Споразумението ACTA ще увеличи разходите на IT компаниите

Министрите Трайков и Рашидов ще бъдат изслушани в парламента. В страната се готвят протести

Веднага след подписването на споразумението в четвъртък, хиляди поляци излязоха да протестират срещу това действие. В България също се готвят подобни мероприятия в София, Варна и Бургас на 11 февруари.
Веднага след подписването на споразумението в четвъртък, хиляди поляци излязоха да протестират срещу това действие. В България също се готвят подобни мероприятия в София, Варна и Бургас на 11 февруари.
Веднага след подписването на споразумението в четвъртък, хиляди поляци излязоха да протестират срещу това действие. В България също се готвят подобни мероприятия в София, Варна и Бургас на 11 февруари.    ©  YVES HERMAN
Веднага след подписването на споразумението в четвъртък, хиляди поляци излязоха да протестират срещу това действие. В България също се готвят подобни мероприятия в София, Варна и Бургас на 11 февруари.    ©  YVES HERMAN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Следенето и идентифицирането на индивидуалните потребители е скъпо начинание и смятам, че в страната има два-три максимум интернет доставчика, които ще могат да си го позволят

Димитър Хинков управител на интернет доставчика "Пауър нет" 
Ние сме против всякакво следене в интернет. Считаме, че в АСТА има предпоставка за осъществяването на подобно действие

Невен Дилков председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК)
Споразумението съдържа инструменти, които в някаква степен могат да ограничат конкурентоспособността на българските технологични компании. АСТА е първата крачка за ограничаване свободата в интернет

Теодор Захов председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ)

Подписаното спорно споразумение ACTA (Търговско споразумение за борба с фалшифицирането) може да затрудни финансово компаниите от комуникационния бранш. Фирмите ще трябва да купят допълнителна техника и да отделят служители, за да отговорят на изискванията за събиране и съхраняване на данни.

Докато в няколко града вече се организират протести срещу ACTA, министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че парламентът може да ратифицира споразумението и с резерви. Заедно с министъра на културата Вежди Рашидов Трайков ще бъде изслушан от парламентарните комисии по икономика и култура следващата седмица.

Deja vu за бранша

Самото следене и идентифициране на потребителите в мрежата от страна на интернет доставчиците е свързано с разходи, които могат да затруднят по-малките компании от бранша да изпълнят такива евентуални изисквания. Според Димитър Хинков, управител на "Пауър нет", в България има два, максимум три провайдъра, които ще могат да си позволят да купят необходимата за това техника.

"Независимо в какъв мащаб се осъществява, всяка една промяна в работата се отразява финансово на компаниите. Било то в нуждата от по-голям работен щат и съответно заплати, закупуването на нова техника, намирането на офис пространство и тн.", коментира Хинков пред "Капитал Daily".

Интернет доставчиците вече бяха принудени да увеличат своите разходи за сървъри и персонал, за да изпълнят поправките в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), който им наложи да съхраняват трафични данни в рамките на един месец.

Крачка назад

"Някои от параграфите могат да навредят на технологичното и интелектуалното развитие на компаниите и обществото", заяви председателят на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Теодор Захов. (съсобственик на "Икономедиа", издател на вестниците "Капитал Daily" и "Капитал") Според него споразумението съдържа текстове, които не само нарушават правата на човека, но и могат да ограничат конкурентоспособността на българските технологични компании.

Представителите на бранша са притеснени от параграфа, според който на интернет доставчиците може да им се наложи да предоставят информация на правоносителите и да идентифицират потребителите, за които се предполага, че нарушават авторски права онлайн. Опасението е, че по този начин може да се прокара допълнителна форма за следене в глобалната мрежа.

"Ние сме против всякакво следене в интернет. Считаме, че в АСТА има предпоставка за осъществяването на подобно действие", коментира Невен Дилков, председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК). "В АСТА се упоменава изискване към интернет доставчиците да предоставят на трети лица информация с цел идентифициране на потребителите, което е в разрез с неприкосновеността на личните данни", допълни Дилков. Според него обаче в споразумението всичко е засегнато прекалено общо, за да се правят окончателни заключения, което също е притеснително, защото дава възможност за различно тълкуване.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от българското Народно събрание. Трайков допусна възможността то да бъде прието с резерви и според него документът не предвижда никакви законови промени както на национално, така и на европейско ниво.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bolshed avatar :-|
    bolshed
    • + 19

    Е дойде ми до гуша от Трайков и некомпетентните му изказвания. Да си събира багажа вече,баси смешника.

    Нередност?
  • 2
    weingro avatar :-@
    Weingro
    • + 11

    "Трайков допусна възможността то да бъде прието с резерви и според него документът не предвижда никакви законови промени както на национално, така и на европейско ниво."

    АСТА:
    ARTICLE 2: NATURE AND SCOPE OF OBLIGATIONS
    1. Each Party shall give effect to the provisions of this Agreement. A Party may
    implement in its law more extensive enforcement of intellectual property rights than is
    required by this Agreement, provided that such enforcement does not contravene the
    provisions of this Agreement. Each Party shall be free to determine the appropriate
    method of implementing the provisions of this Agreement within its own legal system
    and practice.

    ARTICLE 6: GENERAL OBLIGATIONS WITH RESPECT TO ENFORCEMENT
    1. Each Party shall ensure that enforcement procedures are available under its law
    so as to permit effective action against any act of infringement of intellectual property
    rights covered by this Agreement, including expeditious remedies to prevent
    infringements and remedies which constitute a deterrent to further infringements. These
    procedures shall be applied in such a manner as to avoid the creation of barriers to
    legitimate trade and to provide for safeguards against their abuse

    Нередност?
  • 3
    jddi avatar :-|
    Димов
    • - 1
    • + 21

    Само това ни липсва в полицейска България - всичката лична информация - контакти, интереси, финансови данни и политически възгледи на населението - да се записва и дава в ръцете на държавна организация-фантом.

    Нали сте наясно, че всичката ви лична информация ще служи за разменна монета между политици, полицаи и престъпници?

    Нередност?
  • 4
    siolen avatar :-?
    siolen
    • - 2

    Все пак - информацията трябва и да се обработва. Особенно ако се има в предвид че хората трябва да се профилират съгласно целите, за които ще се използват.

    Нередност?
  • 5
    iskam_da_chuvam avatar :-|
    Erika_H
    • - 1
    • + 2

    Ето и едно послание от маските на снимката :) http://vbox7.com/play:9cf14e5c5b

    Нередност?
  • 6
    val_mladenov avatar :-|
    val_mladenov
    • + 4

    ЧЛЕН 41
    Оттегляне
    Дадена страна по споразумението може да се оттегли от настоящото споразумение с писмено
    нотифициране до депозитаря. Оттеглянето поражда действие 180 дни след датата, на която
    депозитарят получи нотифицирането.

    Нередност?
  • 7
    0888571682 avatar :-?
    0888571682
    • + 3

    КОЙТО НЕ ПРИЕМА ДОЛАРА КАТО ВАЛУТА, МУ СЕ НАЛАГА КАТО ЗАКОН ДА Я ИЗПОЛЗВА. СЪщОТО Е И СЪС ПРОЕКТЪТ, ОТ КОЙТО щЕ ПЕчЕЛИ АМЕРИКА, ЗА СМЕТКА НА ЕВРОПА.

    Нередност?
  • 8
    nadezhdaiskrova avatar :-|
    НАДЕЖДА ИСКРОВА
    • + 2

    http://blog.peio.org/?p=7590

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52011PC0380:BG:NOT

    Преди да говори каквото и да било Вежди, добре е да прочете текста. Тук не става въпрос за авторски права на артисти и на интернет доставчици, а за политически права, за човешки права и особено за правомощия на корпоративни интереси.

    - http://www.webcafe.bg/id_838292527_SOPA_PIPA_ACTA

    Българското правителство трябва да проведе всенародно допитване по този въпрос. България все още не е географско понятие, а суверенна държава и свободна нация, чиито решения принадлежат единствено и само на българското гражданско общество.

    Нередност?
Нов коментар