето, спокойствието и липсата на презастрояване, каквото има по нашето крайбрежие. Определено нашата инвестиция беше първата в такъв мащаб в Гърция и извървяхме дълъг път самостоятелно без партньорство до откриването на "Тасос гранд резорт" през 2016 г.

Трудно ли беше?

- Поради факта, че бяхме първите, разбрахме по трудния начин, че в Гърция правилата и нормите за строителство са много различни от тези в България. Най-трудно възприехме правилото, че на земя от 43 хил. кв.м можем да имаме само 20% РЗП, тоест 9.6 хил. кв.м. Впоследствие се оказа, че дори и тези 20%, за да ги застроим, трябва да изпълним някои други законови изисквания, така че инвестицията се оскъпява непредвидимо допълнително. Закупихме земята през 2008 г., а разрешението за строеж получихме чак през 2015 г.

В Гърция е сложно да се инвестира, но аз опознах инвестиционния процес там и сега наблюдавам с мъка усилията на мои неподготвени колеги инвеститори. Мога също да обясня на всеки в България защо гръцкото крайбрежие изглежда по-добре от нашето, но това ще е разочароващо за плановете на някои потенциални инвеститори в Гърция.

В тази страна коефициентите на застрояване са много ниски и строго контролирани. При последното изменение на закона нормата за застрояване вече е намалена от 20% на 15%, а за височината на сградите ограниченията са незаобиколими. Освен това има допълнителен данък за строежи над 5 хил. кв.м РЗП, така че който иска да построи голям хотел, трябва да купи много земя. Това означава ниско строителство, много зеленина и свободни пространства. Това е политиката на Гърция в туризма и разликата от България е видна от всеки.

Защо предпочетохте да инвестирате на зелено в най-високия сегмент, вместо да купите готов хотел?

- Когато посетих Тасос за първи път и видях това място, аз усетих неговата енергия. Морският залив, на който построихме хотела, е с хилядолетна история и разкрита археология - нещо, което не се намира всеки ден.

Има много особености в гръцкото законодателство, неизвестни в България, поради което възложихме строителството на гръцка фирма, която го построи за по-малко от 1 година. Цялата инвестиция заедно със земята достигна 17 млн. евро и резултатът е, че имаме най-луксозния хотел пет звезди на остров Тасос в момента.

Вие отдавна сте на гръцкия пазар и вероятно имате поглед - как се развиха с времето другите български инвестиции в Северна Гърция?

- Засега нашата инвестиция като че ли е най-голямата българска такава на зелено в Гърция в нашия сегмент. След нас и други български фирми започнаха да се интересуват. От това, което виждам и чувам, добивам представа, че от България интензивно се инвестира в недвижимост в Гърция. Предпочита се северната част, основно поради близостта. Засега има няколко по-малки от нашия български хотели в тази част от Гърция. По голямата част от българските инвестиции засега обаче са в лични домове и вили в много от населените места в Халкидики на Касандра и Ситония, както и в Кавала и Неа Перамос, където има цели български колонии.

Интересът на български инвеститори към Гърция е голям, но за съжаление забелязвам, че в повечето случаи българските инвеститори са неподготвени за това, което ги очаква, а това може да направи всяка инвестиция проблемна.

Как мислите - защо инвестициите в Гърция като че ли се пазят в тайна?

- Смятам, че в тайна се пазят личните инвестиции в имоти и къщи и то е по известни причини. Не виждам как може да остане анонимна или в тайна сериозна инвестиция и защо това е необходимо. В Гърция има регистър на фирмите и всеки може да види тези с български собственици, а офшорките и подставените лица не са на мода.

От ваша гледна точка необходимо ли е българската и гръцката държава да направят още нещо по отношение на българските инвестиции в Северна Гърция?

- Ние имаме споразумение за взаимна защита на инвестициите с Гърция, но аз не виждам какво може да направи българската държава освен информационно осигуряване. В Гърция има закон за подкрепа на инвестициите и ние не сме срещнали дискриминация или съпротива да се възползваме от него. Обратно, като добър пример ще дам, че гръцката държава не прави разлика и по време на ковид кризата ни оказа сериозна и значима финансова подкрепа, доста по-сериозна от тази, която получихме от българската държава за другия ни хотел във Велинград.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Легнаха си като комунисти, а се събудиха като капиталисти. Случайни хора нямаше в този престъпен наш български "преход". Изпраха и препраха каквото можаха и сега са вече легитимни хотелиери.

    Нередност?
  • 2
    jujo_si avatar :-|
    jujo_si

    Акъла им стига да построят кооперация или хотел, ще му яде главата сега в рецесията.

    Нередност?
Нов коментар