🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борис Бонев: На следващите местни избори "Спаси София" ще се яви с листа

Решения кой как и защо ще се явява не трябва да се вземат два месеца преди изборите, смята още общинския съветник

Борис Бонев припомня, че "Спаси София" е призовавала за общ фронт срещу ГЕРБ още преди миналите избори
Борис Бонев припомня, че "Спаси София" е призовавала за общ фронт срещу ГЕРБ още преди миналите избори
Борис Бонев припомня, че "Спаси София" е призовавала за общ фронт срещу ГЕРБ още преди миналите избори    ©  Надежда Чипева
Борис Бонев припомня, че "Спаси София" е призовавала за общ фронт срещу ГЕРБ още преди миналите избори    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борис Бонев е независим общински съветник в София и основател на гражданската организация "Спаси София". На фона на посланието на новата организация "Екипът на София" за обединение на следващите местни избори, разговаряме с него за това какви са научените уроци, как ще се яви "Спаси София" догодина, вижда ли потенциални партньори и готви ли се за предизборна кампания.

Вие сте общински съветник, който дойде от гражданска организация - "Спаси София". Губи ли се гражданската енергия и надеждата за промяна при сблъсъка с реалността в съвета?

Сблъскваш се с реалността и се бориш да я промениш. Разбира се, очаквахме да бъде трудно, оказа се по-трудно отколкото очаквахме. Но който го е страх от мечки не ходи в гората.

Използвам възможността, за да поканя всички на протест в сряда, 12 октомври от 18 ч пред Столична община, с искане за оставка на Фандъкова - не можем повече да търпим потенциала на града ни да се унищожава. Стига вече некачествени ремонти, мръсен въздух, лампи по 5 хиляди. Трябва опозицията вече да демонстрира силата си и ГЕРБ да получат това, което заслужават.

Една от основните критики срещу "Спаси София" за изборите през 2019 г. беше, че е "осигурила" мнозинството на ГЕРБ, защото не се яви с партийна листа. Ще повторите ли тази грешка?

Със сигурност няма да допуснем тази грешка отново и на следващите избори "Спаси София" ще се яви с листа - дали ще е само наша, или в един общ, обединен, широк опозиционен фронт срещу ГЕРБ в София предстои да се решава (виж повече за идеята за коалиция тук). Ние приветстваме тази идея и се надяваме преговорите съвсем скоро да влязат в по-критична своя фаза, защото, боя се, не остана време - около година до следващите избори. Решения кой как и защо ще се явява не трябва да се вземат два месеца преди изборите, защото това ще даде преднина на ГЕРБ и защото това е неуважение към избирателите, които трябва да имат време да се запознаят с кандидатите.

От новата организация "Екипът на София" допускат бъдеща коалиция между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" и си ги представят в коалиция с общи имена, обща листа, както и квартални организации. Би ли участвала "Спаси София" в такъв формат?

Ние призовавахме за общ фронт още преди миналите избори. Наследството от четвъртия мандат на ГЕРБ ще бъде кошмарно, ще са необходими тежки реформи и промени, но ще трябва да имаме широка подкрепа, широк гръб на доверие, за да ги осъществим. Това може да се получи само с едно предизборно обединение. То не трябва да е на всяка цена, ами да е базирано на ясни приоритети и да бъде изпълнявано от хора, доказали през годините, че не просто могат да измислят някаква идея, но и да се преборят да я осъществят. Защото в общината има нужда от биткаджии и хора, които всъщност да свършат работата, а не да си говорим колко сме готини, защото имаме добри идеи. Има нужда от бачкатори. Така че аз лично смятам, че биткаджиите ще намерим правилния език, за да работим заедно занапред.

Какво мислите за вариант, в който от евентуалното такова обединение Ви предложат Вие да сте лицето им за кмет?

Със сигурност няма да бягам от тази отговорност.

А ако арх. Любо Георгиев е това лице, ще подкрепите ли?

Отново, въпрос на преговори е. Ние бихме работили с него и аз лично считам, че той би бил един прекрасен главен архитект. Припознали сме неговия упралвенски, експертен потенциал в тази роля, която е изключително важна, предвид че следващия мандат предстои изработването на Общия устройствен план. Смятам, че София има нужда от хора с опит, калени в битки, с автентична гражданска енергия, които са доказали, че не подхождат конформистки и могат да отстояват принципите си. Има и други потенциални кандидати, които отговарят на този профил.

Имате ли осигурени спонсори за предстоящата предизборна кампания?

Ние сме в активен период на фондонабиране. Да, опитваме се да намерим необходимите средства за предизборна кампания, това струва пари. Но на миналите избори нашата кампания беше 22 хиляди лева и въпреки това беше изключително ефективна, и сега също ще заложим на това.

Три "счупени" от управлението на ГЕРБ неща, които "Спаси София" иска да промени

Най-важното за нас е как изглеждат кварталите. Основен фокус ще бъде инфраструктурата в кварталите и междублоковите пространства, защото там живеят хората.

Второто е генералният начин на управление на общината от гледна точка на процеси - има много, които са сбъркани и кипи безсмислен труд на много места. В този контекст е и убедеността че трябва да се води борба срещу всякакви далавери в общината. В частта с обществените поръчки имаме доста добри експерти, които да ни помогнат да правим поръчки, които защитават обществения интерес, а не общината да се явява адвокат на фирмите които строят некачествено.

И третото е София да се възползва от целия финансов ресурс на европейско ниво за климатично неутрални градове. Това включва много по-активна роля на общината в подпомагането на софийския бизнес да се модернизира и намали въглеродния отпечатък и СО да се възползва от знанието на други европейски градове така че да се взима предвид и тази компонента, а не да бъдем все изненадани от дъжд, сняг, все по често природни катаклизми
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    На миналите избори Спаси София изигра ролята на мюре, което профука 1/3 от опозиционния вот. На изборите след година опозицията трябва да направи вътрешни избори и кандидатът да излезе срещу ГЕРБ+патерици. Ако това не се случи, можем да имаме балотаж ГЕРБ срещу Възраждане и от третия нататък да има 5 ослепителни кандидати с по 10%

    Нередност?
  • 2
    DarkBlue avatar :-|
    DarkBlue
    • - 2
    • + 1

    Тоя е нещо като мъжката Мая Манолова.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Само не Трайков отново, моля ви се, демократи... Вече колко избори гласувам доверие на ДБ, време е да проявят далновидност на местно ниво!

    Нередност?
Нов коментар