Агенцията по храните откри конско месо в осем продукта

Фирмите казват, че внасят суровините и правят свои проверки

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемът конско месо в различни продукти се увеличава и в България. В четвъртък агенцията по храните обяви, че от 100 изследвани ДНК проби са установили наличие на необявено конско месо в осем продукта на седем български месопреработвателя. "Капитал Daily" успя да се свърже с част от фирмите, които съобщиха, че месото е внесено и има всички документи и в момента също правят проверки на продуктите си.

8 продукта с над 1% конско месо

По данни на агенцията по храните през последните седмици са направени над 100 проби за наличие на конско месо в продукти, предлагани на българския пазар. При осем от тях ДНК анализи са показали, че такова месо има, като съдържанието му е между 1 и 30%. Продуктите са саздърма на фирмата "Мес-ко", където е открито 4% конско месо, сушеница "Бони" на "Месокомбинат Карлово" с 10% съдържание, саздърма "Росвела" с 5%, сочат данните на агенцията. При бургаската фирма "Вал вес и ко" такова съдържание е намерено в два продукта- телешко колбас и кайма със съответно 2 и 9%. Най-много конско месо пък е имало в салам "Бургас" на фирмата "Парт" - 20%, както и телешка кайма на фирмата "Кристоф - Хр. Иванов"- 30%, сочат данните на агенцията. В момента се изясняват и доставчиците на месо на всички тези преработватели, казаха още оттам.

Фирмите също правят проверки

"Капитал Daily" успя да се свърже с част от фирмите, производители на продукти, в които агенцията е открила необявено конско месо. От компанията "Росвела" съобщиха, че внасят месо от Германия и всичко пристига с договори и необходимата документация, в която никъде не е било обявено съдържание на такова месо. "По принцип конското месо е по-евтино от говеждото, а по вкусови качества е като говеждото. Така че, ако някой съзнателно реши да вложи конско вместо говеждо, за да постигне по-ниска цена, той би следвало да вложи минимум 50% конско. Нелепо е да се мисли, че има смисъл от съзнателно влагане на 5% или 15% конско месо, защото с такова количество не може да се свали крайната цена", коментира Иван Ковачев от мениджърския екип на дружеството, допълвайки, че компанията не е влагала такова месо в свои продукти. От компанията "Бони холдинг" съобщиха, че произвеждат свинското, което използват за продуктите си, като за останалите видове ползват доставчици от България и други страни в ЕС. От дружеството казаха още, че от обявяването на случаите в ЕС са започнали да правят изследвания на продуктите си, в които има говеждо и телешко месо, като "една част от резултатите доказват пълната му липса, а за друга все още се очакват резултати". Пред в. "Труд" собственикът на фирмата "Мес-ко" Костадин Чорбаджийски казва, че също прави паралелни проби на суровините, с които работи фирмата, които са от България и Испания. Досега германска лаборатория е открила 0.7% конско месо в една от пробите при грешка на изследването от 0.3%, твърди още той.

Веригата се къса

След като скандалът с конското месо обхвана повечето от държавите в ЕС, още в началото български преработватели очакваха, че е възможно да има проблеми и с продукти на местния пазар. Причината е, че голяма част от производителите внасят суровините, а откритите случаи досега показват, че никъде в документацията не е било отбелязано наличието на конско месо. Според бизнеса единственият начин такива случаи да бъдат хващани е, като контролните органи правят повече изследвания.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yotata avatar :-P
    йотата
    • - 3
    • + 26

    Таман да се стресна, и... всичко се оказа наред; тоя път не са виновни ония гадове - производителите с директните доставки.

    Значи сичко е нормално - фанаха ли отклоненията? Фанаха! Проследиха ли до "виновните"? Проследиха! Потвърди ли се, че са виновни?
    Нйе!!! Те едни други са ги заблудили ... Отвъдгранични гадове така да се каже.

    (Пъ че потребителя плюскал за пореден път нещо различно от това на етикета - ма нищо, бе "те са си свикналеее".)

    Нередност?
  • 2
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 22
    • + 11

    А какво му е всъщност на конското месо? Тази параноя ми звучи по същия нелеп начин като проблемът с кокошите яйца от по-миналата година, че не били от щастливи кокошки. Сигурно психолог-ветеринар некой виден е установил колко нещастни са конете и за това и конското месо е голям проблем. Защо не оставят потребителят да прецени ако има адекватна информация дали е или не е конско месото-да си го закупи или не. Ако месото е ветеринарно годно и при спазени всички санитарно-хигиенни изисквания недоумявам каква всъщност е тая истерия по въпроса.

    Нередност?
  • 3
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 3
    • + 9

    тия бизнесменчета да не се правят на ударени, ако наистина не са знаели, то това означава че купуват месо от съмнителни производители/доставчици, явно водени от ниската цена, а не от качество, история...
    Не препоръчвам изобщо да се купува саздърма от който и да е производител, тоя продукт обикновено е пълен с боклуци.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 9
    • + 13

    Цвъцко падна и престъпността скочи.

    Миро Тъпото падна и вкараха конско в колбасите.

    Излиза, че герББерастите са нужни като слънцето и въздуха за Мутростан. Дали моментът на проверката не е избран?

    Нередност?
  • 5
    mike_s avatar :-|
    mike_s
    • - 2
    • + 8

    Пастърмата от конско месо, произвеждана от една добра българска фирма е перфектна, няма да цитирам производител и марка, понеже не е в правилата на форума.

    Нередност?
  • 6
    galio avatar :-|
    galio
    • - 1
    • + 20

    До коментар [#2] от "detelinka29":

    ми не е обявено. от там се заблуждава потребителят, не е ясен прозходът на месото, съответно - може да е старо, заразено.

    ти би ли консумирал телешки колбас с 10% конско с произход от улицата? понеже някои наши съграждани си разфасоват впрегатните животни точно на улицата.

    и браво, че са обявени и некоректните фирми.

    Нередност?
  • 7
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 4
    • + 7

    Вегетарианец съм от повече от 12г. и проблемът с месото принципно не ме вълнува. Ако има строг ветерианрен контрол проблемът дали е свинско, конско, козе или пилешко си е нулев. Да си ги следят и да ги контролират, обацхе параноя за тва, че е конско и о! какъв ужас- е тъпо.

    Нередност?
  • 8
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 25

    До коментар [#2] от "detelinka29":
    Щастливите кокошки са щастливи, не защото са ходили на терапевт, а защото са гледани на свобода, има сериозна разлика (техническа и качествена) в отглеждането на животни на открито (както са правели нашите баби и дядовци) и отглежданите в индустриални ферми - ерго клиентът иска да знае. Същото е и с конското месо - не е проблем месото, а това че купуваш едно, а то се оказва друго или купуваш без да знаеш какво си купил.

    Нередност?
  • 9
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 2
    • + 8

    За Ваше сведение- въпросните яйца са били съвсем законно с необходимата ветеринарно-медицинска документация вкарани със знанието и разрешението на нашите ветеринарно-медицински власти в България. Т.е. те не са се материализирали "от нищото" , а са били внесени легално и законно с необходимите разрешения и документация. И после изведнъж- драма! От същите тези служби, че не били "щастливи" кокошките. По-скоро е въпрос на бизнес интереси и лобистки прояви с негативен пи ар. Ако искам да си купя щастиви яйца от свободни кокошки- ще ида и ще си купя от село яйца, а няма да пазарувам в магазина. Ако е информиран адекватно и точно клиентът- той би следвало сам да е в състояние да си направи разумен избор.

    Нередност?
  • 10
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 1
    • + 1

    Поне има месо, ако е месо де ...

    Нередност?
Нов коментар