Ангелин Цачев, ЕСО: България трябва да свърже мрежата си и със Западна Европа

Изпълнителният директор на ЕСО обяснява още за новите ВЕИ и проблемите с присъединяването им в интервю за "Капитал"

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО
Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО
Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО    ©  Цветелина Белутова
Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО    ©  Цветелина Белутова

Визитка

Ангелин Цачев е изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) - едно от най-богатите държавни дружества с приходи 947 млн. лв. за 2021 г. и печалба почти 80 млн. лв. Той заема длъжността от 2018 г., а преди това е ръководител на отдел "Инвеститорски контрол" в управление "Инвеститорски контрол и подготовка на обекти", отново в ЕСО. Назначаването му като директор става по времето на ГЕРБ, когато енергиен министър е Теменужка Петкова.

Колко станаха заявките за присъединяване на ВЕИ към ЕСО?

Вече са 35 хиляди мегавата. Големият интерес към инвестиции в изграждането на нови възобновяеми мощности е добра тенденция. Но ЕСО не е решението на всички проблеми, които бавят тези инвестиции. За да имаме сериозно развитие на сектора, са нужни бързи и адекватни законови и регулаторни промени. Проблемите са най-видими от факта, че има огромно количество заявки и много малко реално присъединени работещи проекти.

Всъщност колко са присъединените?

За миналата година са присъединени приблизително 400 мегавата нови проекти, като 240 мегавата са в мрежа високо напрежение и 160 мегавата в тази на средно напрежение при ЕРП-тата. Това са само соларни мощности, тъй като от вятър няма. Увеличението от новоприсъединените проекти в мрежата високо напрежение е 60%, а в мрежата средно напрежение е 20%, средно за страната 30% повече соларна енергия е произведена и консумирана през миналата година.

Какво прогнозирате за 2023 г.?

През тази година очакваме доста по-голям процент. Причината за това е, че сключените предварителни договори през 2021 г. ще започнат да функционират през тази година. Очакванията са да бъдат присъединени още 700 - 800 мегавата нови мощности. Така вероятно ще удвоим соларните мощности.

Но това са едва около 2% от заявките, което показва големия проблем с присъединяването. Как може да се реши? Варианти са средства по RePowerEU и плана за възстановяване, по-високи мрежови такси или събиране на средства от инвеститорите.

Срещу нас имаме примерно сто проекта, които се развиват, а от другата страна стои само един оператор, който се опитва да развие на сто места мрежата си. Няма как едновременно да развиваме мрежата, за да задоволим всички потребности в страната. Смятам, че всички участници си дават сметка за това. По тази причина предложихме няколко пъти развитието на мрежата да бъде разглеждано на регионален принцип и в зависимост от подадените заявки да се даде възможност една по-голяма част от изградените инвестиции в дадения регион да бъдат задоволявани максимално бързо. Затова и през тази година бяха приети поправки в Закона за енергетиката. Говоря за временното присъединяване по схема за достъп, като целта тук е да можем да използваме максимално съществуващия капацитет на мрежата и да дадем възможност, макар и с малко по-малки обеми, но изградените паркове да започнат да работят частично.

Колко инвестирате на година в разширение на мрежата?

През последните 5 години ЕСО инвестира средно по около 200 млн. лв. на година в разширение на капацитета, или милиард за 5 години. Една голяма част от средствата бяха по проекти, свързани с приоритетния енергиен коридор Север - Юг, който е изключително важен за европейската енергийна мрежа. В него бяха инвестирани приблизително над 450 милиона.

Тук говорим за трансгранична търговия?

Да, по този начин стабилизираме вътрешната мрежа и увеличихме капацитета на двете граници - с Румъния и Гърция, с по над 700 мегавата на граница. На румънска граница възможностите на българската система са за над 2300 мегавата, но поради ограничения в мрежата в Южна Румъния това, което се предлага от румънския оператор, е от порядъка на около 1000 - 1200 мегавата, т.е. ние в момента имаме два пъти по-голям капацитет и възможности от нашата страна да излиза енергия и да тръгва към Европа.

Имаме и друга инициатива, свързана със следващото предизвикателство, което стои пред пред операторите. Това е да създадем възможност за максимално ефективно използване на възобновяемата енергия и споделянето й между различните региони в Европейския съюз. В момента ние имаме един час разлика между регион Югоизточна Европа и регион Централна и Западна Европа. При нас сутрешният пик на потребление е между 8 и 9-9:40. Тогава нашите соларни централи реално не работят, тогава се събуждат. Ние консумираме енергия от останалите генериращи централи. Но когато при нас е 9:30, в Централна и Западна Европа е 8:30. И тогава започва техният сутрешен пик на потребление. Но нашата енергия, произведена от възобновяеми източници между 9 и 10:30, няма как да стигне до Западна Европа, защото няма необходимата инфраструктура за споделяне на тази енергия. По същия начин е и с вятърната енергия, произведена в Балтийско и Северно море. Тя не може да стигне до нас. А в Северно и в Балтийско море по данни на Европейската комисия през 2021 г. има над 338 гигавата инсталирани мощности.

За да могат да работят дългосрочните договори за изкупуване на енергия (PPA) и да има смисъл от тях, трябва да създадем достатъчно капацитет, който да даде възможност енергията наистина да бъде споделена. Защото в България товарът ни през лятото е 4500 мегавата, а производството вече е двойно повече. За тази енергия няма търговец, който в момента да поеме дългосрочен договор. Тази енергия трябва да бъде изнесена извън страната. Търговецът трябва да знае, че има капацитет във всеки момент да изнесе тази енергия към по-големите пазари. Но за да го има този капацитет, са нужни инвестиции.

Затова ние като системен оператор сме предложили и в момента сформирана работна група в ENTSO-E, която вече разглежда възможностите за развитие на един такъв общоевропейски проект, който да даде възможност да свържем различните региони на Европа. Разбира се, очаквам, че една такава инициатива ще бъде подкрепена и от асоциациите на възобновяемите мощности, защото тя е изключително важна за тях.

Ще дойдат времена може би след 1-2-3 години, когато възобновяемата енергия в страната ще се продава много трудно. Ще има прекалено голям излишък и ще има два подхода за ефективното оползотворяване на възобновяемата енергия. Първият е тази енергия да намерим вариант да я пренесем до потребителите, като тук технологичните разходи са много малки, от порядъка на 4-5% загуба в преноса. И другият подход е тази енергия да бъде съхранена в системи за съхранение и след това трансформирана в друг тип енергиен носител, тоест зелен водород. Двата подхода не се изключват един друг и те трябва да бъдат развивани паралелно.

Интервюто взе Ивайло Станчев

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • - 1
    • + 3

    Този няма да го има до края на месеца. Стига сте давали трибуна на глупостите му.

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • + 2

    Цялата криза в електроенергията започна в момента, в който се свързахме с мрежите на Гърция и Италия и нашия евтин ток отиде при тях а печалба я прибраха "експерти" като горния господинчо.

    Нередност?
Нов коментар